Telegiganter vil have Big Tech til at betale for brug af mobilnet

Det skal være slut med gratis infrastruktur for de store sociale medier og videotjenester, mener flere store europæiske teleselskaber.

Telegiganter vil have Big Tech til at betale for brug af mobilnet

Teleselskaberne står med langt størstedelen af udgifterne til at udvikle mobilnetværkene, mens Big Tech som Netflix, TikTok, YouTube og Facebook kan bruge dem nærmest gratis. Det er urimeligt og skal ændres ved lovgivning, lyder det enstemmigt fra spanske Telefonica, tyske Deutsche Telekom og franske Orange.

Det kan faktisk være et spørgsmål om teleselskaberne overhovedet kan overleve, hvis det fortsætter som nu, lyder det fra Christel Heydemann, administrerende direktør for Orange, da hun holdt sin keynote på MWC 2023 i Barcelona, der afvikles lige nu.

Se også: Mobilens udvikling: Historien om og fremtiden for mobilteknologien

Mange teleselskaber kan ikke klar 10 år mere

Hun maler et dystert billede af den krise, som Europas mobiloperatører oplever lige nu, hvor det forventes / kræves, at de kan imødekomme den stadigt stigende trafik, der hovedsagelig stammer fra store digitale aktører, samtidig med at priserne holdes lave og omkostningerne skal presses ned.

Hun refererer til en PWC-undersøgelse, ifølge hvilken 46 procent af telekommunikationsdirektørerne mener, at deres virksomheder ikke vil klare sig endnu et årti.

“De massive netværksinvesteringer på næsten 600 milliarder euro i det sidste årti er svære at tjene penge på”. Samtidig peger hun på, at fem af de største generatorer af onlinetrafik står for 55 procent af den daglige trafik på teleselskabernes net.

“Reguleringsmyndigheder og politiske beslutningstagere har en vigtig rolle at spille for at skabe balance i denne uholdbare situation.”

Se også: Billige mobilabonnementer med meget data

Skal mobil infrastruktur være gratis at bruge?

Deutsche Telekom topchef, Timotheus Hoettges, er helt enig i denne betragtning og bemærkede på sin keynote på MWC, at de europæiske operatører pumpede 55 milliarder euro i infrastruktur alene i 2022 sammenlignet med en milliard euro, der blev investeret af såkaldte hyperscalers.

“Er det en fair aftale”, spørger Hoettges retorisk, ”at hyperscalere og streamere bruger vores infrastruktur gratis? Bør der ikke være en rimelig fordeling mellem de penge, som vi investerer i infrastrukturen, og dem, som vi tjener penge på?”

Det mener i hvert fald også Jose Maria Alvarez-Pallete, formand og administrerende direktør for Telefonica. Han var også tilstede på MWC med en keynote og vurderer, at verden står ved døren til en “ny æra, der er drevet af krydsfeltet mellem telekommunikation, databehandling, AI og Web3”.

Han understreger, at fremtiden for denne æra er helt afhængig af teleselskaberne. Derfor er det ikke rimeligt, hvis det kun er teleselskaberne, der skal bære omkostningerne til udviklingen af den mobile infrastruktur.

“Industrien, big tech og udviklere skal sammen skabe den digitale fremtid”, slår han fast.

Se også: Teleselskaber med bedste dækning

EU skal finde en retfærdig forretningsmodel

EU’s industrichef Thierry Breton var også tilstede på MWC 2023, hvor han adresserede de problemer, som teleselskaberne påpeger.

“Selvfølgelig skal vi finde en finansieringsmodel, der er retfærdigt fordelt, for de enorme investeringer”, sagde han.

Breton påpegede også, at reguleringen ligesom industrien også skal tilpasse sig til de skiftende tider.