Xiaomi annoncerer trådløs opladning på flere meters afstand

Det lyder næsten science fiction-agtigt, men kinesiske Xiaomis nye Air Charge-teknologi kan oplade flere telefoner trådløst samtidig – og så på flere meters afstand.

Trådløs opladning har efterhånden eksisteret i mange år og er at finde i et væld af smartphones. Men så trådløst er det heller ikke igen – i hvert fald, når man sammenligner de hidtidige løsninger med den Air Charge-teknologi, som den kinesiske techgigant Xiaomi i dag har præsenteret.

I et blogindlæg oplyser Xiaomi, at Air Charge kan oplade ikke bare én, men flere smartphones trådløst – altså som i rigtigt trådløst gennem luften. Det foregår med en effekt på 5 watt per telefon. Det lyder ikke af meget, men det skal ses i lyset af, at opladningen kan foregå trådløst i op til flere meters afstand.

Til sammenligning er de hidtidige løsninger begrænset af, at man er nødt til at placere sin telefon på en oplader, eller som i de nyeste iPhones putte en trådløs MagSafe-oplader på bagsiden af telefonen ved hjælp af magneter.

Anvender høje mmWave-frekvenser til opladning

Så hvordan har Xiaomi fået Air Charge-teknologien til vitterligt at oplade en smartphone gennem luften? Løsningen består af en ladestation eller ladeboks, som placeres i et rum. Den indeholder fem såkaldte faseinterferensantenner, som kan fastslå placeringen af en smartphone i nærheden.

Derudover er ladeboksen udstyret med hele 144 antenner, som udsender millimeter-stråler direkte til telefonen ved brug af teknologien beamforming. Der er altså tale om retningsbestemte elektromagnetiske stråler, som sendes direkte i telefonens retning.

Løsningen virker dog ikke med enhver enhed, som i dag understøtter trådløs opladning. Xiaomi oplyser, at telefonen også er nødt til at være udstyret med en lille antenne, som udsender sin position til ladeboksen. Derudover har Xiaomis telefon 14 antenner, som omdanner mmWave-signalet fra ladeboksen til elektrisk energi gennem et elektronisk kredsløb kaldet en ensretter.

Opladning ved 5 watt går næppe hurtigt. Men det behøver det nødvendigvis heller ikke, når det foregår, uden man bemærker det. Du kan for eksempel spille løs på mobilen og samtidig få ladet batteriet lidt op. Ikke dårligt.

Læs også: Guide: Så nyttig er hurtig opladning af telefonen

Xiaomi Air Charge
Foto: Xiaomi

Vil gøre hele huset trådløst

Selv om det virker en smule sci-fi-agtigt, så er det måske også stadig tilfældet. Xiaomi bekræfter i hvert fald over for The Verge, at der ikke bliver lanceret nogen produkter med teknologien i år. Producenten vil heller ikke røbe, hvornår man er klar til at lancere Air Charge.

Xiaomi har på trods af det større ambitioner end ’bare’ at oplade mobilen trådløst fra en stationær ladestation. Air Charge vil også i en nær fremtid virke med smartwatches, fitnesstrackere og andre wearables.

Mange flere af vores elektroniske produkter i hjemmet skal dog kunne få strøm på samme måde, mener Xiaomi. Producenten sigter efter at kunne implementere samme teknologi i produkter såsom højtalere, bordlamper og andre små smart-produkter, vi har stående i hjemmet. Dermed er Xiaomis ambition, at vi på sigt helt kan blive fri for at have kabler og strømledninger liggende rundt omkring.

Se også: Find de bedste priser og tilbud på Xiaomi-mobiler

Sidste nye om temaet

Efterfølgende tog fortællingen en ny drejning. Steen Jørgensen gik videre med sagen. 15/1/2021 fik historien nye ben at gå på med fortællingen Derfor blacklister USA Xiaomi og kinesiske virksomheder – Næste artikel om temaet finder du her. Emnet er stadig Hot. Klik her for seneste nyt..