Samsung Gear Fit2 – Multikunstner med kritisk fejl [TEST]

Det kunne være så godt, for Gear Fit 2 har potentiale til at afløse 3 forskellige enheder - men det flopper på et væsentligt punkt.

Samsung Gear Fit2 – Multikunstner med kritisk fejl [TEST]

Motionstrackere, GPS-ure og smartwatches er ikke nye i sig selv. Men enheder der kan forene tre klasser af produkter i en og samme enhed, hører derimod til sjældenhederne.

Et af slagsen er Samsungs Gear Fit 2, afløseren til Gear Fit fra 2014, som nu byder på en alt-i-en enhed med både træningsfunktioner, fitnesstracking og smartwatch-features.

Samsung Gear Fit 2 bringer samtidig fornyet styrke til klassen, med væsentlig flere funktioner, en rigdom af apps, større skærm og langt kraftigere mekanik.

På papiret synes Gear Fit 2 altså at kunne afløse hele 3 forskellige typer enheder, der til sammen ville løbe op i flere tusinde kroner. Gear Fit 2 koster dog bare 1.599,- kroner. Har Samsung mon et hit her?

Se også: Plantronics BackBeat FIT – Skræddersyet til løbeturen [TEST]

Samsung Gear Fit 2 fås i tre farver

Samsung Gear Fit2 specifikationer

Mål: 24,5 x 51,2 mm, 28 gram
Display: 1,8” Touch AMOLED 216×432, 268 PPI
Ydelse: Exynos 3250 dual-core 1,0 GHz, 512MB RAM
Lagerplads: 4GB, 2GB ledigt
Batteri: 200 mAh, 3-4 dage ved typisk brug op til 5 dages standby, 9 timers GPS.
Rem: S: 125-170mm, Large: 155-210mm
Software: Kræver 1½ GB RAM samt Android 4.4 eller nyere
Øvrigt: IP68 vandtæt, GPS, musikafspiller
Pris: 1.599 kroner

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Samsung Gear Fit 2 fås med remme i Small eller som her Large. Foto: Mobilsiden.dk

På afstand ligner Gear Fit 2 egentlig ikke meget mere end en simpel fitnesstracker. Den er godt nok en smule større og bredere end et almindeligt armbånd, men en bredde på maksimalt 24 mm gør at det aldrig bliver ubehageligt eller for stort på selv de slankeste arme.

Bløde, aftagelige remme i silikone i varierende farver styrker fitness-indtrykket og er med til at gøre hele pakken både vand og støvtæt. Sammen med en lav vægt på bare 28 gram bemærker man nærmest ikke, at man har det på. Gear Fit 2 er kort sagt yderst komfortabel at have på i døgnets 24 timer.

Urets remme kan byttes ud og vendes om, så den passer lige godt til venstre eller højrehåndet brug.

Selve lukkemekanismen er let at åbne og lukke – måske endda for let, for en enkel lykkedes det faktisk remmen at gå op af sig selv. Den røg dog ikke af armen, så værre var skaden ikke.

Læs også:  Nye fitness-wearables fra Samsung: Gear Fit 2 og Gear IconX

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Samsung Gear Fit 2 remmen er behagelig, men kan gå op under intensiv træning. Foto: Mobilsiden.dk

Ambitiøs skærm

Fronten domineres af et 1,8 tommer stort AMOLED-display. Opløsningen lyder på 216 x 432 pixels, hvilket gør den meget aflang og skarpere end de fleste smartwatches – men altså klemt ned i fitnesstracker-format.

Det ser virkeligt flot ud, men Samsung har her overset noget vigtigt: en lysmåler. Uden den ved uret ikke, hvorvidt der er lyst eller mørkt omkring dig, derfor fanges man ofte i at skulle skrue op og ned for lysstyrken når man er udendørs eller om natten når man er under dynerne. Irriterende.

