EU: Huawei og ZTE udgør langt større risici end andre 5G-leverandører

EU kræver større sikkerhed omkring 5G og opmuntrer forbud til mod producenter som Huawei og ZTE, der udgør en sikkerhedsrisiko for EU's kollektive sikkerhed.

EU: Huawei og ZTE udgør langt større risici end andre 5G-leverandører

EU-kommissær Thierry Breton mener, at det tager for lang tid at indføre restriktioner mod producenter, der ses som sikkerhedsrisici af europæiske myndigheder.

Han fremhæver samtidig, at de lande, der har udelukket ZTE og Huawei fra udviklingen af 5G-nettet, har handlet korrekt og ifølge de gældende anbefalinger.

Se også: Hvor gode er de danske 5G-netværk?

Trussel mod EU’s kollektive sikkerhed

I en tale i forbindelse med offentliggørelsen af en situationsrapport for implementeringen af et sæt retningslinjer, der kom for mere end tre år siden, blev en del af EU’s værktøjskasse af redskaber til sikring af sikkerheden omkring 5G, nævnte Breton, at kun ti EU-lande har indført restriktioner mod eller udelukket højrisikoproducenter.

Og det selvom stort set alle medlemslande kan gøre netop det ifølge sin nationale lovgivning.

Han påpegede at det langsomme fremskridt, der bliver gjort, udgør en stor sikkerhedsrisiko for EU’s kollektive sikkerhed.

Se også: De bedste 5G-telefoner

Udpeger direkte Huawei og ZTE for farlige

I en relateret udtalelse, som Breton refererede til, bekræftede kommissæren, at de lande, der har indført restriktioner eller forbud mod Huawei og ZTE har handlet berettiget og i overensstemmelse med reglerne i forhold til de gældende anbefalinger.

Han tilføjede: “I overensstemmelse med sådanne beslutninger og på grundlag af en bred vifte af tilgængelige oplysninger mener Kommissionen, at Huawei og ZTE faktisk udgør væsentligt større risici end andre 5G-leverandører.”.

Udover at skitsere udviklingen på det økonomiske område, annoncerede kommissionen også, at Kommissionen vil undgå brug af Huawei og ZTE, når de selv skal handle teletjenester.

Rapporten om implementeringen af værktøjerne kom frem til, at ti lande har indført restriktioner om brugen af 5G-udstyr fra disse såkaldt højrisikoproducenter, hvoraf et af landene har indført et decideret forbud mod produkter fra Huawei og ZTE. Derudover kan man læse, at yderligere tre medlemslande er i gang med at indføre lovgivning på området på nationalt niveau, samt at endnu et land har advaret operatørerne i landet om at bruge udstyr fra ZTE og Huawei.

Se også: Hurtig 5G bredbånd

Huawei: EU diskriminerer

Huawei har over for Mobile World sagt, at de “på det kraftigste modsætter sig og er uenige i kommentarerne fra repræsentanter fra Europa-Kommissionen”, samt at “dette tydeligvis ikke er baseret på en verificeret, gennemsigtig, objektiv og teknisk vurdering af 5G-netværk”.

De anser det også for problematisk at “offentligt udpege en individuel enhed” som en højrisikoproducent, og det “uden juridisk grundlag er imod principperne for frihandel”.

“Det er af afgørende betydning at understrege, at den diskriminerende vurdering ikke må anvendes på nogen leverandør uden en berettiget procedure og tilstrækkelig høring. Som en økonomisk aktør i EU har Huawei proceduremæssige og væsentlige rettigheder og bør beskyttes i henhold til EU’s og medlemsstaternes love samt deres internationale forpligtelser.”