Hvordan påvirker teknologi mennesker og samfund?

Er det afhængighed, når vi tjekker vores smartphones op til 170 gange i døgnet? Læs hvad der sker, når teknologien bliver en større del af samfundet.

Mennesker påvirker teknologien, der udvikler. Men teknologien påvirker også mennesket og hele samfundet. I denne uges udgave af Fokus dykker vi ned i emnet mennesket og teknologi, der påvirker vores samfund på godt og ondt.

Mennesket og teknologi er kun et af temaerne i denne omgang af Fokus. Ved du ikke hvad Fokus er? Teknofil hedder vores kanal på Youtube, hvor vi hver uge bringer en Fokus-video. Her snakker vi om den forgangne uges teknologi-nyheder, kommer med gode tips, snakker om nyeste gadgets, smart home, elbiler, fremtidens teknologi og svarer på seernes mange gode spørgsmål. Hele videoen kan du se herover.

Se også: Teknologi i dybden

Teknologi og mennesker på godt og ondt

Mobiltelefonen var mainstream i slutningen af 90’erne, hvor SMS’en lynhurtigt blev en populær kommunikationsform. Siden da har smarthonen udviklet sig enormt og er i dag et helt uundværligt stykke værktøj til at navigere i hverdagen. Den bruges til arbejde, underholdning, som betalingsmiddel, kommunikation, sociale medier og uendeligt mange andre ting. Teknologi og smartphonen har bidraget til en positiv udvikling af mennesket, men har samtidig medført en afhængighed hos mange. Uden mobiltelefonen havde sociale medier ikke været hvad de er i dag. Det ved virksomhederne bag, og derfor er tjenesterne, og deres apps, bygget til alt at fastholde brugerne og få dem til at tjekke ind flere gange om dagen.

Vores brug af smartphones går ud over vores sociale relationer, men det stikker dybere end det. Hvordan ser fremtiden ud for samfundet og arbejdsmarkedet, når 5G, quantum computing, kunstig intelligens og maskinlæring for alvor buldrer derudaf? Også her er det på godt og ondt.

Arbejdsmarkedet vil ændre sig

Når selvkørende teknologier tager arbejdet fra bus og taxichauffører, når kunstig intelligens overtager arbejdet for jurister og journalister eller når quantum computing overtager beregninger og analysearbejdet fra de menneskelige data- og talknusere vil det påvirke samfundet på mange måder.

Analyser viser, at mange jobs vil forsvinde på grund af ny teknologi, men samtidig opstår nye jobs. Meget tyder dog på, at man skal have en højere uddannelse for at kunne varetage de jobs, der kommer i fremtiden – og det stiller store krav til både arbejdsmarked, samfundet og menneske.

Vi belyser både de positive og negative sider ved teknologi på 24tech.dk, hvor du kan læse meget mere om mennesket og teknologi, dansk teknologi, future tech og kunstig intelligens.

Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Test af Kia EV6, bedste Motorola-telefoner og konkurrence

Artiklen er baseret på denne uges Fokus-videoindslag på Youtube, hvor vi netop snakker om mennesket og teknologi. Her kan du også vores bud på de bedste Motorola-telefoner, en teaser til vores test af elbilen Kia EV6 og høre vores svar på læsernes gode spørgsmål.

Vi sparker også gang i en ny konkurrence, hvor man kan vinde Jabra Elite 7 Pro in-ear hovedtelefoner.

Se også: Nyheder om elbiler

Fortsættelse af sagen

Tematikken er fortsat aktuel. Daniel Søgaard Hald fastholdt sit fokus på emnet. Allerede d. 17/2/2022 bragte vi nyt i sagen med nyheden om Jaguar og Land Rover vil bruge NVIDIA-hardware til autonom kørsel – Læs videre her. Aktuelt nyhedsstof om emnet kan du læse her..