Skærmen er som standard slukket, men blusser op når du vender det mod ansigtet og lige skal se klokken eller orienteres om, hvilken besked der lige er tikket ind på mobilen. Alternativt kan du få Fit 2 til altid at være tændt, men det vil afkorte urets standby-tid betragteligt.

Se også:  De 8 bedste fitness, workout og tracking apps [TIP]

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Samsung Gear Fit 2. Foto: Mobilsiden.dk

Et ægte smartwatch

Undermotorhjelmen er Fit 2 i en helt anden liga end sin forgænger. Mængden af RAM er 16-doblet fra 8 til 512MB og du får samme stærke processor som den der trækker Samsungs topsmartwatch, Gear 2, frem.

Hele tre apps skal installeres før du overhovedet kan komme i gang, Gear App’en, Gear Fit2 plugin og slutteligt Samsungs ’Accessory Service’. Samsungs tracker-app, S-Health, er sådan set også en nødvendighed, hvis du vil have overført dine data til andre tjenester.

Som på smartwatches kan du vælge hvordan uret skal tage sig ud, med dusinvis af urskiver at vælge imellem. Disse kan tilpasses til en vis grad med forskellige farver og infofelter at vælge i mellem.

Læs også:  Fitnesstrackere lækker dine data

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Foto: Mobilsiden.dk

Mest til fitness

Gear Fit 2 benytter sig af samme Tizen-styresystem som storebror Gear S2, men det betyder uheldigvis ikke, at du får adgang til samme bredde app-udvalg. Antallet af apps til uret er desværre stærkt begrænset, og udover en urskive med indbygget vejrudsigt samt en timer-app var der ikke meget interessant at finde der.

Heldigvis rummer Fit 2 de mest nødvendige smartwatch-funktioner. Således kan du se mails, beskeder og andre notifikationer tikke ind samt få hurtig adgang til motion- og helserelateret info såsom tilbagelagte skridt/etager, puls-log samt søvnrytme. Selv dit daglige kaffe- og vanddrikkeri kan registreres – men det kan dit kalorieindtag til gengæld ikke.

De mange data organiseres i Samsungs S-Health app som tilbyder både daglige og ugentlige oversigter over dit helbreds nøgletal.

Hvor retvisende tallene er, kommer dog i stor grad an på din hverdag. Eksempelvis blev skridt og etager nøje registreret, mens mine daglige cykelture slet ikke figurerede under oversigten, medmindre mobilen var med, eller at jeg aktivt oprettede et cykel-træningspas – hvilket jo er lidt overkill til min cykeltur over til bageren.

Se også:  Samsung Gear S2 – innovativt og solidt smartwatch [TEST]

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Foto: Mobilsiden.dk

Dumper som træningsmakker

Fit2 har en indbygget GPS, pulsmåler og musikafspiller, hvilket gør det oplagt at lade mobilen blive hjemme og lade armbåndet om at monitorere cykel eller løbeturen. Det kan du desværre glemme alt om.

GPS-chippen i Fit 2 virker desværre ikke som det skal, og det lille ikon der indikerer at den har styr på lokationen dukker kun sjældent op. Det resulterede i helt forkerte værdier som i værste tilfælde indikerede, at min 11 kilometer lange løbetur var på over 13. Flatterende, men altså med intet hold i virkeligheden.

Eneste tidspunkt jeg kunne få Gear Fit 2 til at vise retvisende tal under træningen, var vis mobilen var med. Hvilket til gengæld tærer gevaldigt på smartphonens batteri. En cykeltur på en time fik her slugt godt en fjerdedel af den medfølgende OnePlus 3’s batteri.

Selv med smartphonen som ledsager, synes Fit 2 at være underudviklet til træningsformål. Du kan eksempelvis hverken opsætte interval- eller pulstræningspas under løbeturen og du skal bruge touchskærmen uforholdsvis meget for at betjene uret – hvilket sikkert bliver problematisk med handsker på i vintermånederne.

Se også:  TomTom Spark Cardio+Music: Motionen i højsædet [TEST]

Selve pulsmåleren lader dog til at fungere fint, men med manglende GPS-data bliver det svært at benytte sig af dem som andet end vejledende data.

