Apple iPhone 3G i kæmpetest
Kæmpeskærm og næsten ingen fysiske knapper – iPhone er go´dav til en anderledes betjeningsform. Det vigtigste er, at knappen på forsiden altid åbner… forsiden!
Husk:
Menu og brugerinterface
Forsideskærmen (homescreen) er opdelt i to hovedsektioner; Øverst ikoner til programmer og tjenester, nederst en hurtigstart programlinie med fire punkter; hvor de mest brugte funktioner placeres.
Ikon-rækkefølgen kan ændres efter ønske, ligesom hurtigstart. Iphone giver mulighed for flere homescreens, hvis ikke der er plads til alle programgenveje på forsiden.
Iphone gemmer ikke genveje i undermapper, som f.eks. Nokia. Derimod er alt direkte tilgængeligt. Selvom det lyder som en rodet affære, bliver man hurtig fortrolig med det. Årsagen er nok, at de mange tilpasningsmuligheder betyder brugeren kan placere alt efter eget ønske, og dermed er designet den mest optimale opsætning.
Den berøringsfølsomme skærmoverflade reagerer overraskende effektivt uden nævneværdigt tryk på overfladen. Iphone er fingerbetjent og KUN det – hverken betjeningspind (stylus) eller kuglepensspids kan anvendes. Brugere med store fingre kan godt bruge mobilen, men især omkring SMS- og mailskrivning kræves der ekstra koncentration.
Oplevelsen af interfacet er unikt! Hastigheden er i den grad i top, og alt flyder perfekt. Man undres virkelig over, at ingen anden mobilproducent nogensinde har formået, at lave noget tilsvarende.
Vurdering: 6 af 6.
SMS og mail
Alle SMS-beskeder organiseres i tråde/samtaler, der konstant holder styr på korrespondancen. I indbakken vises den seneste samtale øverst, mens den nyeste besked i en samtale er placeret nederst.
Skrivningen sker på et onscreen QWERTY-tastatur og her er tilvænning og øvelse påkrævet. Tasternes størrelse er rimelige, men jeg savner en mulighed for, at vende mobilen horisontalt ved skrivning, da det ville give mere afstand mellem bogstaverne. Adgangen til æ ø og å er “gemt”. For at skrive “æ” holdes “a” holdes nede, hvorefter en genvejsliste med specialtegn åbner. Lidt bøvlet, men noget der efter et stykke tid sidder i fingrene.
Den indbyggede ordbog er virkelig intelligent. Iphone regner selv ud, at “prove” betyder “prøve” og “trst” nok er “test”. Efter kort tid lærer man, at stole på ordbogen hvilket forøger skrivehastigheden.
Iphone 3G kan have flere mailkonti oprettet på én gang. De mest gængse som Gmail, Yahoo og Mobile Me kan oprettes ved ganske få klik. Det er også muligt, at konfigurere andre standard pop3 eller imap-konti. Samspil med Microsoft Exchange er ligeledes en mulighed. Læsning af mails fungerer lige så nemt som af SMS, dog vises alle mails enkeltvist og ikke i samtaler. Systemet kan automatisk hente mails i angivne tidsintervaller.
I øvrigt kan iPhone 3G ikke sende MMS.
Vurdering: 5 af 6.
Opkald
Der ringes fra iPhone via kontaktlisten eller ved nummerindtastning, præcist som på andre telefoner. Er et billede tilføjet kontakten vises dette når kontakten ringer. Udfra et indtastet nummer kan der oprettes eller opdateres en kontakt. Ved igangværende opkald er det muligt at gøre mikrofonen lydløs, aktivere højtaler eller parkere et opkald.
Lydkvaliteten er god og ganske høj, og ciffertasterne på skærmen er så store, at de nærmest kan rammes med handsker på.
Opkaldsdelen er godkendt til topkarakter. Vi tvivler på, det kan gøres meget bedre.
Vurdering: 6 af 6
Kalender og kontakter
Der kan oprettes flere kalendere som synkroniserer, ligesom kontakter med Outlook eller Exchange, og den store skærm giver et godt overblik. Hvis kontakterne i Outlook er opdelt i grupper, overføres disse også til iPhone.
