Kan man bruge et smartwatch i stedet for en rigtig søvntest?

Lider du af søvnproblemer, kan du så bruge et smartwatch til at undersøge, hvad der kan være galt eller skal du bruge en rigtig søvntest?

Kan man bruge et smartwatch i stedet for en rigtig søvntest?

Når vi har problemer med at sove, er det ikke ualmindeligt at ty til teknik for at løse problemet. Der er mange muligheder for at overvåge og teste søvnen.

Mange af redskaberne lader til at være stort set ens, så det er ikke let at vide, hvilken man skal vælge. Ure og dedikerede apparater til at teste søvnen derhjemme bliver ofte forvekslet med hinanden, fordi de begge er til brug i hjemmet.

Der er flere væsentlige forskelle på de to, der kan være afgørende for, hvilken du skal vælge.

Se også: Bedste smartwatch

Hvad måler en rigtig søvntest?

Et apparat til at teste søvnen derhjemme er et enkelt medicinsk apparat, som en læge ordinerer til personen, og som bruges til at diagnosticere søvnapnø.

Der er flere forskellige slags på markedet. Dels er der enkle fingerclips, men der er også nogle, der skal spændes om brystet eller bruges i næsen. Disse apparater er ofte billigere og lettere at få fat i end at gennemgå traditionelle søvntest.

søvntest

Apparaterne til hjemmebrug og søvntrackere måler begge åndedræt (pauser eller forstyrrelser der indikerer søvnapnø), puls og iltmætning i blodet. De giver også begge dokumentation, der er direkte tilgængelige for brugeren.

Apparaterne til hjemmebrug diagnosticerer søvnapnø, mens smartwatches tracker søvnen.

Se også: De bedste aktivitetsure

Søvn: Hvad kan smartwatch og fitness-tracker måle?

Smartwatches og søvntrackere måler følgende: Mængden af søvn, personen får, kvaliteten af den søvn, søvnfaserne samt hvor ofte personen vågner i løbet af natten.

Søvntrackere og smartwatches har også apps, hvor data lagres. I en Fitbit-app kan man for eksempel se grafer over søvnkvalitet på daglig ugentlig, månedlig og årsbasis. Den fortæller også, hvor ofte man vågner, samt hvordan ens søvnfaser ligger.

Det er vigtigt for at sikre, at man får den rette mængde søvn i hver fase. Det kan også hjælpe med at forstå, hvordan dagens aktiviteter påvirker søvnen.

Apparaterne til at teste søvnen derhjemme indsamler også data, som lægen kan hjælpe med at analysere, men det er ikke meningen, at man skal bruge dem over en længere tidsperiode.

Man får altså ikke samme langtrækkende log over søvndata, som man får med urene.

Se også: Musik inden sengetid skader din søvn

Skal man bruge medicinsk udstyr?

Den primære forskel på de to enheder er, at der i det ene tilfælde er tale om medicinsk udstyr, hvor man skal tale med sin læge, inden man køber og bruger dem.

De apparaters hovedformål er nemlig at diagnosticere søvnapnø. Hvis man ikke har symptomer på søvnapnø, som besværet vejrtrækning, man snorker og oplever ekstrem træthed om dagen, er det ikke sådan et apparat, man skal investere i.

Et smartwatch giver aldrig en diagnose. Det, uret kan, er at overvåge forstyrrelser af søvnen og give et billede af, hvor længe man er i de forskellige faser af søvnen.

Man kan kigge på data og selv finde frem til, hvad der forstyrrer, men et smartwatch er ikke medicinsk udstyr. De er derimod gode til dem, der vil holde øje med helbredet og foretage de ændringer i livsstilen, der virker fornuftige.