Apple TV eller Chromecast – hvad skal du vælge? [DUEL]

Vi sætter de to store streaming enheder - Apple TV og Chromecast - op imod hinanden. Hvilke fordele og ulemper de har og hvilken skal du vælge.

Apple TV eller Chromecast – hvad skal du vælge? [DUEL]

Flere og flere kaster sig over streamingtjenesterne, og med det følger tit et valg af hvilken enhed der skal stå for, at levere indholdet til skærmen. Måske har du endda helt droppet det gode gamle antennekabel, ligesom undertegnede her. Der findes et utal af muligheder, men de to største og mest solgte er Google’s Chromecast og Apple’s Apple TV. Selvom de to enheder er bygget til samme formål, så er brugen af dem utroligt forskellige. Jeg har haft begge enheder til test hjemme hos mig på samme tid, og har efterhånden et rimeligt overblik over fordele og ulemper ved dem begge. Er du ude i at skulle vælge den ene eller den anden, så læs lige med her først. Dette er en guide skrevet til dig der er ny i streaming verdenen, og ikke til dig der allerede ved alt om det.

Apple TV i brug

Apple TV kommer i den klassiske Apple indpakning; en solid hvid kasse hvor alt er pakket fint ned. Enheden er lidt større, lidt tungere og virker generelt mere solidt bygget end Chromecast. I kassen finder man Apple TV enheden, en fjernbetjening, en netledning og et lightning kabel. Her finder du ingen strømadapter, for den er indbygget i Apple TV. Du skal  selv supplere med et HDMI kabel. Opsætningen af Apple TV kan man gøre via en iPad eller iPhone, som allerede er forbundet til ens WiFi – eller man kan vælge, at gøre det lidt mere manuelt og selv indtaste Apple ID, WiFi kode osv. Første mulighed er klart at foretrække. At skulle indtaste diverse ting via den medfølgende fjernbetjening er ikke Apple TV’s stærke side. Men mere om dette senere.

Til Apple TV tilhører en lille bluetooth fjernbetjening, som man bruger til at styre systemet med. Øverst på fjernbetjeningen er der en lille berøringsfølsom plade – som fx musen på en bærbar computer – som man navigerer rundt i brugerfladen med. Man kan endda trykke på den, præcis som på en bærbar computer. Styringen finder man meget hurtigt naturlig, og det er hurtigt og simpelt at komme rundt i systemet. Derudover fungerer det meget som på enhver anden iPhone eller iPad, med en ”hjem” knap, som man kan dobbelttrykke på, for at multitaske imellem åbne apps og swipe op, for at lukke dem ned. Et enkelt tryk på fjernbetjeningen tænder både Apple TV og dit TV (hvis HDMI-CEC er slået til), og slukker du Apple TV, så slukker det også automatisk dit TV. Man kan nærmest klare sig helt uden fjernbetjeningen til TV’et. Dog skal fjernbetjeningen oplades engang i mellem. Jeg har brugt Apple TV i en måned nu og har endnu ikke haft den en tur i opladeren.
Til Apple TV kan man hente alle de kendte streaming apps, og de virker alle sammen ganske problemfrit.

Apple tv vs chromecast
Der er kun 3 indgange på Apple TV 4K; Strøm, HDMI og netstik. Foto: Mobilsiden.dk

Chromecast i brug

Chromecast’en kommer i en lille minimalistisk hvid kasse. Der er kun alt det nødvendige med; Chromecast enheden, strømadapter, og strømkabel. Et HDMI kabel skal du selv sørge for. Den lille Chromecast dongle smider man direkte i HDMI porten på TV’et, hvorefter opsætningsguiden starter kort efter. Selve opsætningen og brugen af en Chromecast fungerer via en smartphone eller en tablet, og man kan bruge både iOS og Android enheder til det. Man henter app’en Google Home og konfigurerer Chromecast’en ved hjælpe af denne. Det tager ikke mere end 5 minutter og fungerer ganske smertefrit.

Chromecast’en blev introduceret i mit hjem længe inden Apple TV. Det skete samtidig med, at vi droppede TV abonnementet og kastede os 100% over streaming. Den første tid med Chromecast’en havde sine udfordringer, da den krævede, at man skulle forstå hvordan man styrede den. Det var ikke det store problem for mig personligt, men mere konen der synes det dengang virkede besværligt. Man lærer det dog rimeligt hurtigt. Til tider er jeg dog kommet hjem til et TV der er slukket, men hvor Chromecast’en stadig streamer noget i baggrunden.

