Nokia N900 (kæmpe mobiltest)
Tastaturet er godt, internetoplevelse er i top, kameraet skyder nogle flotte billeder, og der er rig mulighed for at kommunikere med familie, venner og bekendte. Nokia har haft succes med at proppe kvalitet ind i N900.
Til gengæld fylder kvaliteten utrolig meget rent fysisk. N900 er utrolig tyk af en moderne mobil at være, og med en vægt på 181 gram kan den med rimelighed betegnes som forholdsvis tung og klodset.
Designet er en smagssag, men ikke desto mindre virker Nokia N900 meget neutral og også en smule gammeldags i sit sorte, firkantede look.
Skærmen
Skærmen på N900 er 3,5″ og af typen ‘resistive’. Det betyder, at den både kan betjenes med en finger, med en negl, med spidsen af en kuglepen eller med en ‘mobil-pegepind’ – en såkaldt stylus.
Sådan en pegepind medfølger og kan hives frem fra hjørnet af telefonen.
Umiddelbart er Nokia N900 udstyret med en af de bedste resistive-skærme, vi har oplevet. Man skal dog trykke forholdsvis hårdt, hvis man skal være sikker på, at skærmen reagerer, når man benytter sig af fingerbetjening.
Når man bruger fingrene, kan det ligeledes være nødvendigt at trykke flere gange, før telefonen reagerer. Der er dog ingen problemer ved brug af stylus.
Tastaturet
N900 har to QWERTY-tastaturer – et fysisk og et virtuelt. Det fysiske kan skydes ud til siden, og hver tast buer en lille smule. Det er en god hjælp til at skille de små taster fra hinanden.
Der er fin klikerespons, og efter en uges tid har man virkelig fået en fornemmelse af tastaturets udformning. De fleste fejltryk bliver hurtigt reduceret, og bogstaverne ‘æ’,’ø’ og ‘å’ har egne taster.
Man kan også få et virtuelt tastatur – altså et tastatur på selve touch-skærmen. For at aktivere det virtuelle tastatur går man til “Indstillinger”, vælger “Tekstindtastning” og markerer “Brug virtuelt tastatur”. Dette tastatur fungerer dog ikke særlig godt, og det fysiske tastatur er klart at foretrække.
Kommuniker med sms, mail, Facebook, Twitter og Skype
Det gode tastatur er med til at gøre Nokia N900 særdeles velegnet til kommunikation – og der er masser af muligheder.
For det første er det nemt at komme i gang med e-mail-klienten. Det gælder især, hvis man benytter Gmail, Hotmail eller nogle af de andre profiler, som allerede er foruddefineret på telefonen. ‘Mail for Exchange’ er ligeledes understøttet. Vi har dog oplevet problemer med, at nogle modtagere ikke kunne læse vedhæftede filer, når der var tale om en videresendt mail fra telefonen.
N900 giver også mulighed for at kommunikere via diverse sociale tjenester. Eksempelvis kan man logge på Skype for at chatte. Der er endda mulighed for at foretage og modtage IP-opkald. Desværre virkede det kun over Wi-Fi og ikke via 3G.
Fra telefonens menu kan man downloade en Facebook-applikation, så man kan tjekke vennernes status-updateringer, se ulæste meddelelser, kommunikere med sit netværk og uploade billederne direkte fra telefonen.
Er man en flittig Twitter-bruger, er der også mulighed for at se andres meldinger og opdatere sine egne.
I øvrigt er der trådet sms-visning, som giver et godt overblik over samtalerne. Til gengæld understøtter N900 ikke mms.
Internet på N900
Internetoplevelsen er rigtig god på Nokia N900. I hvert fald når man surfer på almindelige – og ikke mobiltilpassede – hjemmesider. Eksempelvis kan browseren ikke vise mobilsiden.mobi, mobil.dr.dk eller mobil.jp.dk. Til gengæld er der ingen problemer med i.pol.dk, som er Politikens mobilsite specielt tilpasset til iPhone.
Den store skærm og den gode browser indbyder selvfølgelig til, at man benytter sig af de ‘normale’ hjemmesider. Ikke desto mindre bør det være muligt at kigge forbi de mobiltilpassede sider, hvis man ynder det. Til gengæld er det et plus, at browseren har flash-understøttelse.
Desværre er der ingen multitouch, så man kan ikke ‘trække’ i billedet for at zoome, som man fx kender det fra iPhonen. Til gengæld kan man trykke to gange for at lade browseren forsøge at zoome, så den ønskede tekst er tilpasset bredden af skærmen.
Man kan dog også selv definere, hvor meget der skal zoomes. Det sker for eksempel ved at tegne cirkler på skærmen. Hvis man tegner cirklen med urets retning, zoomer man stille og roligt ind, mens en bevægelse imod urets retning zoomer ud. Det fungerer egentlig ganske godt, men det kan godt virke lidt omstændeligt, da der skal en del cirkulære bevægelser til.
Alternativt kan man zoome med kameraets fysiske zoom-knapper, der er placeret umiddelbart over skærmen.
Browseren har nogle nyttige genvejskommandoer. Hvis man trykker på ‘mellemrum’, bladrer siden en skærmhøjde ned. ‘Shift’ og ‘mellemrum’ bladrer en skærmhøjde op. Hvis man trykker ‘Ctrl’ og ‘højre pil’, så hopper man mellem indtastningsfelterne på sitet – ligesom med tabulator på en computer. Med ‘Ctrl’ og ‘venstre pil’ hopper man den modsatte vej.
