Apple, Amazon og Alphabet præsenterer skuffende regnskaber

Apple levede for første gang i syv år ikke op til forventningerne - også Amazon og Alphabet rammes på pengepungen af skuffende omsætning.

Apple, Amazon og Alphabet præsenterer skuffende regnskaber

De tre store A’er inden for tech-verden – Apple, Amazon og Alphabet måtte alle tre levere kedelige regnskaber i sidste uge, dagen efter at Facebooks ejer, Meta, brød den herskende trend i tech-industrien og kunne præsentere et resultat for første kvartal, der var bedre end forventet.

Apples aktier faldt mere end fire procent torsdag efter at selskabet præsenterede skuffende resultat fra første kvartal. Det inklusiv en sjælden situation, hvor selskabet ikke levede op til analytikernes forventninger om omsætning, overskud og salg.

iPhone-producenten nåede for første gang i syv år ikke op på det overskud, som analytikerne forventede.

Se også: Billigt regnskabsprogram

Apple ramt hårdt af svagt iPhone-salg

Det skyldes hårde Covid-19-restiktioner og relaterede protester i Kina, hvilket spændte ben for produktionen af iPhones. Selskabet kunne også indkassere det største fald i kvartalsomsætning i syv år med en omsætning på 117,2 milliarder dollars. Det er en nedgang på 5,49 procent i forhold til sidste år og lavere end analytikernes gennemsnitlige forventning på 121,1 milliarder dollars.

Hårde lockdowns i Kina, der producerer 90 procent af de iPhones, der sælges på det globale marked, har kostet omkring fire milliarder dollars i manglende salg i 2022.

I en samtale med investorerne torsdag sagde Cook, at omsætningen for iPhones kunne have været højere i perioden, hvis det ikke havde været for problemer med leverancerne. Han sagde dog også, at produktionen nu er tilbage til normalen.

Se også: Hvilke telefoner er de bedste 2023?

Apples regnskab chokerer

I årevis har Apple været et sikkert kort som investering på et stadig mere ustabilt tech-marked, men analytikerne mener, at den nye kvartalsrapport kan være et tegn på, at tiderne er ved at skifte. Selskabet advarede ved oktobers earnings call om, at de forventede en nedgang.

CFO Luca Maestri sagde dengang, at man oplevede fortsat usikkerhed rundt om i verden.

Jesse Cohen, senior analytiker ved Investing.com, forklarer, at Apples svage kvartal viser, at ikke engang verdens mest værdifulde selskab ikke er immun over for de udfordringer, som industrien står over for. Cohen kalder samtidig Apples kvartalsrapport for “chokerende svag”.

Se også: Billig telefoni til virksomheder

Mavepuster til Amazon

Amazon står overfor en svær situation efter fremgangen under pandemien og kunne for nylig meddele, at de fyrer 18.000 medarbejdere.

De kunne rapportere om et nettotab på 2,7 milliarder dollars i 2022 sammenlignet med et nettooverskud på 33,4 milliarder dollars året inden.

Tabet er inklusive et tab før skat på 12,7 milliarder dollars på investeringer i producenten af elektriske biler Rivian. Nettosalget steg ni procent til 51,4 milliarder dollars sammenlignet med 469,8 milliarder dollars i 2021.

Den mest stabile afdeling hos Amazon, Amazon Web Services, kunne rapportere om et salg på 21,4 milliarder dollars, en stigning på 20 procent i forhold til året før, men stadig under analytikernes forventninger.

Se også: Hvad laver de største tech-giganter?

Alphabet ramt af svagt annoncemarked

Alphabet missede lige nøjagtig analytikernes forventninger, hvilket indikerer mindre efterspørgsel på selskabets søgeannoncer under den trængte økonomiske verdenssituation. Salget nåede op på 63,1 milliarder dollars i første kvartal, marginalt under det forventede 63,2 milliarder dollars.

I januar afskedigede Alphabet 12.000 personer, hvilket svarer til seks procent af deres globale stab. Samtidig lovede giganten at blive et mere effektivt selskab uden unødvendige satsninger.

Selskabet blev også fornylig sagsøgt af det amerikanske justitsdepartement for at misbruge sin dominerende position inden for digitale annoncer. Der tales om, at Google bør splittes op for at mindske selskabets dominerende position. Der er altså store udfordringer for Alphabet i den nærmeste fremtid.

Se også: International tech

Meta-aktien steg 26 procent efter regnskabet

Begge omsætningsresultater står overfor Metas modsatrettede kurs. Metas aktier steg hele 26 procent torsdag, det største hop på én dag i næsten ti år.

Stigningen kom efter CEO, Mark Zuckerbergs, løfte om, at Meta skal på slankekur. Det togs positivt imod af analytikerne, hvilket fik mange af dem til at opgradere sine anbefalinger af aktien.

Apple har indtil videre undgået masseafskedigelser. Ved torsdagens samtale med investorerne nævnte Cook ikke noget om fyringer, men sagde, at selskabet holder nøje øje med udgifterne til lønninger: “Vi skærer ned på udgifterne. Vi skærer ned på nye ansættelser”, slog kan fast og understregede, at de var meget fokuserede på kun at ansætte nye folk, som de virkelig havde brug for.