R, E, H, 3G, 4G+ … Hvad betyder bogstaverne på min mobil? [TIP]

Øverst på din mobil ses tit bogstaver som E, H, 3G, 4G og R ud for signalstyrken, men hvad betyder de mange forskellige symboler egentlig?

R, E, H, 3G, 4G+ … Hvad betyder bogstaverne på min mobil? [TIP]

De har med garanti fanget din opmærksom på et eller andet tidspunkt – de små symboler gemt øverst på alle telefoner hvad enten det er en iPhone, Android- eller Windows-smartphone.

Måske har du undret dig over, hvad mindst et af de mange forskellige symboler betyder, som konstant ændrer sig i løbet af dagen. Det skyldes, at din mobil hele tiden er koblet på den nærmeste mobilmast fra dit teleselskab, og netop forbindelsen til mobilnettet er det, som bogstaverne fortæller nærmere om.

Læs også: Tag et Netflix-tjek og se, om dit netværk holder [TIP]

Teleselskaberne benytter sig af forskellige netværksteknologier, som bruges til forskellige ting og som leverer forskellige netværkshastigheder. Som årene er gået, er der kommet nyere og hurtigere mobilnetværk, og symbolerne bliver der derfor også flere af.

Nedenfor kan du se betydningen af alle de bogstaver, der kan vise sig ud for signalet på din smartphone. Vi starter med de helt gamle teknologier og går frem i tid.

Anden generation: 2G (GSM), 2.5G (GSMR) og 2.75G (EDGE)

Denne teknologi er en del af GSM-standarden, som erstattede den analoge 1G-teknologi fra 80’erne. Teknologien findes i to forskellige videreudviklinger, som begge understøtter telefonopkald, SMS- og MMS-tekstbeskeder og mobildata.

Den første udgave går også under navnet GPRS eller 2.5G og kan levere en langsom forbindelse på 50 Kbit/s. Den anden udgave er mere kendt og går under navnet EDGE eller 2.75G – deraf symbolet E. Den understøtter en mobildataforbindelse med en teoretisk hastighed på maks. 1 Mbit/s, men kun 500 Kbit/s i praksis. Her blev også nummerviser og viderestilling af opkald muligt.

Tredje generation: 3G, HSPA og HSPA+

3G-ikonet har du højst sandsynligt ses ret ofte. Det er en netværksteknologi, der også består af flere standarder. Det oprindelige krav til 3G-teknologien var, at det skulle levere mindst 200 Kbit/s (0,2 Mbit/s), men sidenhen er der sket flere opgraderinger. Den mest udbredte 3G-standard er UMTS, som har udgivet tre udgaver af 3G.

W-CDMA er den første og mest udbredte, som også leverer telefonopkald, SMS- og MMS-beskeder og mobildataforbindelse med endnu højere hastigheder. Den leverer en hastighed på 384 Kbit/s (0,84 Mbit/s). Denne udgave vises med det almindelige 3G-symbol.

Anden udgave af 3G hedder TD-SCDMA og var kun forbeholdt Kina. Resten af verden fik til gengæld glæde af tredje udgave, som hedder HSPA (High Speed Packet Access). Denne teknologi vises med symbolet H og leverer datahastigheder på op til 14,4 Mbit/s i download og 5,76 Mbit/s i upload. Om HSPA, forkortet H, tales der også om 3.5G-teknologien.

HSPA blev fulgt op af HSPA+, der står for Evolved High Speed Packet Access. Denne teknologi kan kendes på symbolet H+ og kendes også som 3.75G. For at gøre det mere kompliceret findes der fem forskellige revisioner af HSPA+, hvor de teoretiske hastigheder er forøget gang efter gang. Når du har adgang til denne hurtigere type af 3G-teknologi (det vil sige seneste revision af HSPA+), kan du få teoretiske hastigheder på op til 168,8 Mbit/s i download og 23 Mbit/s i upload, men virkeligheden forholder sig naturligvis noget anderledes.

