Apple Watch Ultra: Det ultimative sportsur

Watch Ultra er Apples smartwatch til dem, der tager træning seriøst. Her tager vi et kig på specifikationer og funktioner i det nye Apple Watch Ultra.

Apple Watch Ultra: Det ultimative sportsur

Apple har i dag løftet sløret for den nye Apple Watch Series 8-serie og Apple Watch SE 2. Men det er ikke alt, for den helt store Apple Watch-nyhed er Apple Watch Ultra – det, som forud for præsentationen gik under navnet Apple Watch Pro.

Hvad har Apple Watch Ultra af nye funktioner? Vi gennemgår her de største nyheder i det nye sportsur.

Læs også: Apple Watch 8 får temperatursensor og crash detection

Et smartwatch med fokus på løb og træning

Garmin og Suunto ser nok ikke frem til lanceringen af dette nye smartwatch fra Apple. Apple, der allerede dominerer markedet for smartwatched med deres Apple Watch, træder ind på Garmin-territorie med deres Watch Ultra. Et ur, hvor der er fokus på træning til elite, professionelle og de øvede.

Nyt og hårdført design med flad skærm og action-knap

Apple Watch Ultra ligner ikke helt de hidtidige Apple Watches. Urkassen på 49 millimeter er udstyret i stenhårdt titanium og har en flad skærm beskyttet af safirglas. Det er den største og mest lysstærke skærm, der er brugt i et Apple Watch nogensinde, med en maksimal lysstyrke på 2.000 nits. Det er dobbelt så lysstærkt som i tidligere Apple Watches.

Uret er mere holdbart end nogensinde. Det kan tåle ned til 20 graders frost og op til 55 graders varme, og det er certificeret efter udvalgte dele af MIL-STD-810H-standarden. Den er blandt andet testet for lavt tryk (højde), høj temperatur, lav temperatur, temperaturchok, forurening med væsker, regn, fugtighed, nedsænkning, sand og støv, frysning/optøning, is/frostregn, stød og vibrationer.

Apple Watch Ultra har som noget nyt også fået en såkaldt action-knap i tillæg til den sædvanlige digitale krone (som i øvrigt også er blevet større for at gøre den nemmere at håndtere med handsker). Action-knappen kan give lynhurtig adgang til en række funktioner, herunder aktivering af ultra-nøjagtig tracking, aktiviteter, kompas-waypoints og Backtrack.

Ultra-nøjagtig GPS

Maratonløbere, der har løbet i metropoler, kender formentlig til problemet med GPS, der kan være ustabil på grund af høje bygninger, der blokerer for GPS-signalet og gør GPS’en unøjagtig. Det er slut med Apple Watch Ultra, for Apple understøtter nemlig ikke kun det almindelige L1-bånd, men også det nye L5-bånd, samt nye algoritmer til bedre lokation.

36 timers batteritid kan forlænges til 60 timer

Apple Watch Ultra er udstyret med et større batteri, der gør uret velegnet til mange timers nøjagtig tracking af løb, vandreture og alle andre tænkelige aktiviteter. Uret kan nemlig en batteritid på 36 timer ved normalt brug. Til sammenligning har det nye Apple Watch Series 8 ‘kun’ en batteritid på 18 timer, og den kan forlænges til 36 timer i strømsparetilstand. Apple Watch Ultra, derimod, kan forlænges til hele 60 timer.

Ekstra højtaler, sirene og avanceret kompas

Apple Watch Ultra er også udstyret med en ekstra højtaler og tre mikrofoner, som sikrer ekstra høj afspilning af lyd og god stemmegenkendelse. Som noget andet nyt har den også fået en indbygget sirene, der kan afspille en høj varselslyd med en lydstyrke på 86 decibel. Den særlige lyd kan høres 180 meter væk, hvilket kan være med til at redde liv i nødstilfælde, hvis man er ude at vandre i hårdt terræn.

Et nyt, avanceret kompas indbygget i uret skal også hjælpe brugeren med at finde vej. Den nye hybride visning kombinerer et analogt kompas-design med digitale oplysninger. Ved at dreje den digitale krone kan man se oplysninger som breddegrad, længdegrad, højdegrad og stigning. Compass Waypoints er en ny kompasfunktion, der gør det nemt at markere en placering direkte i appen.

Ved at trykke på Action-knappen placerer man et viapunkt på kompasset, og man kan følge punktets relative placering, efterhånden som man bevæger sig. Funktionen Backtrack kan hjælpe med at undgå, at man farer vildt.

Registrerer automatisk alvorlige biluheld

Apple har introduceret en ny funktion, der bruger to nye bevægelsessensorer til at registrere biluheld. Når uret registrerer alvorlige uheld, vil uret ringe til alarmcentralen, hvis de ikke reagerer inden for 10 sekunder. Operatørerne og nødkontakter får automatisk brugerens placering tilsendt.

Nye holdbare urremme til forskellige aktiviteter

Apple har designet tre nye urremme, som er lavet specifikt til forskellige aktiviteter. Trail Loop-urremmen er den tyndeste urrem, Apple har lavet. Den har let, vævet tekstil, som er blødt og fleksibelt og giver et godt greb. Alpine Loop-båndet har to integrerede lag og har ingen syninger. Ocean-båndet er designet til ekstrem vandsport og dykning. Det har en spænde af titanium.

På pricepusher.dk kan du sammenligne priser på Apple Watch Ultra, når det er klar hos forhandlerne.

Se også: Test af smartwatches