Googles Fuchsia genopfinder styresystemet til mobilen
Mens Android-verdenen venter på offentliggørelsen af den næste Android O, søsætter Google i al stilhed et helt nyt styresystem, som skal fungere som en radikal nytænkning af systemsoftwaren til fremtidens smartphones og PC’er.
I selskabets egen dokumentation lyder det, at Fuchsia grundlæggende er møntet på ”moderne smartphones og moderne personlige computere med hurtige processor samt rigeligt med RAM og masser af ekstraudstyr”.
Google har på nuværende tidspunkt ikke lanceret styresystemet officielt, hvilket danner grobund for spekulationer om hvad hensigten med styresystemet er.
Udviklingen af Fuchsia kan det ses om et forsøg på adressere to af Androids grundlæggende svagheder: den manglende opdateringsfrekvens og den manglende fokus på flydende afvikling af interfacet.
Fuchsia er stadigt på fosterstadiet, men synes at være klædt på til at imødekomme de to ovennævnte udfordringer.
Se også: Nye oplysninger om Google Pixel 2 dukker op
En ny kerne
Kernen i Fuchsia bliver radikalt anderledes en i Googles eksisterende Android eller ChromeOS, ved at benytte sig af en såkaldt microkernel døbt ’Magenta’ fremfor Linux.
Med skiftet kommer samtidig et brud på den Androids Open Source GPL-licens, hvilket frigør enheder fra at skulle understøtte tidligere, eller outdatede versioner af Linux.
Fuchsia vil forblive Open Source, og dermed åben for tredjepartsudvikling, men de underliggende licenser vil bestå at et miks af både BSD 3.0, MIT og Apache 3.0.
Magentas prototype-stadie gør det endnu svært at vurdere, præcis hvordan forholdet skal være mellem Google og tredjepartsduviklere og hvorvidt nuværende Android-software vil kunne afvikles gnidnigsfrit på et Fuchsia-system.
I systemet kan man dog finde en nativ understøttelse af ’Vulkan’ – et protokol til maksimal udnyttelse af systemets grafiske ressourcer. Et træk der givetvis vil give et boost når interfacet, spil og andre grafiske opgaver skal afvikles flydende.
Læs også: Avis: Google vil snart blokere reklamer i Chrome
Et nyt interface
Android har gennemgået tre større grafiske udviklinger igennem sin levetid, og med Fuchsia synes en ny en at være i horisonten.
Interfacet er nu døbt, Armadillo, og er i skrivende stund langt fra at være bæredygtigt som grafisk brugerflade til hverken en smartphone, tablet eller PC. Men den giver en idé om, hvilken retning Google vil bevæge sig i.
Hjemmeskærmen er nu vraget, til fordel for et søgefelt (det er jo Google) samt en scrollbar skærm, hvor du kan glide op og ned mellem apps, notifikationer og andre elementer. Visuelt minder det om en særdeles minimalistisk krydsning mellem Google Now, multitasking-vinduet og notifikationsgardinet.
De enkelte menu-elementer er opdelt som kort som kan aktiveres eller rangeres i ny orden eller som splitscreen ved et langt tryk.
Multiskærm-funktionalitet synes allerede nu at være med understøttelse af op til tre apps på en gang samt forskelle typer af skærm splits som 75/25 eller 33/33/33.
Du kan se systemet i aktion herunder.
Langt fra færdig
Det skal understreges, at Googles nye styresystem befinder sig i et meget tidligt forsterstadie, og hvordan styresystemet vil indgå i søgegigantens fremtidige planer er fortsat meget uvist. Holder Googles omtrent samme tidsplan som det gjorde med Android i sin tid, skal styresystemet have nogle år til at modne, før det vil findes på et produkt.
Hos Ars Technica lyder vurderingen, at hvis det bliver til realitet, bliver det kun omkring 2020 at Fuchsia får sin debut.
Samtidig er det vigtigt at huske, at Googles udviklingshistorie er strøet til med de notoriske ’20-procentere’ – projekter som kun nåede en femtedel af udviklingsvejen, før de blev lukket ned igen.
Fuchsia chefudvikler Travis Geiselbercht har dog offentligt forsikret at Fuchsia ikke er nogen 20 procenter ”Det er ikke noget legetøj […] der er ikke nogen losseplads for idéer som ikke fører nogen vegne” lyder det fra udvikleren i Fuchsia offentlige IRC-kanal.
Hvorvidt Google vil revolutionere sig selv med Fuchsia, er derfor langt fra vidst – men der bliver arbejdet på det.
Se også: Google udgiver Android O: Se alle nyhederne her
Sagen er ikke slut
Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden gik videre med historien. 5/5/2017 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med en nyhedsartikel med fokus på Samsung Galaxy A3 (2017) hands-on [WEB-TV] – Følg den videre udvikling her. Få også seneste nyt om emnet her.