Skærmopdateringsfrekvens på 60 Hz, 90 Hz og 120 Hz?

En skærmopdateringsfrekvens på 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz eller mere - Hvad er det, hvorfor er det vigtigt og hvad skal du vælge. Dette er et af seernes spørgsmål, som vi svarer på i Fokus.

Skal man købe en mobiltelefon i dag, så er der mange ting man skal kende til, hvis man skal vide hvad man køber. Batteri, software, sikkerhed, holdbarhed, kamera, hastighed og skærme. Og netop skærmene er der sket meget de sidste år tid. Tidligere var alle mobilskærmene nemlig 60 Hz-skærme, hvor man i dag kan få både 90 Hz, 120 Hz og helt op til 144 Hz. Men hvad er det og hvorfor betyder det noget for dig? Vi forklarer.

Se også: De billigste priser på de bedste iPhones

Højere skærmopdateringsfrekvens = bedre mobiloplevelse

Skærmopdateringsfrekvensen er det antal gange skærmen opdateres per sekund. Med 60 Hz er det 60 gange per sekund og med 120 Hz 120 gange per sekund og så videre. 60 gange per sekund er allerede meget, så man kan overhovedet opfange forskellen med en hurtigere frekvens? Ja og nej.

På et statisk billede kan man ikke se det med det blotte øje, men så snart der er bevægelse på skærmen, så står billedet skarpere jo højere frekvensen er. Det er derfor man ser gamere fokusere ekstremt meget på skærmopdateringsfrekvensen i deres skærme. Det samme gælder i en smartphone. Jo højere skærmopdateringsfrekvens, desto mere roligt og skarpt billede. Det er rarere at se på og mobiltelefonen føles derudover hurtigere og mere flydende.

Læs også: Disse telefoner har hurtigere skærmopdateringsfrekvens

Fra 60 Hz til 90 Hz er forskellen ikke stor. Nogle kan mærke det og andre kan ikke. Til gengæld er forskellen mellen 60 Hz og 120 Hz meget større og kan bedre fornemmes. Sidder du og sammenligner direkte mellem en skærm med 60 Hz og 120 Hz, så vil du meget tydeligt kunne se forskellen, bare ved at scrolle gennem instagram eller en anden app. Når du først har oplevet forskellen, så går du aldrig tilbage til 60 Hz-skærmen. Det skal hertil siges, at der er delte meninger derude om skærmopdateringsfrekvenser. Her på Mobilsiden.dk er vi store fans af teknologien.

Den hurtigere skærmopdateringsfrekvens kræver dog mere energi, hvilket bruger mere batteri. Dog er de fleste nye skærme i stand til at tilpasse frekvensen til indholdet på skærmen, og derved minimere strømforbruget.

De fleste Android-flagskibe, og også nogle billigere modeller, kommer i dag med 90 Hz og 120 Hz. Apple var rygtet til at introducere det i iPhone 12, men det tyder på det ikke sker.

Læs også: Kæmpe læk: Her er alt Apple vil lancere på tirsdag

iPhone 12 Mini, Huawei HarmonyOS og test af Huawei Watch GT 2 Pro

I denne omgang af Fokus er emnerne også iPhone 12-lancering, med fokus på den lille iPhone 12 Mini. Huaweis Android-erstatning, HarmonyOS og test af smarturet Huawei Watch GT 2 Pr0.

Læs også: Test af Huawei Watch GT 2 Pro

Vind lækre præmier

I denne omgang Fokus sætter vi en Motorola Hyper på højkant sammen med en bluetooth højtaler til samlet værdi af godt 2.500 kroner. Begge præmier er brugte testeksemplarer og der følger ikke garantibeviser med. Begge præmier er dog i god stand – praktisk talt som nye.

Du deltager ved at stille og et spørgsmål. Det kan du gøre i kommentarfeltet herunder eller under Youtube-videoen.

Det sidste nye

Meget er sket siden redaktionen postede artiklen. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 29/9/2020 publicerede redaktionen en artikel der tunede ind på 5G skal redde det faldende salg af mobiltelefoner – Den videre beretning kan læses her. Tjek de seneste nyheder om emnet her.