Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Anmeldelse: Mobiltelefoner bliver større og større og derfor sværere og sværere at betjene med en hånd. Sony har løsningen med Sony Xperia Z5 Compact.

Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Det kræver efterhånden en ordentligt lap at betjene en moderne smartphone med en hånd. Mens mobiltelefoners skærme bare vokser og vokser, får fingrene sværere og sværere ved at nå skærmens yderpunkter.

Det har Sony indset, og de kan, som en af de eneste producenter, bryste sig at have en topmobil som reelt er kompakt.

Succesen er da heller ikke udeblevet.

Forgængeren, Xperia Z3 Compact, er blevet overlæsset med hæder, blandt andet prisen som mobilsiden.dks ’Årets Mobil’ og har været fast inventar på mobilpriser.dks månedlige top 10 over mest eftertragtede telefoner.

Men nu er afløseren, Sony Xperia Z5 Compact, klar. Kan den mon mønstre samme gode takter?

Som medlem i Sonys Z-serie er specifikationerne i top, og seneste version rummer fortsat seriens varemærke: et stilfuldt, vandtæt design. Dertil kommer ambitiøse specifikationer, med blandt en octa-core processor om bord, en fingeraftrykslæser og et 23 megapixel kamera.

Xperia Z5 tegner til at være et hit, og mobilsiden.dk ser derfor med glæde på den nye japanske bonsaï-mobil.

Sony Xperia Z5 Compact

Specifikationer Xperia Sony Z5 Compact

Mål: 127 x 65 x 8,9 mm, 138 gram
Skærm: 4,6” HD-skærm, 323 PPI
Ydelse: Snapdragon 810 octa-core (4×2,0+4×1,5 GHz), 2GB RAM
Batteri: 2.700 mAh
Kamera: 23 MP PDAF, f/2,0 optik, 5MP frontkamera
Lager: 32GB + op til 200GB micro-SD
Software: Android 5.1 Lollipop
Netværk: 2G,3G, 4G Cat 6.
Øvrigt: IP68 støv- og vandtæt, fingeraftrykslæser
Pris: 4.999,- kroner

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium

Fortsat plast

Sony Z-serie er normalt synonym med det allerbedste som Sony kan levere, men i lige præcis i Compacts tilfælde, passer det ikke helt.

De dyrere Z5 og Z5 Premium deler eksempelvis en aluminiumsramme omkring mobilen, mens rammen i Xperia Z5 Compact vrager noble materialer til fordel for plast. Ligesom i Xperia Z3 Compact.

I modsætning til sin forgængeren er plasten noget mere minimalistisk udformet, hvilket gør den mere neutral, endda kønsløs, i designet. Det er ikke umiddelbart til at spotte, at her er en topmobil, skulle det da lige være på grund af glasbagsiden i mat glas.

Det billige indtryk afhjælpes heller ikke af, at telefonens er tungere og en anelse tykkere end sidste år.

Jeg er dog glad for, at Sony denne gang skrotter behovet for flere vandtætte flapper til at gemme på micro-USB porte og stik til nano-SIM og micro-SD korte. Nu er micro-USB stikket i bunden, hvor det er let at komme til. Det betyder samtidig er der ikke længere er behov for porte til en magnetisk dock.

Sony Xperia Z5 Compact

Praktisk størrelse

I daglig brug, er det kedelige første indtryk samtidig hurtigt glemt, for Sony Xperia Z5 Compact tilbyder noget som er savnet i smartphone-land: Et lille fikst format.

Med mål på 127 x 65 x 8,9 mm er den mærkbart smallere og lavere end nogen andet topmobil på markedet i dag. Og det gør den til en fornøjelse at bruge.

Hvor de fleste topmobiler i dag kan betjenes med en hånd, er det ikke altid ligetil at gøre det med sikker hånd i hverdagen. Har du tunge Irma-poser eller en træt unge i den ene hånd, er det betryggende at den anden hånd sikkert kan fastholde telefonen.

Anvendeligheden styrkes samtidig af, at Sony nu implementerer en fingeraftrykslæser i powerknappen. Dermed kan telefonen både tændes og oplåses i en og samme bevægelse.

Det er i mine øjne den bedst tænkelige placering for en fingeraftrykslæser, men den lider ved ikke at være nær så hurtig og sikker som Apples og Huaweis løsninger.

I omtrent en ud af fem tilfælde skulle der lige scannes en gang til, før ens fingeraftryk blev genkendt. Og er dine fingre det mindste fugtige eller fedtede, må du forbi PIN-koderitualet.

Sony Xperia Z5 Compact
Man skal knække tommeltotten af led for at nå volumenknapperne

Torskedumme knapper

Hvad der derimod slet ikke giver mening, er selve volumenknappernes placering. Disse er rykket næsten tre centimeter ned, hvilket gør dem nærmeste umulige at nå uden at knække tommeltotten af led.

