Nu er roamingafgifterne i EU blevet afskaffet

I dag træder de nye regler i kraft, som betyder, at de ofte dyre roamingafgifter er blevet afskaffet. Dermed kan du surfe i EU næsten som var det i Danmark.

Nu er roamingafgifterne i EU blevet afskaffet

Dagen, som mange mobilkunder har ventet længe på, er endelig kommet. Det er slut med at betale dyre afgifter for at bruge mobilen i udlandet – i hvert fald inden for EU og en række øvrige lande.

Dermed kan du ringe, sende SMS-beskeder og måske vigtigst af alt bruge mobildata, ikke helt, men næsten som var du hjemme i Danmark.

Der er nemlig en række ting, du skal være opmærksom på, når du tager sydpå og måske for første gang undlader at sætte telefonen i flytilstand. For det første findes der en såkaldt “fair use”-grænse, som betyder, at du ikke nødvendigvis kan bruge samme mængde mobildata som herhjemme i Danmark. Det er abonnements pris, der i så fald afgør, hvor meget mobildata på de udenlandske teleselskabers 4G-net, som du har adgang til.

Læs også: EU-roaming: Sådan har teleselskaberne ændret abonnementerne

Med de nye regler kan du til gengæld ringe og sende SMS- og MMS-beskeder hjem til Danmark helt så tosset, du har lyst til – hvis dit abonnement naturligvis tillader det herhjemme i Danmark. Befinder du dig i Danmark og omvendt vil ringe eller sende beskeder til en person i et EU-land, skal du dog være opmærksom på, at de almindelige takster gælder.

Afskaffelsen af roamingafgifterne har været flere år undervejs. Faktisk helt tilbage til 2014 præsenterede EU-kommissionen de første planer om at sløjfe de høje afgifter på mobilbrug i de øvrige lande inden for EU og de såkaldte EØS-landene (Norge, Island og Liechtenstein).

Teleselskaberne har altså haft god tid til at planlægge, hvordan de ekstra udgifter skal dækkes. Det er for langt de fleste teleselskabers vedkommende blevet løst ved at hæve priserne på abonnementerne med 10-20 kroner. I den forbindelse har der også været omfattende ændringer af langt de fleste teleselskabers udvalg af abonnementer.