Fjerde generation: 4G

Denne teknologi går under navnet 4G og kan enten vises på din mobil med ikonet 4G eller LTE. Netværksteknologien bringer store forbedringer i hastigheden med sig, hvor den første udgave, LTE (Long Term Evolution), understøtter hastigheder på 100 Mbit/s i download og 50 Mbit/s i upload.

Sidenhen er der udviklet videre på 4G-teknologien. Den går under navnet LTE-A (Long Term Evolution Advanced) og kan kendes på ikonet 4G+ eller LTE+. Her gøres der brug af det såkaldte ‘carrier aggregation’, som dækker over, at flere frekvensbånd benyttes samtidig. Dermed kan der opnås langt højere hastigheder på, i teorien, helt op til 1 Gbit/s (1000 Mbit/s) i download og 500 Mbit/s i upload.

Femte generation: 5G

I de senere år har næste og femte generation været under udarbejdelse. Når denne teknologi ruller ud hos teleselskaberne, skal du vænne dig til 5G-ikonet. Den foreløbige definition af standarden lyder, at den skal understøtte teoretiske hastigheder på op til 20 Gbit/s (20.000 Mbit/s), hvilket vil resultere i faktiske hastigheder på mellem 100-1.000 Mbit/s i afhængig af en masse faktorer.

Roaming: R

Du har formentlig også været udsat for huller i dækningen, hvor det er fuldstændig umuligt både at ringe, sende beskeder og bruge mobildataforbindelsen. Hos nogle teleselskaber vil du opleve, at mobilen automatisk slår over på et sekundært mobilnet. Blandt andet teleselskabet 3 benytter Telias netværk, hvis dækningen for dets eget net ikke rækker i visse områder. Når din telefon roamer på et andet teleselskabet netværk, indikeres det med ikonet R, som altså står for roaming.

Roaming inden for Danmarks landegrænser af gratis, men pas på i udlandet, hvor der endnu er høje roamingafgifter særligt ved brug af mobildata. Du kan også altid se, om din mobil roamer i udlandet, ved om ikonet R vises eller ej. Roaming i udlandet er oftest også en funktion, der skal aktiveres enten hos teleselskabet eller i telefonens indstillinger.

Symbol Standard Navn Download Upload
2G GSM Global System for Mobile Communications 14,4 Kbit/s 14,4 Kbit/s
G GPRS General Packet Radio Service 53,6 Kbit/s 26,8 Kbit/s
E EDGE Enhanced Data rated for GSM Evolution 217,6 Kbit/s 108,8 Kbit/s
3G UMTS Universal Mobile Telecommunications System 384 Kbit/s 128 Kbit/s
H HSPA High-Speed Packet Access 7,2 Mbit/s 3,6 Mbit/s
H+ HSPA+ Evolved High-Speed Packet Access – 6. udgave 14,4 Mbit/s 5,76 Mbit/s
H+ HSPA+ Evolved High-Speed Packet Access – 7. udgave 21,1-28 Mbit/s 11,5 Mbit/s
H+ HSPA+ Evolved High-Speed Packet Access – 8. udgave 42,2 Mbit/s 11,5 Mbit/s
H+ HSPA+ Evolved High-Speed Packet Access – 9. udgave 84,4 Mbit/s 11,5 Mbit/s
H+ HSPA+ Evolved High-Speed Packet Access – 10. udgave 158,8 Mbit/s 23 Mbit/s
4G LTE Long Term Evolution 100 Mbit/s 50 Mbit/s
4G+ LTE-A Long Term Evolution – Advanced 1 Gbit/s 500 Mbit/s

Historiens videre forløb

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på historien. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 11/3/2014 kom den efterfølgende historie med fortællingen om 3 udvider gratis dækning til udvalgte lande – Den videre historie kan du læse her. Tjek også seneste nyt om temaet ved at trykke her..