Synkroniseringsdelen en af iPhones kæmpe forcer, især hvis man benytter mailprogrammer fra Apple eller Microsoft. Andre systemer giver derimod noget større kvaler. F.eks. er synkronisering via standarden SyncML ikke, som standard en del af produktet, og et tredjepartsprogram er endnu ikke understøttet.
Den samlede vurdering af kalender, kontakter og sync ender på 4 af 6 point. Det trækker kraftigt ned, at man nærmest er tvunget til, at benytte Apple eller Microsoft programmer.
På nettet…
Safaribrowseren er en cool oplevelse.
Websites kan ses “som de er” og med to fingre zoomes der let ind på det ønskede område. Læsbarheden er virkelig høj, og indholdet følger automatisk med, alt efter hvordan enheden holdes.
Umiddelbart bliver zoom-indholdet ikke automatisk skaleres til skærmstørrelsen – det betyder, man manuelt skal scrolle sidelæns, for f.eks. at læse en artikel. Efter et stykke tid lærer man, at dobbeltklikke på indholdet, hvorefter iPhone selv tilpasser/skalerer til skærmen.
Vurdering: 6 af 6
Kamera og fotos
Kameraet på to-megapixels er noget af det bedste, i den opløsning, vi til dato har set. Optikken gør, at der kan tages nogle helt fantastiske billeder især i god belysning (set i forhold til, at det er en mobiltelefon).
Kameraet i iPhonen tager billeder, som kvalitetsmæssigt er på højde med konkurrerende produkter, som måske endda har flere megapixels tilrådighed. Du mister sjældent et “Kodak moment” fordi iPhone er utrolig hurtig til, at tage og gemme fotos. Selvom kvaliteten er virkelig god, er der stadig langt op til f.eks. en Nokia N82 med Xenon blitz.
Billederne fra computeren synkroniseres automatisk via iTunes, telefonens fotos fra kameraet kommer ikke helt, så let over på computeren. Lidt underligt, det ikke bare kører uden spørgsmål.
Den store skærm er lækker, at se billeder på! Små svirps med fingeren, bladrer let mellem fotos og der kan zoomes ved, man med to fingre, markerer og trækker det valgte område.
Ved hjælp af GPS-antennen kan positionsinfo (GEO-tagging) sættes på billederne umiddelbart efter de er taget. I vores test, virkede features rigtig dårligt. Alle billederne er tilsyneladende taget ud for Irlands kyst og ikke i Danmark.
Iphone ikke kan optage videoklips.
Vurdering: 4 af 6.
Musik
Iphone er også en iPod Touch. Når du først har ‘vist’ iTunes, hvor musikken er, flyttes det hele, når enheden tilsluttes.
Det medfølgende headset er Apples standard, og der kan tilsluttes eget headset via standard Jackstik i toppen af telefonen.
Lydkvaliteten er okay, rimelig – men den slår dig på ingen måde bagover. Alligevel vil den opfylde, langt de fleste brugeres behov for musik og afspilleren er let at betjene. Når skærmen er slukket på mobilen, kan to tryk på menuknappen bringe en afspillergenvej frem, så lydstyrken kan justeres og sange springes over.
En irriterende detalje er, at lydjustering via equalizer, ikke kan ske direkte fra afspilleren.
Musikken på iPhones kan vises som albumcovers. Det ser rigtig fedt ud. I iTunes markeres hele biblioteket hvorefter ‘hent albumcovers’ vælges ved højreklik. Efter kort tid, er musikbiblioteket opdateret med hovedparten af covers.
FM-radio er desværre en rigtig kedelig mangel på iPhone 3G.
Vurdering: 5 af 6.
GPS og navigation
Den indbyggede GPS-antenne gør at positionen kan fastslås. Out of the box er Google Maps Mobile installeret, men desværre ikke med kort. Den interne hukommelse ville ellers have plads nok til hele Europa. Det betyder, at kortdata downloades via telefonens dataforbindelse.
Positionen fastslås lynende hurtigt, og mobilen kombinerer data fra mobilmasterne og GPS.
Google Maps egner sig primært til simpel ruteplanlægning, og søgning på interesseområder – altså et slags interaktivt Krak-kort. Systemet erstatter ikke en dedikeret navigationssoftware.
