Microsoft HoloLens: Værktøj med kæmpepotentiale [TEST]

Microsofts særlige Hololens-brille vil gøre din virkelighed smartere. Efter en prøvetur med brillen er mobilsiden.dk ikke i tvivl: potentialet er enormt.

Microsoft HoloLens: Værktøj med kæmpepotentiale [TEST]

En sjælden gang i mellem leverer teknologi oplevelser, som synes at være trukket ud af en science-fiction roman.

Efter at have prøvet Microsoft HoloLens, er det da også nærliggende at begynde at trække paralleler til sci-fi filmklassikerne i Terminator-serien. Nu bliver en del af dit synsfelt på bedste T-101 stil fyldt med et overlay af informationer om din omgivelser.

Eneste, langt fra ikke uvæsentlige, detalje er at det skærmoverlay ikke er indopereret i øjet men i stedet består af halv kilo tung hybrid mellem en 90’er solbrille og en cykelhjelm.

Køn er den ikke, men det har jeg det som sådan ok med, for den er først og fremmest et værktøj – en lettere version vil dog selvfølgeligt være fedest.

Se også:  Takee, verdens første holografiske smartphone (video)

Microsoft HoloLens
Foto: Mobilsiden.dk

Men hvad er HoloLens i grunden?

Mens Virtual Reality i disse dage vinder større og større indpas, er Microsofts Hololens grundlæggende et andet produkt end det Oculus, Sony, HTC og Google arbejder med.

Hololens tager udgangspunkt i den virkelige, fysiske verden og smører et holografisk lag ovenpå den. Det giver både fordele og ulemper. Helt lavpraktisk risikerer du ikke at banke knæskallen ind i sofabordet, for det halvgennemsigtige display gør, at du kan se din omgivelser når du bevæger dig.Ulempen er så, at du må vinke farvel til de virtulle drømmeverdener.

Er dit udgangspunkt en lille 2V’er i forstaden bliver du altså ikke transporteret væk til paradisstrande eller en fjern, fjern galakse i et Star Wars univers.

Selvom oplevelsen af den grund ikke er nær så omsluttende, kan Hololens dog alligevel vende op og ned på din verden – det skar bare i din fysiske omgivelsers målestok.

HoloLens indeholder desuden meget af den sansende teknik fra Microsofts Kinect-produkter. Rummet scannes, og den genkender præcis hvor du, og dine hænder, er i rummet.

Se også:  Eksklusiv test af HTC Vive: Så godt virker det nye VR-headset

Microsoft HoloLens
Foto: Mobilsiden.dk

Ikke et værktøj til dig

Microsoft er også den første til at understrege, at Hololens i først omgang ikke er tiltænkt slutforbrugere. Målgruppen er i stedet industrier, læringsmiljøer og andre institutioner med et behov for – og en fordel i – at digitalisere deres virksomhed.

Ved præsentationen for den danske presse, var det da også danske Grundfos der blev hevet frem som case. For her ses et kæmpepotientale i at kunne dele erfaringer, uddanne personale eller opbygge digital viden igennem Hololens hologramunivers.

Når Grundfos udvikler en pumpe, er Hololens en glimrende måde at kunne se en holografisk prototype og gennemskue hvad der virker og ikke virker – selv hvis udviklingsafdelingen er spredt over flere kontinenter.

Og når næste skridt skal tages, og ansatte skal lære at installere den nyudviklede pumpe kan Hololens tilbyde den naturlige overgang fra digital model til den fysiske ditto.

Microsoft HoloLens
Foto: Mobilsiden.dk

En sofa-eksplosion

En anden Microsoft-demo viste dog, at HoloLens på indirekte vis vil kunne lande imellem forbrugernes hænder.

I denne får du nemlig mulighed for at lege virtuel indretningsarkitekt. Du går ind i app’en, hvor du her kan vælge mellem forskellige typer sofaer til din stue.

Du serveres derefter for et halvt dusin modeller på en virtuel platte, som du kan placere hvor du vil. Her var det altså lidt smart, at Hololens faktisk forstod hvor rummets øvrige møbler stod – jeg endte med at placere mit udvalg af sofa på det nærtstående spisebord.

Herefter kom det sjove. Bevæbnet med mit udvalg af sofaer kunne jeg lystigt placere dem som jeg ville i rummet. Der kunne frit eksperimenteres med farver og former, og jeg fik til sidst fastslået at der sagtens kan parkeres et halv dusin virtuelle sofaer i Microsofts konferencerum.

Jeg ved ikke hvorvidt Ikea og HTH køkkener har planer for teknologien, men har de ikke det endnu, bør de komme i sving. Det her er et uvurderligt værktøj som potentielle kunder vil kunne låne når deres drømmekøkken eller stue skal indrettes.

Microsoft Danmark kunne da også oplyse, at Volvo i disse dage eksperimenterer med at lave HoloLens baserede showrooms. Så vil du vide præcis hvordan din kommende vil tage sig ud med præcis dit valg af farver og fælge.

Læs også:  Samsung Danmark: VR tager fart i 2016 [WEB-TV]

Der mangler stadigt noget

Igennem testseancen er jeg på mange måder blevet overbevist om, at Hololens og AR generelt har en lys fremtid. Men det produkt jeg fik lejlighed til at prøve, trænger stadigt til at blive finpudset.

Headsettet er fortsat en kluntet sag, men værst er dog, at synsfeltet er så begrænset som det er. Kigger du lidt for meget til højre eller venstre forsvinder dine digitale objekter brat.

Samtidig kræver det en del ressourcer at udvikle til, men her pointerer Microsoft at disse hurtigt er tjent hjem i sparede udgifter. De har en pointe, for potentialet til bedre samarbejde, læring og udvikling i en organisation er bestemt til stede.

Se også:  Google Daydream View: Virtual Reality på en ny måde

Den danske software-virksomhed Unity Studios, var skam også til stede: både ved den danske præsentation, men også i HoloLens’ maskinrum. Her bidrager selskabet med sin 3D-ekspertise til tredjeparter som vil give sig i kast med HoloLens-løsninger.

Herunder kan du se Unity Studios administrerende direktør, Mads Troelsgaard, give en introduktion af hvordan brillen fungerer: