Google betaler Apple for at gøre Safari dårligere

Google anklages for at betale Apple fra at udvikle og forbedre Safari-browseren for at forhindre, at Chrome får konkurrence.

Google betaler Apple for at gøre Safari dårligere

Google har betalt Apple en portion af de penge, selskabet tjener på søgninger via Google Chrome på iOS, det hævder en kilde tæt på sagen.

Det er et aspekt af flere i relationen mellem de to tech-giganter, der bekymrer Storbritanniens Competition and Markets Authority (CMA).

Se også: Hvad tjener de store tech-selskaber penge på?

Gør at Apple ikke konkurrerer med Google

Den britiske konkurrence-myndighed er bekymret for, at Googles betalinger til Apple gør, at Apple ikke har den store motivation til at konkurrere med Google. Store betalinger for ikke at foretage sig noget, fører ofte mere af samme slags med sig, hedder det.

Det kan forklare, hvorfor Apple ikke har lanceret en rivaliserende søgemaskine eller investeret i udviklingen af Safari-browseren, så den kunne blive en værdig konkurrent til Google.

Søgsmålet fra Alioto Law Firm i San Francisco hævder, at Apple er blevet kompenseret for de penge, de ville have tjent, hvis de havde taget konkurrencen op med Google, uden at have omkostningerne eller udfordringerne ved at gøre det.

Se også: Billige mobilabonnementer

Betaler 15 milliarder dollars årligt for at være søgemaskine i Safari

Advokaten bag det private søgsmål, Joseph M. Alioto, har overfor The Register fortalt, at det ikke vil komme som en overraskelse for ham, hvis det viser sig, at Google har betalt Apple for brugen af Chrome i iOS.

Han fortæller, at Googles aftale med Apple, der begyndte på en milliard dollars om året, er kommet op på 15 milliarder dollars per år i 2021.

“Opdelingen af markedet er i sig selv ulovlig i henhold til konkurrencelovgivningen,” siger Alioto.

Se også: Sammenlign priser på telefoner

Pres på Apple til at forbedre Safari

Nu lader det dog til at ændre sig på grund af pres fra myndighederne. Udover at have udvidet størrelsen på Safari WebKit-teamet de sidste par år og signalere, at der kan være lempelser på vej af nogle af selskabets regler, lancerede Apple torsdag den første beta-opdatering af Safari 16.4, der byder på mange af de funktioner, udviklere har klaget over manglen på i Apples browser.

Et forsøg på en forklaring af det hele kan man finde i et søgsmål angående antitrustproblemer fra 27. december 2021, samt efterfølgende ændringer fra 29. marts 2022.

Apple og Google forsøger at få sagen afvist på grund af manglende bevis for en aftale mellem de to selskaber.