Baggrund: Hvad sker der med mobilsamtaler når du er på 4G?

Taleopkald over 4G, VoLTE, ruller ud rundt i verden, men hvordan med Danmark? Hvad sker der med opkald når du er på 4G?

Baggrund: Hvad sker der med mobilsamtaler når du er på 4G?

Den nye Apple iPhone har det, de nye Samsung Galaxy S III LTE smartphones har det og Nokias nye Lumia 820/920 smartphones har det. Vi taler om taleopkald via 4G LTE – også kaldet VoLTE.

Ovre på den anden side af andedammen, Nordamerika, er VoLTE det store “buzzword” i øjeblikket. I Danmark er vi også godt med på 4G LTE bølgen, men kan man i det hele taget bruge VoLTE i lille Danmark?

Det er ikke mange dage siden, at “Voice over LTE” (VoLTE) er begyndt at rulle ud. VoLTE er den tekniske betegnelse for taleopkald der foretages over de nye 4G LTE netværk, og taleopkald foretages teknisk set lidt anderledes på et 4G LTE netværk, sammenlignet med de tidligere 2G/3G opkald.

På et 4G LTE netværk foregår al overførsel nemlig i datapakker, og derfor skal taleopkald leveres som IP-telefoni, og det har givet nogle udfordringer for ingeniørerne, som har udviklet den nye VoLTE standard.

Sammen med VoLTE standarden udrulles i disse år også HD Voice, som giver markant bedre lydkvalitet på taleopkald.

TDC har været længst fremme i bussen, og tilbyder HD Voice til alle deres kunder på selskabets 3G netværk. HD Voice virker altså på det nuværende 3G netværk, og HD Voice vil kunne benyttes til VoLTE på et 4G LTE netværk – såfremt netværkene understøtter det.

Men netop fordi VoLTE er en ny standard, så har de fleste teleselskaber indtil videre udelukkende benyttet 4G LTE til overførsel af data.

Selv de teleselskaber, der har været længst fremme med 4G LTE i f.eks. USA, har indtil fornyeligt udelukkende benyttet 4G LTE til dataoverførsel. Det vil sige, at når der foretages taleopkald, så er taleopkaldet blevet overført – teknisk kaldet et CS Fall Back – til teleselskabets 3G eller 2G netværk, i stedet for at benytte selskabets 4G LTE netværket.

Det er altså først fornyeligt, at både producenterne af telenetværk og telefonproducenterne er blevet klar til VoLTE.

Samsungs Galaxy S III 4G er f.eks. en af de første telefoner med indbygget understøttelse af VoLTE, men også den nye iPhone 5 og Nokia Lumia 920 skulle være klar til VoLTE.

Men hvis VoLTE er så ny en standard, hvordan står det så til i lille Danmark. Virker VoLTE på de danske netværk, eller skal vi vente i årevis, før vi får 4G-opkald i Danmark?

Status på VoLTE i Danmark

Mobilsiden.dk har spurgt TDC, Telia og 3 om de er klar til at understøtte VoLTE, og om opkald kan flyttes gnidningsfrit mellem de nye 4G netværk og de “gamle” 3G/2G netværk.

TDC
Hos TDC oplyser presserådgiver Rasmus Avnskjold, at VoLTE er en naturlig udvikling, så selvfølgelig er det noget, som teleselskabet  kigger på i detaljer. Hvornår TDC vil lancere VoLTE er ikke besluttet endnu. Det afhænger helt af teknologi-, markeds- og mobiltelefon-udviklingen.

Indtil VoLTE bliver indført, afvikles taleopkald via ”Circuit Switched Fallback” standarden, hvilket betyder, at taleopkald overføres til TDCs 2G/3G netværk.

TDC er på nuværnede tidspunkt ikke klar med Circuit Switched Fallback, men ifølge Rasmus Avnskjold, så arbejder TDC på sagen. Der er dog ikke en tidshorisont.

Når TDC lancerer VoLTE, så vil det også være med HD Voice, som TDC allerede i dag tilbyder på selskabets 3G netværk.

TDCs 4G netværk dækker i dag delvist landets største byer.

Telia
Landets første 4G LTE netværk har to år på bagsmækken, og Telias 4G LTE netværk dækker i dag mere end 170 byer – svarende til 75 procent af befolkningen i Danmark. Telias netværk er i øjeblikket det 4G LTE netværk med den bredeste geografisk dækning i Danmark.