Når denne samtidig er både smal og yderst tynd, og kun reagerer med et blødt, dovent klik, så føles det som en reel tilbagegang i brugbarhed. Er du venstrehåndet, falder knapperne dog langt bedre – midt i langefingerens aktionsradius.

Meget af dette kan undskyldes med, at Z5 Compact er IP68-godkendt. Oversat fra ingeniørsprog betyder det, at telefonen er støvtæt og er vandtæt i mindst en halv time, ved mindst en meters dybde.

Vil du have Z5 Compact med i svømmepølen, skal du dog tænke dig om en ekstra gang. Med Z5-generationen vælger Sony nemlig ikke at garantere vandtætheden under reklamationsretten.

Sony Xperia Z5 Compact

Snusfornuftig skærm og lyd

På lyd- og billedfronten ændrer Sony ikke det store. Skærmen er fortsat på 4,6 tommer vil er lige akkurat stort nok til, at dine apps og dit indhold ikke bliver for småt og gnidret.

Opløsningen på 1280 x 720 pixels er i den lave ende, men de enkelte pixels vil dog sjældent bemærkes medmindre du søger efter dem.

Farver, kontrast og hvidbalance er fornuftigt afstemt, men Sonys mani med blåligt tintede skærme er fortsat at finde. Heldigvis kan dette rettes op inde i indstillingerne.

For oven og neden på fronten gemmer to slidsker på stereohøjtalere, der ligesom i Z3 Compact ikke rigtig brillerer, men går an til hverdagsbrug.

Audiofile bør dog ikke have deres favoritheadset alt for langt væk, hvis lyden virkelig skal fornøje. Et interessant headset til Z5-serien er selskabets MDR-NC31EM, som leverer støjreduktion i samspil med Z-mobiler og tablets.

Sony Xperia Z5 Compact

En rap sag

Xperia Z5 Compact er lille udenpå, men gemmer alligevel på et af de største og kraftigste processorer på markedet i dag: en Snapdragon 810 octa-core på 2,0 GHz.

Det er en ilter størrelse, der kan performe på allerhøjeste niveau, hvis ellers dens voldsomme varmeudvikling kan tøjles. Eksempelvis oplevede jeg problemer med Sonys Xperia Z3+ der gentagne gange måtte bede om et pusterum når mekanikken kogede over.

Det sker dog (næsten)  ikke i Z5 Compact. Lange spilleseancer eller benchmarks har endnu ikke formået at tvinge processoren i nødsporet, men en enkel 4K-videooptagelse tvang Z5 Compact til at tage sig en puster.

De mange kræfter får for det meste frit løb, og det resulterer i en glimrende ydelse. Spil, multitasking, browsing på nettet, tja, alt foregår i et raskt tempo.

I forhold til markedets allerhurtigste telefoner, som Samsung S6 og iPhone 6s, kan der dog opstå ventetider når apps loades, for den indbyggede lager på 32GB er ikke af samme lynhurtige kaliber.

Sony Xperia Z5 Compact screenshots

Selve batteriet er også blevet større for at matche det knurrende maskineri. Men et lille løft på 4% er desværre ikke helt nok til at opnå samme glorværdige resultater som forgængeren. Hvor Z3 Compact rutinemæssigt klarede sig to dage på en opladning, skal du nok rettere forvente et halvandet døgns oppetid. Altså godt – uden at være prangende.

Sony forbedrer samtidig driftstiden med en yderst effektiv Stamina-mode, der forlænger standby-tiden ved at holde baggrundsprocesser nede på et minimum.

Når den skal tankes op, er Z5 Compact beredt, for den understøtter Quick Charge 2.0. Sony lover endda at der kan sjatoplades nok på 10 minutter til over fem timers brug. Påstanden er nok lige optimistisk nok, for med den medfølgende oplader viste måleren 28% efter 30 minutters opladning.

En halv time senere rundede mobile 60%, hvilket rækker til omkring en dags brug. En fuld opladning foregik på i alt to timer og fem minutter.

På netværksfronten er Z5 udstyret med 2G,3G og 4G antenner, hvor sidstnævnte understøtter op til 300 mbps. Her har plastkonstruktionen sine fordele, for forbindelsen til de hurtigste frekvenser var både hurtig og pålidelig.

Den samme Sony-software

Med mobilen følger Googles Android 5.1.1 Lollipop, og altså ikke den allerseneste udgave af Android fra søgegiganten. Sony er dog lovligt undskyldt, eftersom at Android 6.0 knapt nok er udkommet til Googles egne telefoner endnu. Sonys support bekræfter samtidig at en opdatering til den nyeste Android er på trapperne.

Med Lollipop 5.1 til at styre løjerne er Z5 Compact dog fortsat en både behagelig og kompetent størrelse.

Sony afviger nemlig ikke meget fra Googles grundopskrift, hvor Material Design er mantraet med sit flade og geometriske look.

Det japanske selskab bevarer dog en lidt uheldig tendens til overlæsse interfacet med tunge widgets der reklamerer for Sonys økosystem. Et forståeligt tiltag, når nu Sony favner over et bredt underholdningsunivers fra Playstation til musik og filmstreaming. Der er mange tilbud, men jeg ser nu helst at man som bruger selv får valget i hvilke apps der skal fylde på telefonen.