Den indbyggede MP3-afspiller var heller ikke helt tilfredsstillende. Du overfører musikken via app’en og tilslutter headsettet trådløs, hvilket fungerer fint, men skuffer lidt for det maksimale volumen synes at være stækket til et relativt middel lydniveau – hvilket gør, at du ikke kan skrue en ekstra tand op, når der skal performes.

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Foto: Mobilsiden.dk

S Health app mangler noget

Når nattens søvn samt dagens træning og aktiviteter er overståede får du en oversigt igennem app’en S Health.

Den daglige oversigt er fin nok, men jeg savner muligheden for at se dataene i en større sammenhæng eksempelvis med månedens eller årets udvikling. Desuden har Samsung slet ikke noget web-interface hvor du kan få et overblik over dit helbred udvikling og dine træningspas.

Her kan du i stedet knytte din S Health konto til andre, mere komplette tjenester. Uret understøtter pt. Strava, Runkeeper, Jawbone, Microsoft, Misfit. Bemærk, at populære tjenester som Endomondo og Google Fit ikke er på listen, noget som jeg personligt savner.

Du kan dog manuelt eksportere GPX-filer fra app’en for manuelt at knytte dem til din favorittjeneste. 

S Health virker desuden kun med Android-telefoner.

S Health viser dig, hvordan dit generelle aktivitetsniveau er, men skelner ikke mellem hård træning eller let gang.

Godt batteri

Samsung lover selv at Gear Fit 2 kan holde sig selv i gang i 3-4 døgn, et løfte der lige akkurat indfries hvis uret ikke bruges aktivt.

Under mit mest aktive døgn, med to timelange træningspas med flere timers trådløs musik, gik det noget hurtigere med at lænse batteriet. Efter 24 timer var tanken nede på omkring de 20 procent.

Her kan strømsparefunktionen slås til, så Gear Fit2 kan klare sig dagen ud indtil du kommer hjem til den særlige ladedock. Denne klarer en trekvart optankning på en time, mens den fulde optankning tager yderligere 30 minutter.

Driftstiden placerer derfor Fit 2 blandt de allerbedste smarture, men mere middelmådigt i forhold til fitnesstrackere. Når Fit 2’s mange funktioner tages i mente, må man sige at uret gør det godt på den front.

Samsung Gear Fit2 Fit 2
Foto: Mobilsiden.dk

Samsungs synes ikke rigtig at have taget ved lære af sin første Gear Fit. Afløseren er lige så højteknologisk som den er ambitiøs, men skuffer alligevel på grund af nogle graverende fejl.

Selve enheden er lækkert designet, god skruet sammen og byder på imponerende teknik. Men den er ubrugelig til træning.

Har du kun i sinde at bruge Fit 2 som ’smartwatch-light’ eller som motionstracker, kan du dog få meget glæde ud af enheden. Skærmen er flot, batteriet holder længe og både skridt og pulsmåler fungerer glimrende.

Du skal bare være indstillet på at glemme alt om træning med dette ur – det dur det bare ikke til.

Det er derfor ikke helt enkelt at give Gear Fit 2 en entydig karakter, som avanceret fitness-tracker fortjener den en god karakter, som løbeur bør den kun få to. Vi lander derfor et sted midt i mellem: 3½ ud af 6 stjerner.

Læs også:  Apple Watch til test: Sporty og kringlet luksus [TEST]

Fordele:

  • Flot display
  • Sporty, let og behagelig
  • Godt batteri
  • Nøjagtig tracking
  • Smartwatch-funktioner

Ulemper:

  • Ubrugelig til træning
  • Trådløst lydniveau
  • Ingen automatisk lysstyrke
 

Mere nyt i sagen

Emnet er stadig relevant. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. Allerede d. 15/8/2016 kørte vi en opfølgning med artiklen om BeoPlay H8 – Design og styrke med svagheder [TEST] – Læs her. Læs også seneste nyt om emnet her..