Rengøring af mobilen: Sådan fjernes bakterier og virus sikkert

Virus og bakterier gemmer sig på mobiltelefonen, og det er derfor en god idé med grundig rengøring. Sådan gør du det rigtigt - uden at skade mobilen.

Rengøring af mobilen: Sådan fjernes bakterier og virus sikkert

En ting er at holde mobiltelefonen fri for fedtede fingre, noget andet er at undgå den er smittebærer. Mobiltelefonen kan nemlig nemt gøres ren med en mikrofiberklud, men skal man sikre virus og bakterier bliver fjernet ordentligt, så skal der tages skrappere midler i brug – men pas nu på.

Man kan nemlig hurtigt komme til at bruge for skrappe midler, som blandt andet ødelægger en smart belægning på mobilens skærm. Sådan klarer du en sikker og grundig rengøring af mobiltelefonen.

Læs også: Guide: Underholdning, læsning og opgaver til børnene i hjemmet

Mobiltelefonen kan være en smittespreder

Vi vasker hænder, i disse dage oftere med coronavirus omkring, men de fleste af os har nok en tendens til at glemme mobiltelefonen. Vi har den altid på os og ofte er den i vores hænder, og faktisk skal den betragtes på linje med et dørhåndtag:

“Mobiltelefonen kan godt være en smittespreder, for den har den forurening, der også er på ens hænder. Og ligesom det giver mening at holde hænderne rene, giver det også mening at holde mobiltelefonen rimelig ren”

Siger Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge i klinisk mikrobiologi ved Aarhus Universitetshospital.

Bakterier og virus kan leve i flere dage på mobiltelefonen, og det er derfor vigtigt at rengøre den jævnligt. Samtidig er mobiltelefonen et sart og dyrt stykke elektronik, som de fleste gerne vil passe bedst muligt på.

Læs også: Bevar kontakten: 5 gode og gratis apps til videoopkald

Sådan fjerner du bakterier og virus fra mobilen

Det er faktisk ganske simpelt at sikre en grundig, men sikker, rengøring af mobiltelefonen. Først og fremmest skal du opstøve isopropylalkohol, men ikke på mere end 70 procent alkohol. Det man finder i de fleste butikker er på 99 procent, dog er det ganske let at finde 70 procent på flaske eller som renseservietter. Undgå at bruge håndsprit, da det laver en uhensigtsmæssig hinde, i forhold til hygiejne.

Bruger man et produkt med mere end 70 procent alkohol, så kan det ødelægge den smuds-, fedt-, og fingeraftryksafvisende belægning på mobiltelefonen.

  1. For en sikkerheds skyld, så sluk din mobiltelefon og sørg for den ikke er til opladning.
  2. Hvis du har et cover på, så tag det af.
  3. Brug en blød klud, meget gerne en microfiberklud, eller renseservietter.
  4. Tør mobilen forsigtigt af og lad den tørre, inden den tændes igen.
  5. Bruger du et cover, så kan dette vaske med håndsæbe. Er coveret af læder, så brug en klud med vand og sæbe, og tør det af bagefter.

Man kan også sagtens benytte en klud med vand og sæbe, dog fordamper alkoholen hurtigere.

Undgå:

  • Hårde rengøringsmidler eller trykluft.
  • Papirservietter eller lignende, da det ridser.
  • at der trænger fugt ind i åbningerne, fx ved højtaler og opladestik. Også selvom mobilen har IP-certificering.
  • Mere end 70 procent alkohol, vinduespudsemiddel og andre opløsningsmidler.

Læs også: 3 mobiler med gode kameraer til en fornuftig pris

Rengøring af andet elektronik

Ovenstående kan også anvendes på andet elektronik i hjemmet, smartwatches, bærbare computere, højtalere m.m., men sørg for at det er slukket og ikke tilsluttet strøm. Sørg for at kluden eller renseservietten kun er let fugtet, så der ikke trænger fugt ind i produktet. Sørg for ikke at bruge isopropylalkohol på stof- og læderoverflader.

Læs også: De 5 bedste smartprodukter til hjemmet