Nyt batteri giver elbiler 2.000 km rækkevidde

Et nyt elbilbatteri fra det kinesiske startup Talent lover en fordobling af energitætheden. Det svarer til en rækkevidde omkring 2.000 km.

Nyt batteri giver elbiler 2.000 km rækkevidde

Har du brug for en elbil med ekstrem lang rækkevidde, bør du håbe på, at dette nye batteri fra Talent bliver en realitet. Det banebrydende litiumbatteri har en energitæthed på 720 Wh/kg.

Se også: Se priser og leasingtilbud på elbiler

Nyt solid-state batteri fordobler rækkevidde

Den kinesiske startup Talent New Energy har løftet sløret for en ny solid-state battericelle med en ultrahøj energitæthed, der overgår alt andet på markedet lige nu.

Talent blev grundlagt i 2018 og fokuserer på solid-state litiumbatteri og udvikling af materialeteknologi, og i marts 2022 modtog de en investering fra den kinesiske ejendomsudvikler Country Garden.

Talent har udviklet solid state-elektrolytter og solid state-lithiumbatterier baseret på oxidsystemet og har færdiggjort sin teknologipipeline for en række forskellige materialer og semi- og solid state-batterier.

I virksomhedens første generation af semi-solid-state-batterier nåede energitætheden op på 400 Wh/kg, og i anden generation nåede de energitætheder på 400 Wh/kg til 500 Wh/kg, ifølge en af virksomhedens pressemeddelelser sidste år. Nu er de klar med seneste battericelle.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Helt op til 2.000 km rækkevidde

Talent har med succes udviklet verdens første prototype af et solid-state lithium-metal-batteri til bilindustrien med en enkeltcellekapacitet på 120 Ah og en energitæthed i den virkelige verden på 720 Wh/kg, fortæller Talent i en pressemeddelelse.

Det nye batteri sætter nye industrirekorder for enkeltcellekapacitet og højeste energitæthed for litiumbatterier, påstår Talent.

Den bedste sammenligning finder man i NIO’s 150 kWh semi-solid-state batteri, der leveres af Beijing WeLion New Energy Technology. Dette batteri har en energitæthed på 360 Wh/kg. Dette batteri giver elbiler fra NIO en rækkevidde på lidt over 1.000 kilometer.

Det imponerende batteri fra Talent har en dobbelt så stor energitæthed som WeLions semi-solid-state-batteri, hvilket betyder, at det forventes at give elbiler en rækkevidde på omkring 2.000 kilometer, hvis altså det kan masseproduceres.

Se også: Disse elbiler er Bedst i Test

Et stort gennembrud for solid-state batterier

Talent siger, at de har gjort gennembrud inden for en række nøgleteknologier til solid-state batterier, herunder ultratynde, tætte kompositoxidelektrolytter i fast form, katode- og anodematerialer med høj kapacitet og en integreret støbeproces til batterier i fast form.

Det nyligt annoncerede batteris positive elektrode bruger manganbaserede materialer med høj kapacitet og lang cyklus, mens den negative elektrode bruger et sammensat lithiummetalbaseret materiale, der er ultrabredt, ultratyndt og kombinerer høj cyklusstabilitet og høj multiplicitet, fortæller virksomheden.

I mellemtiden har Talent forbedret migrationen af ladede partikler inde i den positive elektrode ved at konstruere et effektivt ion- og elektrontransportnetværk.

Du skal dog nok ikke regne med, at din rækkeviddeangst forsvinder med dette batteri lige foreløbigt. Talent kan ikke endnu ikke fortælle, om og hvornår dette batteri kan masseproduceres.

Se også: Hvilke elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026?

Vi anbefaler:
Her er de billigste elbiler i Danmark
De fem bedste elbiler der kan leases for 4.000 kroner
De bedste elbiler i Danmark lige nu
Guide til billigste ladeboks for elbiler