Danmark i toppen: Rangordning af lande efter digital livskvalitet 2022
Hverdagen og arbejdslivet i det 21. århundrede styres mere og mere af moderne teknologi. Det betyder, at et lands digitale livskvalitet spiller en rigtig stor rolle i befolkningens liv.
Visse lande er rigtigt gode til at sørge for internetadgang til en rimelig penge, mens andre har flere digitale systemer og en opdateret lovgivning. Der er dog også mange regioner i verden, hvor den digitale infrastruktur og internetadgangen halter voldsomt efter.
Digital Quality of Life Index (DQL) fra Surfshark analyserer alle lande i forhold til digital velvære baseret på data fra FN, Verdensbanken, Freedom House og den Internationale Kommunikationsunion.
Se også: Billigste 5G bredbånd
Sådan bedømmer man et lands digitale kvalitet
DQL analyserer 117 lande ud fra den tilgængelige data og dækker dermed 92 procent af verdensbefolkningen. Hvert lande bedømmes ud fra fem parametre:
- Internet prissætning – hvor længe behøver befolkningen arbejde for at have råd til at stabil internetforbindelse.
- Internetkvalitet – Hvor hurtig og stabil er internetforbindelse i landet, og hvor stor er forbedringen af den.
- Elektronisk infrastruktur – Hvor veludviklet og inkluderende er landets nuværende elektroniske infrastruktur.
- Elektronisk sikkerhed – Hvor sikker og beskyttet føler befolkningen i landet sig.
- Elektronisk myndighed – Hvor avanceret og digitaliseret er landets myndighedsorganer.
Se også: Priser på bredbånd
Danmark nummer 2
Generelt er Europa og Asien førende inden for digital livskvalitet i 2022. Israel ligger nummer et på listen med en utroligt høj score på internetadgang. Danmark kommer ind på en flot andenplads.
15 af de 20 højst scorende lande ligger i Europa og det altså med Danmark som nummer to i verden og Tyskland som nummer tre. Dette viser Europas stærke score på elektronisk infrastruktur og sikkerhed.
Udover Israel er Asien repræsenteret af Japan på 8. plads, Sydkorea på en 10. plads og Singapore som nummer 15. Det eneste land i top-20, der ikke ligger i Europa eller Asien, er USA på en 12. plads.
Af de 117 lande, der havde tilgængeligt data, ligger størstedelen af de nederst rangerede lande i Afrika eller Asien. I bunden finder vi Cameron, Mozambique, Etiopien, Yemen og Den Demokratiske Republik Congo.
Se også: Hvor god dækning har mobilt internet i Danmark?
Mange lande må prioritere
Sætter man DQL Index op mod BNP per indbygger, ser man en klar og tydelig trend.
I de lande, der kæmper med begrænsede ressourcer og kapital til at forbedre den digitale velfærd, viser der sig forskellige prioriteringer. For eksempel fik mange lande en dårlig score på internetpriser og elektroniske myndigheder, mens de i stedet prioriterede investeringer i internetkvalitet og elektronisk infrastruktur.
Og trods udbredelsen af mobiltelefoner verden over, er der flere lande, der kan prale af stabilt bredbånd end af mobilinternet.