Generelt er GPS-delen skuffende – specielt fordi rigtig navigationssoftware ikke er en mulighed. Dertil kommer, at strømforbruget er ganske højt.
Vurdering: 4 af 6.
Andre muligheder
Valutakurser, vejrudsigter, videoer fra Youtube, lommeregner, alarm, noter osv. Ved leveringen har iPhone mange gode muligheder. Er dette ikke nok, kan du via “Application Store” hente en mængde småprogrammer – både med og uden licens. Både Myspace og Facebook programmet er gratis, at hente og installere. App Store betjenes direkte fra telefonen, og det kræver ingen forhåndskundskaber, at installere programmer.
Programmerne i Application Store er alle godkendt af Apple og du kan derfor uden risiko installere dem. Det er en stor fordel for produktets stabilitet, at Apple har en godkendelsesprocedure omkring programmer til iPhone. Samtidigt er det også en ulempe, da det sætter en del begrænsninger i, hvad du kan installere.
Omkring Bluetooth rettes opmærksomheden på, at ikke alle headsets kan parres med iPhone og det er ikke muligt at overføre filer via Bluetooth.
Vurdering: 5 af 6.
Strømforbrug og batteri
Iphone 3G bruger strøm, rigtig meget strøm. Maksimalt én arbejdsdag skal du forvente strøm, hvis enheden benyttes. Derfor anbefaler vi, at opladeren medbringes i tasken – eller USB-kablet så du kan oplade via computeren.
Batteriet er indbygget i iPhone og kan ikke tages ud. Det betyder, at du må forbi et autoriseret værksted, hvis dette skal skiftes. En klar ulempe, da et batteri typisk kun vil fungere optimalt i ét max to år.
Et skift af batteriet, vil koste 800 kroner inkl. moms, hvis det er uden for garantiperioden.
Vurdering: 3 af 6.
Telia og iPhone 3G
En iPhone kræver netforbindelser – helst hurtige. Men Telias 3G-dækning er temmelig sparsommelig. Det betyder, at det kun er i bykernen i det helt store byer, der skal forvente 3G på iPhone.
Vores begejstring af Telias 3G-net er til at overse, dertil er dækningen alt alt for ringe. Alternativet er EDGE eller GPRS, men det yder ikke rigtigt iPhone retfærdighed. Der er ingen tvivl om, at brugeroplevelsen vil være meget højere hos en anden udbyder.
Prisen er altid til diskussion. Godt 6.000 kroner over bindingsperioden er mange penge for en mobil, men til historien hører også, at SMS og MMS er inkluderet sammen med en række minutter og 300 MB data pr. måned. Vores vurdering er, at 300 MB er en pæn datamængde – vi har brugt telefonen en lille måned, og har ikke sparet på noget som helst, alligevel er der kun brugt 22 MB.
Samlet vurdering af iPhone 3G
Du skal købe en iPhone 3G, hvis du synes Apples produkter er verdensklasse eller hvis du bare synes, at denne telefon er for fed, og naturligvis kan leve med de begrænsninger Apple sætter. Derimod skal du ikke investere i produktet, hvis du har behov for installation af mange forskellige tredjepartsprogrammer.
Ingen tvivl om, at iPhone virkelig er et cool produkt. Der er ting, som andre mobilproducenter VIRKELIG kan lære meget af. F.eks. smidigheden i brugerinterfacet og en touchskærm, der reagerer ekstremt følsomt.
Det hører også med til historien, at iPhone sagtens kan gå ned, bruger en masse strøm og slutbrugerens muligheder er relativt begrænsede. Det er også træls der via en diode på produktet, ingen indikation er af modtagne beskeder eller mistede opkald. Du skal også forberede dig på, at bagsiden af produktet bliver forholdvis hurtigt ridset (selv om du passer godt på den) – især Apple-logoet er udsat.
Så alt i alt, er iPhone 3G et produkt på linie med alle andre; Nogle ting er overdrevet fede, og andre trænger til justeringer.
I vores anmeldelse her, ender gennemsnittet på 4,8. Vi runder på til fem rent fordi iPhone 3G *er* rigtig god – men så er den altså heller ikke bedre.