EU tæt på aftale om øget chipproduktion i Europa
Danmark og de øvrige EU-lande har indgået en foreløbig aftale for at øge produktionen af mikrochips i Europa og mindske afhængigheden af producenterne i resten af verden.
Målet er at producere 20 procent af verdens mikrochips inden udgangen af dette årti, da mikrochips er afgørende for stort set alle tech-produkter i dag, hvad enten det er en køkkenvægt eller en høj teknologisk flymaskine.
Se også: Nyheder om de store tech-selskaber
Kræver investering på 320 milliarder kroner
I øjeblikket kommer størstedelen af verdens mikrochips fra Asien og USA, mens kun ti procent bliver produceret i Europa. Samtidig er Europas andel i hele værdikæden fra design til produktionskapacitet faldet i de seneste år.
Målet er at nå en markedsandel på tyve procent inden 2030 og for at det skal lykkes, skal der mobiliseres 320 milliarder kroner fra både offentlige og private kilder. 25 milliarder kroner kommer fra EU-budgettet til forskning og udvikling af nye chips.
Den nye aftale vil også fremskynde godkendelsesprocesserne for chipproduktion i Europa og lempe statsstøttereglerne, så medlemslandene kan støtte producenterne med at etablere nye anlæg.
Tiltaget sker som en reaktion på erfaringerne fra coronakrisen, hvor medlemslandene oplevede en akut mangel på mikrochips, da efterspørgslen steg, og den globale forsyningskæde viste sig at være sårbar.
Se også: Telefoner med kraftfulde chips
Skal også sikre den grønne omstilling
Den øgede produktion af mikrochips i Europa forventes at have en positiv indvirkning på den grønne og digitale omstilling samt at gøre EU mindre afhængig af eksterne forhold og andre landes luner.
Det er over et år siden, at EU fremlagde sin plan om øget chipproduktion. Den gang sagde Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at chips er i centrum for det globale teknologiske kapløb og fundamentet for vores moderne økonomier. Derfor skal EU have mere hånd i hanke med chipproduktionen.
“Pandemien har også på smertelig vis afsløret sårbarheden i forsyningskæderne. Vi har set, at hele produktionslinjer er gået i stå. Mens efterspørgslen steg, kunne vi ikke levere efter behov på grund af manglen på chips.”
Det forventes også, at den øgede produktion vil bidrage til prisstabilitet og forhindre overpriser på produkter, hvilket er til gavn for forbrugerne og virksomhederne.