Guide: USB-C er ikke bare USB-C [TIP]

USB Type-C findes i flere og flere produkter i dag, og det giver en masse smarte muligheder, men desværre også nogle begrænsninger.

Guide: USB-C er ikke bare USB-C [TIP]

Vi befinder os midt i en teknologisk revolution, hvad angår den gængse standard for indgangsporte og kabler til elektroniske enheder. Der er her naturligvis tale om den nye USB Type-C, der stødt og roligt har udbredt sig på det teknologiske marked.

Flere og flere Android-mobiler bliver udstyret med den nye port, og også på bl.a. Googles Chromebooks, Huaweis MateBook og Apples seneste MacBooks, findes den nye USB Type- C.

Den nye type port/kabel baner vejen for mange smarte funktioner, og bl.a. er det muligt at forbinde din computer til en monitor, få adgang til den monitors andre porte og få strøm fra ét og samme kabel.

Men USB Type-C er ikke bare USB Type-C, og selvom den nye port findes i flere nye produkter, så er der alligevel forskel på hvilke måder og hvordan de nye funktioner fungerer.

Se denne: Intel vil også skrotte jackstikket til fordel for USB Type C

Til computere

Når det gælder computere, så er overgangen til en helt ny type stik naturligvis ret besværlig, og noget som ikke bare sker fra den ene dag til den anden. De fleste Pc’er kører enten USB 2.0 eller 3.0 via en almindelig USB Type-A port, mens den nye Type-C bringer version 3.1, også kaldet 3.1 (2.gen)

Den nye version af USB betyder således endnu hurtigere datahastigheder op til en hastighed på 10 Gbps. Men udover at du får hurtigere dataoverførsel, så åbner det også op for, at du som nævnt kan få strøm gennem denne port.

Det betyder også, at du kan lade f.eks. en MacBook Pro, som vi har testet her på redaktionen, op med en powerbank via et USB-C kabel, og på den måde få strøm på farten.

Læs testen: Macbook Pro 13” Touch Bar: Imponerende men kostbar [TEST]

Omvendt kan du også oplade en mobiltelefon fra computeren via det medfølgende USB-C til USB-C kabel, hvis det skulle ønskes.

Men netop dette er omvendt ikke muligt at gøre med Huaweis MateBook, som vi også har haft fingrene i. For selvom denne også lades op med et USB Type-C kabel, så understøtter den ikke opladning via eksempelvis en powerbank – altså der er begrænsninger, selvom det umiddelbart er samme port.

Tilbage til MacBook Pro’en så har den også den funktion, at den har Thunderbolt 3 bygget ind i USB-C porten. Det betyder, at du direkte kan tilslutte den til et display, uden at skulle gøre brug af en adapter.

Se også: Ny USB C standard kan redde din elektronik

Men i forlængelse heraf skal det med, at den mindre MacBook (12 tommer), som ellers også har en USB-C port, modsat ikke understøtter Thunderbolt 3 eller USB 3.1 (2.gen), men i stedet har den klassiske USB 3.0 (3.1 1.gen), og således er du nødsaget til at tilslutte en adapter, for f.eks. at bruge en Thunderbolt-monitor.

I artiklen: Guide: Skærme til både mobil og laptop [TIP] har vi givet vores bud på de bedste displays, som understøtter den nye indgangsport.

Til smartphones

I artiklen, som er linket her ovenfor nævnes det, at de forskellig displays også kan forbindes til din smartphone med USB Type-C, men det er kun delvist rigtigt.

Det er nemlig ikke givet, at en enhed med den nye ladeport automatisk virker med en ekstern monitor. Det kommer an på hvilken konfiguration af USB-teknologien, den pågældende telefon har.

Se også: Mange USB Type C-kabler og -adaptere kan være farlige

Helt konkret betyder det, at man skal sørge for at teste, hvorvidt en mobil kan forbindes til en skærm inden man køber den for dette formål, for mens det f.eks. er muligt at tilsluttte en LG G5 til et display af samme mærke, så var det os ikke muligt at gentage succesen med en OnePlus 3.

Med andre ord, bare fordi din nye computer, tablet eller smartphone har en USB Type-C port, så er det ikke ensbetydende med, at den automatisk understøtter alle typer tilbehør og funktioner.

Se denne: Kickstarter: iLUUN er et trådløst USB-drev til din enhed

Sagen er ikke slut

Fortællingen sluttede absolut ikke her. mobilsiden fortsatte historien. 11/1/2017 kom den efterfølgende historie med en artikel der stillede skarpt på Nye HTC U-smartphones på vej: Sådan følger du eventen i morgen – Følg det videre forløb her. Se også seneste nyt om tematikken her.