Det røde pas bliver digitalt – kommer som app på mobilen

Vi har allerede sundhedskort, kørekort og MitID på vores telefoner. Inden 2030 får du også mulighed for at have en digital udgave af dit røde pas på telefonen.

Det røde pas bliver digitalt – kommer som app på mobilen

Vi skal ikke mange år tilbage, før vi var fuldstændig afhængige af at have fysiske udgaver af vores sundhedskort og kørekort på os. Sidenhen af disse kommet i digitale, virtuelle udgaver, men vi mangler endnu én ting: Passet.

Det har EU nu sat sig for at gøre noget ved. Europa-Kommssionen har nemlig foreslået at indføre digitale pas og ID-kort med henblik på at gøre det nemmere at rejse til og fra EU’s Schengen-zone.

Der vil være tale om en gratis løsning, som vil være ganske frivillig at bruge. Det digitale pas skal altså ikke erstatte det fysiske pas, men i stedet fungere som et frivilligt supplement, ligesom vi kender det fra kørekortet og sundhedskortet i Danmark.

Se også: Google dropper kodeord – adgangsnøgler bliver standard

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

En del af EU’s digitale ID-tegnebog

Data, der i øjeblikket er gemt på chippen i et pas eller ID-kort, kan overføres til en smartphone. Det vil ifølge EU-Kommissionen gøre det muligt for europæere at passere grænseovergange meget hurtigere, fordi der i forvejen kan indsendes og tjekkes rejsedokumenter til der, hvor der er grænsekontrol. Når man ankommer, scanner man blot passet og får lov til at passere med det samme.

Passet vil understøtte EU’s såkaldte digitale ID-tegnebog. Det er en nyudviklet standard bestående af tekniske specifikationer for, hvordan forskellige apps fra tredjeparter – altså wallets og tegnebøger – kan fungere som en sikker, fælles EU-tegnebog for europæere. Hver wallet vil have samme brugeroplevelse og funktionalitet og understøtte hinanden og fungere på tværs af EU-landegrænser.

EU-tegnebøger kan indeholde kørekort, bankkonti, uddannelsesbeviser, recepter, forsikringspolicer, ID, visa, pas, kontrakter og meget mere.

Det digitale pas kan efter planen blive klar i en digital udgave i 2030, oplyser EU.

Se også: Kørekort-appen er her – sådan virker den

Nemt og praktisk – og endnu en risiko

Mange danskere vil formentlig hilse muligheden for at hente en digital kopi af sit pas på mobilen velkommen. Alt det vil kræve for at vise sit pas er formentlig et førstegangslogin med MitID og derefter blot fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, og så er man klar til at fremvise sit pas.

Det er dog endnu en angrebsflade for cyberkriminelle, som forsøger at finde enhver måde at svindle uskyldige mennesker på – enten ved at udnytte sårbarheder i teknologien eller ved at udtænke nye phishingangreb, der lokker intetanende personer til at afgive personlige oplysninger på en falsk pastjeneste.