Chromecast’en kræver også, at man har en smartphone til at styre den med. Dvs. når en Chromecast er tilsluttet et WiFi, så vil man i mange apps, såsom Netflix, DR TV og Viaplay, se et lille ikon, som illustrerer at man kan ”caste” indholdet fra app’en til TV’et. Så man forbinder til Chromecast’en og starter og styrer indholdet via telefonen. Det kræver lidt flere tryk og lidt mere tid end Apple TV, men du får også flere muligheder med det. Man kan caste utroligt mange ting til TV’et; alt fra billeder, indhold du har på telefonen, live TV, film og serier og endda hele din telefonskærm. Bruger du Google Fotos kan du bruge dine feriebilleder som pauseskærm på TV’et.

Apple tv vs chromecast
Den meget simple brugerflade på Apple TV. Foto: Mobilsiden.dk

Fordele og ulemper ved Apple TV

Man kommer hurtigt til at sætte pris på den medfølgende fjernbetjening, som gør det let og simpelt at starte yndlingsserien. Det at man ikke er afhængig af smartphonen – som man er på Chromecast – for at styre det er en kæmpe fordel, som man meget hurtigt bliver afhængig af.
Selve brugerfladen i Apple TV vil for de fleste virke mindre rodet og mere brugervenligt. Det er simpelt og med store ikoner. Det betyder også at har man gæster, som ikke har den store tekniske viden, så vil de også kunne finde ud af at bruge TV’et. Lad mig bruge et personligt eksempel: Vi har en gang i mellem bedsteforældre til, at passe børnene når vi ikke selv har mulighed for det. De er mere vant til det klassiske TV setup med et antennekabel og en lang række af kanaler, som de alligevel aldrig ser. Så når de kommer hjem til os, så er det rart at kunne række dem den simple Apple TV fjernbetjening og give dem en kort forklaring. De kan efter kort tid selv finde ud af at bruge det, hvilket siger noget om brugervenligheden. Det er noget sværere på en Chromecast – læs mere om det senere.

Læs også: Her er Apple TV 4K med HDR

Der er dog desværre også ulemper ved Apple TV. Sjovt nok så er den første fordel også den største ulempe; fjernbetjeningen. Den er rigtig god til navigering i systemet, men når man skal til at indtaste ting, så er det en helt anden sag. Skal du for eksempel søge på noget bestemt i Youtube app’en, så bliver du præsenteret med hele alfabetet på én lang linje, hvor man skal swipe frem og tilbage på fjernbetjeningen og trykke på hvert enkelt bogstav. Det kan tage LANG tid at finde frem til det indhold man søger, og det er frustrerende. Hvorfor har de dog ikke lavet alfabetet som en kasse, så der ikke er så langt fra A til Å?

Den ældre del af familien
forstår stadig ikke hvordan
vores Chromecast fungerer.

Der er dog også muligheden for, at hente en app til iOS, så man kan styre den via sin iPhone, Apple Watch eller iPad, men det virker næsten lige så elendigt til søgninger.
Når du slukker Apple TV, så går det i dvale, eller vågeblus som Apple kalder det. Dvs. at når du tænder for den igen, så er du præcis samme sted, som da du lukkede ned for den. Smart.
Jeg har dog få gange oplevet af min Apple TV ikke ville starte, så jeg måtte hive netstikket ud og sætte det i igen. Det har dog været meget få gange, men stadig irriterende.
Det nyeste Apple TV 4K koster lige nu omkring 1.300kr, hvilket er over det dobbelte af den nyeste Chromecast.

Artiklen fortsætter under billedet…

Apple tv vs chromecast
Søgninger i Youtube på Apple TV har det med at ødelægge senest søgte oversigten på Youtube. Det bliver kort sagt noget rod. Foto: Mobilsiden.dk

Der er dog også muligheden for, at hente en app til iOS, så man kan styre den via sin iPhone, Apple Watch eller iPad, men det virker næsten lige så elendigt til søgninger.
Når du slukker Apple TV, så går det i dvale, eller vågeblus som Apple kalder det. Dvs. at når du tænder for den igen, så er du præcis samme sted, som da du lukkede ned for den. Smart.
Jeg har dog få gange oplevet af min Apple TV ikke ville starte, så jeg måtte hive netstikket ud og sætte det i igen. Det har dog været meget få gange, men stadig irriterende.
Det nyeste Apple TV 4K koster lige nu omkring 1.300kr, hvilket er over det dobbelte af den nyeste Chromecast.