Salgsdirektør Michael Bech fortæller, at Telias endnu ikke er helt klar til VoLTE.

-“Telia har allerede nu ”Circuit Switched Fallback” i vores 4G netværk. Vi router således kald fra en 4G enhed ind via vores 3G og 2G netværk på voice og er derved 100% klar til de nye telefoner, som har 4G/LTE på enten 1800 MHz eller 2600 MHz. VoLTE har vi valgt ikke at indbygge lige nu, da antallet af telefoner på 4G først vil tage rigtig fart i 2013.”

Telia forventer at være klar med VoLTE i løbet af 2013, men den nærmere tidsplan vil afhænge af, hvor mange 4G telefoner, der kommer på markedet i løbet af de kommende måneder – og hvordan salget af disse udvikler sig.

– “Vi er klar til at sikre samtaler via VoLTE, men vi prioriterer naturligvis det, som er vigtigst for kunderne, og lige nu er den største og bedste oplevelse at få 4G data på sit produkt. 4G voice tilfører ikke rigtigt nogen værdi for kunden – det er dataoplevelsen, som er fantastisk.”

HD Voice er også med i Telias planer, og teleselskabet arbejder på at få produktet klar til lancering. Telia har dog endnu ikke et tidsestimat, men det ligger i nær fremtid.

3
Hos 3 kan kommunikationschef Stine Green Paulsen fortælle at man ikke kan foretage taleopkald på 3s 4G LTE netværk. VoLTE er ikke implementeret, og samtalerne bliver derfor sent videre til 3G.

– “Vi arbejder på at kunne implementere det så hurtigt som muligt, men vi kan ikke på nuværende tidspunkt give et bud på, hvornår det kommer,” fortæller Stine Green Paulsen og forsætter:

– “Vi har mobilitet mellem 3G – 4G og 4G – 3G. Der er ikke seamless handover, der vil være et kort drop, som kunden dog typisk ikke vil opdage, da det går så stærkt. Hvis du har en datasession i gang, holder du således forbindelsen og din session er stadig i gang – og du beholder samme IP-adresse. Det kaldes redirection eller omdirigering.”

HD Voice er en del af VoLTE, men den da VoLTE endnu ikke er på 3s netværk, så er HD voice på 4G LTE netværket ikke noget, som 3 har testet endnu.

3s netværk åbner i slutningen af september, og vil i første omgang dække landets 15 største byer.

Telenor
Danmarks andet største teleselskabet har ikke været nævnt, da teleselskabet først fra omkring årsskiftet vil tilbyde 4G LTE på Telia 4G LTE netværk, der i fremtiden vil blive drevet i joint-venturet TT-netværket P/S.

Telenor følger således Telias planer for VoLTE, da begge netværk bliver drevet af TT-netværket P/S.

Opsumering for “dummies”

TDC:
– 4G-telefoner kan på nuværende tidspunkt ikke benyttes til samtaler på TDCs 4G-net. Telefonen kan dog anvendes som 4G-modem. Kommer der et opkald, mens telefonen er på 4G, vil samtalen blive afvist. 

Telia:
– Alle 4G-telefoner virker på 4G-nettet hos Telia. Data kører 4G (hvis der er dækning). Samtaler sendes fra 4G til 3G og føres således over det ‘gamle’ telenet.

Telenor:
– Åbner først 4G-nettet ved årsskiftet 2012/2013. Telenor vil til den tid benytte Telias netværk.

3:
– 4G-telefoner virker hos 3 på 4G, der hvor der er dækning. Data virker på 4G men der kan opstå en kort pause, hvis telefonen skal skifte fra 4G til 3G, fordi man kommer uden for dækning. Samtaler føres over 3G, og ikke 4G.

Ingen teleselskaber har aktuelt mulighed for at føre samtalerne via 4G-nettet rent, VoLTE. Men dette ventes indført i 2013.

Læs også:
VoLTE – tale på 4G, er nu i luften
– Tale og SMS på 4G LTE (VoLTE) virker nu i praksis
– VoLTE rykker et stort skridt nærmere

Det videre forløb om Smartphone

Siden vi publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 21/9/2012 fik historien nye ben at gå på med en vinkel på Telia har åbnet for 4G i alle abonnementer – Følg den videre udvikling her. Se også de seneste nyheder om temaet her.