Sony inkluderer fortsat små intelligente løsninger der gør mobilen praktisk i hverdagen. Jeg er fortsat fan af de såkaldte ’små apps’ som aktiveres under multitaskingmenuen. Med disse kan du f.eks få en mini-udgave af mail, browseren, musikafspilleren eller en lommeregner til at svæve over den app du benytter dig af.

En anden praktisk feature app er lifelog, som agerer digital logbog og holder styr på alle dagens aktiviteter, fra dagens løbetur, til tiden tilbragt med at surfe mobilbrowseren.

Sony Xperia Z5 Compact screenshots

Pixels for alle penge

På bagsiden af Xperia Z5 Compact lover en stor, sort optik om stærke kamerakvaliteter. Kvaliteter der underbygges af et imponerende teknikblad.

Kameraet i Xperia Z5 er oplyst til at rumme 23 megapixels, men i realiteten gemmer Z5-serien på en sensor på 25 megapixels, der giver 23 eller 20 megapixels alt efter hvorvidt det beskæres i 4:3 eller 16:9 format. Det er samme trick som Nokia i sin tid benyttede sig af i kameramobilen Lumia 1020 – og ligesom dengang sørger det for at der hives maksimalt med detaljer ud af optikken.

Selve objektivet er lysstærk med f/2,0 optik, og samtidig mere vidvinklet end nogensinde, med en brændvidde der nogenlunde svarer til 24mm objektiv. Til sidst er selve sensoren omkring 50 % større end i konkurrerende topkameraer som Samsungs S6 og Apples iPhone 6S, hvilket lover godt for billedkvaliteten.

Det lyder alt sammen lokkende på papiret, men den ærgerlige konklusion er at Sonys vidunderkamera ikke formår at leve op til hvad de lovende specifikationer lover.

Der er masser af detaljer, men højlys brænder hurtigt ud, mens skygger bliver meget mørke

Resultaterne er præget af en aggressiv efterbehandling, der får de mange pixels til at drukne i sære artefakter. Det betyder ikke at billederne ikke er detaljerede, men de hæver sig bare ikke over hvad de bedste mobiler med 12 eller 16 megapixels byder på.

Det er måske af samme grund at Sony benytter sig af en standardindstilling på 8 megapixels, hvor de værste unoder ikke længere er at syne.

Med en større sensor og en lysstærk optik er Z5 Compact mere følsom over for fokus fejl. Heldigivis er autofokuseringen forbedret væsentligt, så den, i teorien, kan fokusere på bare 0,03 sekunder. I praksis foregår fokuseringen ofte ikke nær så tjept, for selv i almindelig indendørs belysning skal den pumpe fokus nogle gange frem og tilbage før fokuspunktet indfanges.

Z5 Compact rammer heller ikke altid plet hvad angår farver og kontrast, især når omgivelserne bliver mørke. Her optræder ofte nogle sjove farvepaletter som desværre ikke altid er naturlige.

På videofronten er Sony igen med helt fremme med 4K-modus, som sammen med avanceret mikrofontilbehør bør kunne give flotte resultater.

Her er dog ingen optisk stabilisering, men Sonys digitale stabilisering gør dog et hæderligt arbejde med at fjerne rysten fra mine koffeindirrende hænder.

Slutteligt har frontkameraet også fået et pixelløft fra 2 til 5 megapixels. Og resultaterne er her i en klasse over forgængeren.

Sony Xperia Z5 Compact

En lille skuffelse

Sony skabte et stensikkert hit med sit kompakte flagskib, Xperia Z3 Compact, og der skulle ikke i grunden ikke ændres meget, før en ny succes vil være i hus.

Sony har såmænd også forbedret hist og her – ydelsen hører til blandt toppen, kameraet er godt uden at være fantastisk, mens detaljer som en vandtæt USB-port, en fingeraftrykslæser og dobbelt op på lagerpladsen vil tiltale de fleste.

Desværre har nogle mærkbare forringelser sneget sig ind i den nyeste Compact-generation: prisen er skruet op med et tusinde kroner, designet er ikke flagskib værdigt og er nu mindre vandtæt, batteriet er ringere mens knapperne er elendigt placerede. Listen over uheldige udviklinger er desværre lang.

Z5 Compact er dog stadig bestemt værd at overveje, for den har fortsat en unik plads i et mobilmarked som for længst har droppet dem der ønsker sig en kvalitetsmobil i et fikst format.

Vi lander derfor på fire og en halv stjerne og slutter af med et bøn til Sony om at genfinde de dyder der gjorde forgængeren så fantastisk.

Fordele:

  • Top ydelse
  • Stort batteri
  • Godt kamera
  • Vandtæt design

Ulemper:

  • Høj pris for plast
  • Billigt udseende
  • Dumt placerede knapper
  • Middelmådig fingeraftrykslæser