Salget af elbiler vil stige i år

Salget af elbiler vil stige med tre millioner på verdensplan, og der vil være større fokus på lavere priser.

Salget af elbiler vil stige i år

Salget af elbiler vil stige kraftigt i 2024 på trods af økonomisk modvind på nogle markeder. Det forudser Det Internationale Energiagentur (IEA) i en rapport.

Her slår de fast, at hver anden solgte bil i 2035 vil være elektrisk. Samtidig forventer de, at salget af elbiler rammer 17 millioner i år. Det er tre millioner flere end i 2023.

I rapporten skriver IEA, at mere end hver femte bil, der sælges på verdensplan i år, vil være elektrisk, hvilket vil reducere efterspørgslen på olie til vejtransport. I alt forventer IEA, at der vil blive solgt 17 millioner elbiler på verdensplan. 10 millioner af disse biler forventes at blive solgt i Kina.

Se også: De fem bedste elbiler der kan leases for 4.000 kroner

Fortsat gang i salget af elbiler

Den gode nyhed for elbilproducenterne er, at vi sandsynligvis vil blive ved med at købe elbiler, selv om verden i perioder har været hårdt ramt af inflation. I årets første kvartal er salget af elbiler steget med 25 procent i forhold til samme periode sidste år. Dermed svarer indkøb af elbiler i første kvartal til det samlede salg for hele året 2020.

Se også: Sammenlign elbilers priser og kvaliteter

Kina køber flest elbiler

Andelen af solgte elbiler vil variere meget område til område. I USA vil én ud af ni biler være elektrisk. I Europa er det én ud af fire, mens det i Kina vil være cirka halvdelen af bilsalget, der vil være elbiler.

Nogle lande har givet fordelagtige forhold til elbiler med eksempelvis gratis parkering og lavere afgifter. I takt med at de fordele bliver udfaset, kommer der også et fald i salget af elbiler. Samtidig er der i Europa et generelt fald i køb af personbiler, og her bliver elbiler også ramt.

I USA er der for øjeblikket heller ingen stigning i salget af elbiler. Tværtimod har Teslas direktør Elon Musk for nyligt meldt ud, at de globale billeverancer i første kvartal er faldt for første gang i næsten fire år. Dermed er det altså Kina, der trækker salget af elbiler op lige nu.

Se også: Disse elbiler er Bedst i Test

Priserne på vej ned

Ifølge IEA har elbiler dog nogle fordele, som med tiden vil gøre dem mere populære. Selv om de lige nu er dyrere i anskaffelse i Europa og USA, er priserne på vej ned. I Kina var næsten to tredjedele af de elbiler, der blev solgt sidste år, billigere end sammenlignelige biler med forbrændingsmotorer.

IEA forventer, at elbiler vil blive billigere, efterhånden som batteripriserne falder, konkurrencen intensiveres, og bilproducenterne opnår stordriftsfordele. Men de faldende priser kan give nye udfordringer. Hvis forventningerne holder, og hver anden solgte bil i 2035 er en elbil, vil det kræve, at ladenetværkene skal seksdobles inden 2035.

Læs mere om salget af elbiler i Danmark i denne oversigt.

Se også: Kommende elbiler, der kommer i 2024, 2025 og 2026