Telenor først med kvik og klar tale over 4G-netværket

Teleselskabet Telenor er først i Danmark med tale over 4G, også kendt som VoLTE. Her er fordelene.

Telenor først med kvik og klar tale over 4G-netværket

Det danske 4G-netværk har indtil videre udelukkende været forbeholdt datatrafik, mens taleopkald har været henvist til de sløvere 2G og 3G frekvenser.

Det ændres der på nu, hvor Telenor i dag annoncerer i en pressemeddelelse, at deres 4G-netværk er klar til at føre samtaler over de hurtige 4G-frekvenser – via den såkaldte VoLTE standard.

Se også: Telenor vil gøre dit hjem til en lille “mobilmast”

Klare fordele med 4G-tale

Sædvanlig tale kræver ikke meget databåndbredde, og at benytte det hurtigste 4G-båndet kan derfor virke overflødigt. Alligevel er der flere fordele at hente med VoLTE teknologien som du kan se herunder:

  • Klar tale. VoLTE understøtter ’High Definition’-lyd, hvor din stemme indkodes og afspilles i en højere kvalitet end i sædvanlige opkald.
  • Kvik tilslutning. Når du ringer op med VoLTE, går der kun omkring et sekund før du er forbundet med modtager. Med sædvanlige opkald kan der gå op mod 10 sekunder før opkaldet går igennem, da din telefon skal skifte fra 4G, til enten 2G eller 3G.
  • Bedre dækning i fremtiden. VoLTE er ikke afhængig af 2G- eller 3G-dækning og er derfor mere fremtidssikret i takt med at 2G og 3G antenner med tiden bliver opgraderet til 4G.

Teknologien er samtidig første skridt mod bedre indendørsdækning via WiFi-calling. VoLTE er designet til at spille sammen med hjemmet eller kontorets trådløse router så talekvaliteten kan forbedres markant inde i bygninger eller andre områder hvor det i dag kniber med dækningen.

Her regner Telenor med at have en løsning klar om nogle få måneder.

Læs også: Telenor og Telia skrotter fusionsplaner

Kun til Samsung S6 indtil videre

Vil du prøve det nye VoLTE-netværk skal dit netværk samt både din og din modtagers smartphone understøtte standarden.

I første omgange understøttes funktionen kun på Samsungs Galaxy S6 og S6 Edge telefoner. Telenor forsikrer, at flere smartphones vil understøtte funktionen i takt med, at disse opdateres.

4G-tale har været til test igennem de sidste 10 uger i Aalborg Kommune, og udivklet i samarbejde med Nokia Networks. Både Telia og 3 forventer at være klar med teknologien i løbet af 2016.

Se også: TDC giver dobbelt op med 4G+