Chromecast med Google TV kan snart fungere som en Google Home-hub

Medieafspillere som Chromecast med Google TV og udvalgte Android- og LG-tv kan snart fungere som hub for Matter-enheder via Google Home.

Chromecast med Google TV kan snart fungere som en Google Home-hub

I forbindelse med Google I/O 2024 har Google annonceret en nyhed, der vil glæde de mange danskere, som bruger smart home-produkter gennem Googles økosystem kaldet Google Home.

Google har nemlig annonceret et nyt sæt af såkaldte Home API’er. En af de nye funktioner heri er Home runtine, som gør det muligt for enheder at fungere som hubs for Google Home-økosystemet.

Se også: Hvilke smart home-produkter virker med Matter?

Styring af hjemmets enheder med lav responstid

Google oplyser, at Home runtime vil lade et stykke hardware hjælpe med at udvide kontrollen med ens intelligente hjem. Det vil ske ved at muliggøre fjernadgang via API’er samt tilføje et punkt, hvor Matter-enheder kan styres lokalt med lav latenstid.

Dette svarer til den eksisterende funktionalitet, der bruger Nest-enheder som Matter-hubs, men det vil tilsyneladende fungere med apps, der bruger Home API’er.

“Med denne opdatering vil alle hubs til Google Home være i stand til direkte at dirigere kommandoer fra enhver app, der er bygget med Home API’er (såsom Google Home-appen), til en kundes Matter-enhed lokalt, når telefonen er på det samme Wi-Fi-netværk som hubben. Det betyder, at du bør se betydelige forbedringer i ventetiden ved at bruge lokal kontrol via en hub til Google Home,” forklarer Anish Kattukaran, der er produktchef hos Google Home og Nest.

Hvad er Matter?

Matter er en ny interoperabilitetsstandard for intelligente hjem, der er designet til at give tilsluttede enheder et fælles sprog, så de kan kommunikere lokalt i dit hjem uden at være afhængige af en cloudforbindelse. Standarden er lavet til at være sikker og privat, nem at sætte op og have bred kompatibilitet.

Matter er udviklet af Apple, Amazon, Google og Samsung (og andre) og er et IP-baseret forbindelsessoftwarelag med åben kildekode til smart home-enheder. Det fungerer via Wi-Fi, Ethernet og den strømbesparende mesh-netværksprotokol Thread og understøtter i øjeblikket over 30 enhedstyper. Disse omfatter belysning, termostater, låse, køleskabe, opvaskemaskiner, tørretumblere, ovne, røgalarmer, luftkvalitetsmonitorer, elbilopladere og meget mere.

En smart home-gadget med Matter-logoet kan sættes op og bruges med ethvert Matter-kompatibelt økosystem via en Matter-controller og styres af dem samtidig – en funktion, der kaldes multi-admin.

Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings og Apple Home er nogle af de store smart home-platforme, der understøtter Matter, sammen med hundredvis af producenter af enheder.

Udvalgte tv og Chromecast bliver Google Home-hubs

Blandt de enheder, der vil blive understøttet som hubs, er fjernsyn med Google TV baseret på Android 14 eller nyere. Dette omfatter Android-baserede tv fra TCL, Sony og andre samt Chromecast med Google TV.

Den nye funktionalitet vil komme “senere i år”. Det må næsten betyde, at Chromecast måske bliver opgraderet til Android 14 i løbet af de kommende måneder. Nogle LG-fjernsyn vil også understøtte Home runtime.

”Google Home-API’erne udnytter netværket af Google Home-hubs til lokal styring og fjernstyring af Matter-enheder. Senere på året opgraderer vi vores hubs og introducerer Home runtime, så andre enheder, herunder Chromecast med Google TV, udvalgte tv’er med Google TV, der kører Android 14 eller nyere, og kvalificerede tv’er fra LG også vil blive hubs for Google Home.

Det lyder desværre ikke, som om det vil give brugerne mulighed for at styre deres intelligente hjem fra Google TV uden om Assistent. Til gengæld vil funktionaliteten betyde, at ens tv kommer til at spille en meget vigtigere rolle i det smarte hjem.

Se også: Smart home-platformen Home Assistant vil være mainstream 

Modsætningerne Google Home og Home Assistant mødes på midten

Googles tiltag er led i en plan om at åbne markant mere op for sit smart home-økosystem end hidtil. Med tiltagene bliver det muligt for udviklere af enhver app – smart home-relateret eller ej – at få adgang til de over 600 millioner enheder, der er forbundet med Google Home, og udnytte Google Homs automatiseringsløsninger til at skabe smarte løsninger til deres brugere i deres egen app.

Google Home-API’erne kan få adgang til enhver Matter-enhed eller Works with Google Home-enhed og giver udviklere mulighed for at bygge deres egne oplevelser ved hjælp af Google Home-enheder og automatiseringer i deres apps på både iOS og Android. Åbningen af Googles smart home-platform er et vigtigt skridt, efter selskabet lukkede sin Works with Nest-ordning tilbage i 2019.

Ved at åbne mere op for platformen appellerer Google til de mange brugere, der ønsker mere avancerede funktioner og andre integrationer end dem, der hidtil har været muligt. For at få fuld kontrol over sit smarte hjem kan man bruge Home Assistant, som dog kræver en vis teknisk snilde.

Netop Home Assistent har en mission om at gøre sin platform mere folkelig og tilgængelig for hr. og fru Danmark. Et eller andet sted kan derfor sige, at de to smart home-platforme er ved at mødes på midten – til gavn for forbrugerne.

Se også: Smart home: Se fordele og ulemper ved det smarte hjem