Sådan ser Teslas kommende trådløse opladningsplade ud

Flere nye patentansøgninger afslører Teslas kommende trådløse hjemmelader til elbiler. Måske afsløres teknologien i forbindelse med Teslas kommende Robotaxi-event den 10. oktober.

Sådan ser Teslas kommende trådløse opladningsplade ud

Inden for en nær fremtid kan Teslas elbiler blive opladet trådløst, ligesom man kender fra sin smartphone.

Dette er ikke blot spekulationer. Teslas chefdesigner Franz von Holzhausen bekræftede allerede i december, at Tesla arbejder på en trådløs opladningsplade, som oplader en Tesla nedefra.

Se også: Se Teslas udvalg af elbiler i Danmark

Patentansøgninger viser Teslas trådløse hjemmelader

Nu er der dukket fire patentansøgninger op fra Tesla, som viser teknologien i detaljer.

Mange af patentansøgningerne handler om styring af effektelektronikken i systemet for at optimere strømeffektiviteten. Netop det har været et af de største problemer, der har forhindret trådløse elbilopladere i at blive mainstream.

Teknologien har nemlig højt energitab sammenlignet med kablet opladning, hvilket ikke kun gør opladningen langsommere, men også dyrere, da der skal bruges mere energi på at oplade elbilens batteri.

Her er nogle tegninger fra patentansøgningerne:

På det første billede ses selve ladepladsen, som ligger på jorden. Den er identisk med den, som Tesla delte et billede af sidste år. På det andet billede ses pladen med et kabel tilsluttet til en vægmonteret boks. På det tredje billede ses, hvor komponenterne på bilen til at tage imod den trådløse opladning er placeret.

Se også: Sammenlign alle elbiler på pris og kvalitet

Kan få debut i Teslas Robotaxi

Selv om en række patentansøgninger ikke er ensbetydende med, at Tesla kommercialiserer teknologien, er der meget, der tyder på dette.

Tesla har tidligere talt om at automatisere opladningen som forberedelse til selvkørende teknologi. Hvis elbilerne selv skal køre, giver det mening, at de også selv skal kunne igangsætte en opladning, uden at passageren behøver at skulle hive fat i et ladestik.

Det har også vist sig, at Cybertruck har en skjult komponent til det, der menes at være trådløs opladning.

Sidste år offentliggjorde Tesla et billede af en ny trådløs hjemmelader, men teknologien har tilsyneladende aldrig haft høj prioritet hos Tesla. Måske fordi teknologien løser et problem, som dybest set ikke er så stort. Det reducerer behovet for manuelt at tilslutte laderen til din elbil, hvilket ikke er en super svær eller tidskrævende opgave.

Det er uklart, hvornår Tesla planlægger at afsløre sin trådløse opladningsteknologi, men det ville ikke være overraskende at se den dukke op ved Robotaxi-afsløringen den 10. oktober.

Her kan teknologien være en af flere brikker, der muliggør ægte førerløse elbiler fra Tesla.

Se også: Test og anmeldelser af elbilers rækkevidde og opladning

Er trådløs opladning vejen frem?

Der er ikke meget, der tyder på, at trådløs opladning af elbiler bliver fremtiden her og nu – i hvert fald når elbilen holder parkeret, og så længe den ikke er fuldstændig autonom. Her vil det ikke kun være billigere, men også hurtigere at oplade sin elbil via kabel.

Til brug i førerløse biler, som ikke skal lave andet end at fragte personer fra a til b, kan løsningen formentlig langt større potentiale.

Trådløs opladning af elbiler har formentlig større potentiale, hvis teknologien integreres i vejbanen. Det behøver dog ikke at være trådløs teknologi – det er også muligt på andre måder.

Uanset om teknologien skal finde vej i din indkørsel, carport, ved Teslas parkeringsarealer til sine kommende førerløse elbiler eller integreres i vejbanen, er der dog tale om dyr teknologi, som stadig har potentiale til langt flere forbedringer i fremtiden.

For eksempel understøttede de første telefoner med trådløs opladning kun omkring 5 watt ladeeffekt. I dag kan man få telefoner med op til 100 watt. Teknologien forandrer sig altså hurtigt, og det vil den unægtelig også gøre inden for trådløs opladning af elbiler.

Vi anbefaler:
Kommende elbiler der kommer i 2024, 2025 og 2026
Her er Danmarks billigste elbiler