‘Ctrl’ og ‘n’ giver et nyt vindue, ‘Ctrl’ og ‘r’ opdaterer siden, ‘Ctrl’ og ‘b’ åbner bogmærker og ‘Ctrl’ og ‘f’ giver en søgefunktion.
Kameraet
Kameraet i N900 skyder med fem megapixels, og det gør en utrolig god figur. Med autofokus og autojustering af eksponeringen bliver billeder taget i dagslys rigtig skarpe. Indendørs klarer kameraet sig også godt med hjælp fra den dobbelte LED-blitz.
Generelt må billedkvaliteten siges at være godkendt, og der er mulighed for at uploade billederne til eksempelvis Facebook og Flickr.
Video-kvaliteten (848 x 480 pixels) i dagslys er tilmed noget af det bedste, vi har set på en mobiltelefon. I mørkere omgivelser falder kvaliteten dog, og det lader ikke til at man kan bruge blitzen som en form for lommelygte, når man optager video.
Billeder taget med Nokia N900
Begrænsede muligheder – men der er potentiale
Styresystemet i Nokia N900 er det Linux-baseret Maemo 5. Det kører forholdsvis glat, og det virker umiddelbart som et mere naturligt styresystem til en smartphone end Symbian. Da N900 er Nokias hidtil eneste mobil med Maemo 5, giver det desværre nogle begrænsninger – i hver fald lige i øjeblikket.
Eksempelvis er der endnu ikke adgang til applikationsbutikken Ovi Store. Hvis man trykker på butikkens ikon, bliver man blot informeret om, at Ovi Store til Maemo 5 “kommer snart”. Man kan dog få adgang til et lille udvalg af applikationer via “Programstyring” i menuen.
Man kan også selv rode med at installere tredjepartsprogrammer, men det vil ikke være aktuelt for ‘grønne’ brugere. Der er mulighed for at læse mere på Mobildebat.dk, hvor erfarne brugere løbende diskuterer nye muligheder.
En af de muligheder, man godt kunne savne i N900, er stemmeguidet ‘turn-by-turn’-navigation. Nokias Ovi Maps er installeret på telefonen, men det virker ikke særlig brugbart til andet end ruteplanlægning. Firmaet Sygic har dog meldt ud, at de vil være klar med navigations-software til telefonen ‘i slutningen af 2009’ – så det er forhåbentlig lige på trapperne.
Det virker i øvrigt mærkværdigt, at den indbyggede dokumentviser er et betalingsprogram. Man kan fx ikke se vedhæftede word-dokumenter i e-mail-klienten, før man har aktiveret det såkaldte ‘Documents To Go’-program, som findes i menuen. Man kan prøve programmet gratis i 30 dage for herefter at købe den fulde version til 9,99 dollars.
Små fif gør styresystemet nemmere
Styresystemet er det Linux-baseret Maemo 5, og det kan kræve lidt tilvænning. Det gælder især de mindre erfarne smartphone-brugere. Der er en risiko for, at mobilbrugere uden den store erfaring med de mere avancerede mobiler skal bruge en del tid på at finde ud af at navigere rundt på den mest optimale måde. Der er dog nogle små fif, som kan være gode at begynde med.
N900 har fire skriveborde, som man kan udnytte med diverse widgets eller genveje til bestemte funktioner. Med et langt tryk på en genvej, widget eller et bogmærke, aktiverer man redigeringsmenuen, så man kan slette eller redigere. Ved at trykke på ‘Desktop-menu’ i toppen af skærmen finder man tilføjelsesmulighederne.
Et andet fif er, at man altid kan komme hurtigt tilbage til skrivebordet med et langt tryk på menuknappen oppe i venstre hjørne. Der er ligeledes en genvej til ‘dashboardet’, hvor man kan se alle åbne programmer – N900 kan nemlig multitaske. Det sker ved at trykke ‘ctrl’ og ‘delete’.
Det kan også være behjælpeligt at være opmærksom på, at trekanten i menulinjen øverst viser, at der findes flere indstillingsmuligheder ved at trykke på linjen igen.
Styresystemet har også en funktion, som kan sammenlignes med at højreklikke på en pc. Det kan eksempelvis være nyttigt, hvis man vil tilføje sange og albums til spillelister eller slette mails og sms’er. Hold fingeren nede på det pågældende element, og der vil dukke en menu op.
Hvis man skyder tastaturet ud og begynder at skrive et navn, hopper man hurtigt til den pågældende person blandt kontakterne. Hvis man skriver et tal, kommer man direkte ind i opkaldsmenuen.
Ønsker man at tage et screenshot, kan man trykke ‘Ctrl’, ‘shift’ og ‘p’.
Bedømmelse
Forventningerne fra både medier og forbrugere har været høje til Nokias nyeste topmodel, N900. De fleste af dem bliver indfriet – især når man tænker på, at der i fremtiden vil være mulighed for at gøre enheden mere funktionsdygtig.
Der er endnu ikke adgang til Ovi Store, og det vil hjælpe på udvalget af programmer, når alt er klar på denne front. Tilmed virker det sandsynligt, at kommende programmer til platformen vil afhjælpe nogle af de punkter, der hænger i N900 – eksempelvis når man kan så stemmestyret ‘turn-by-turn’-navigation.
Der er uden tvivl masser af kvalitet i Nokia N900, men man skal være indstillet på at leve med mobilens størrelse og have lidt tålmodighed til at vente på udviklingen af flere programmer. N900 kan dog være svær at sætte sig ind i, hvis man ikke har den helt store erfaring med smartphones.
Når man tager alle de gode, de dårlige og de potentielle ting med i beregningen lander vi derfor på fem stjerner ud af seks mulige.