Fordele:

  • Tænder og slukker automatisk dit TV, så du kan undvære TV’ets fjernbetjening
  • Fjernbetjening gør betjening og navigation let
  • Brugerfladen er simpel og kan let styres og forstås af alle
  • Altid forbundet til TV’et. Man skal ikke først forbinde til det
  • Det er hurtigt at komme i gang fra hvor du sidst slap, da Apple TV starter præcis samme sted

Ulemper:

  • Søgning af indhold er langsom og frustrerende
  • Prisen. Koster over det dobbelte af Chromecast Ultra
Apple tv vs chromecast
Når du skal søge efter indhold på Apple TV skal du sørge for at have god tid og tålmodighed. Foto: Mobilsiden.dk

Fordele og ulemper ved Chromecast

Som nævnt så foregår styringen af Chromecast via ens smartphone. Det betyder at man modsat Apple TV har et fuldt tastatur at taste på. Det gør det lettere og hurtigere, at finde det indhold du søger. Men det kan også gøre andre ting mere langsommelige. Ser du fx noget på Netflix og derefter vil se noget på DR TV, så skal du sørge for, at caste fra DR TV app’en inden du kan afspille det på Chromecast’en. Men det gør fx også, at jeg kan stå ude i køkkenet og styre og holde øje med det indhold, som bliver afspillet i stuen eller på børneværelset.

Læs også: Google Chromecast Ultra: Dyrere men klart bedre [TEST]

Til gengæld gør Chromecast’en det lidt mere besværligt, når der er gæster på besøg. Er konen og jeg ude af huset, så kræver det at gæsterne har en enhed klar, for at kunne se TV. Det er ikke altid man lige har en ekstra telefon liggende, som er sat op og klar til dette scenarie. Eller også skal de have deres egen telefon med, hvor man så først skal hjælpe dem i gang med styringen af Chromecast’en. Den ældre del af familien forstår stadig ikke hvordan vores Chromecast fungerer.

Fordele:

  • Prisen. Den koster lige nu omkring 600kr for Chromecast Ultra
  • Du kan styre indholdet der bliver afspillet, så længe du er indenfor WiFi dækning
  • Du kan afspille meget forskelligt indhold, samt indhold du har liggende på telefonen
  • Apps til telefonen har tit flere muligheder end dem man finder på Apple TV

Ulemper:

  • Kan kun tænde men ikke slukke dit TV (hvis HDMI-CEC er slået til)
  • Styringen kan være svær at forstå for nogle
  • Kræver en telefon eller tablet til at styre den med
  • Åbning af streaming apps og derefter forbinde til Chromecast’en kan til tider være langsommelig.
Apple tv vs chromecast
Skal du afspille indhold på din Chromecast, så skal du give beskeden videre fra din smartphone og til Chromecast’en. Den vil herefter afspille det valgte indhold. På billedet herover er det DR TV app’en, som har indbygget Chromecast. Foto: Mobilsiden.dk

Skal du vælge Chromecast eller Apple TV?

Det spørgsmål håber jeg, at du nu selv kan svare på. Det kommer i sidste ende an på netop dit behov. Både Apple TV og Chromecast er fantastiske og trofaste små enheder, med hver deres styrker og svagheder. Forhåbentlig har ovenstående hjulpet dig på vej til et valg. Skulle jeg personligt vælge én af dem, så ville jeg vælge Chromecast’en. Dog ville jeg samtidig komme til, at savne den simple betjening af Apple TV og fjernbetjeningen dertil.
Men søger du tit indhold i fx Youtube eller andre apps og afspiller det på TV’et, så skal du klart kaste dig over en Chromecast. Har du bedsteforældre der skal betjene dit TV og streaming, så smut ud og køb et Apple TV.

Fortællingen går videre

Næste interessante historie om sagen kom frem. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 9/2/2018 gik vi videre og publicerede fortællingen Bruger vi stadig tablets? [Afstemning] – Følg den videre udvikling her. Seneste højaktuelle stof om “iPad” finder du i denne spalte..