Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST]
Androidmobiler fås i alle størrelser. Uanset hvorvidt du er til Small eller XXX-Large, er både Samsung, HTC, LG, Huawei og flere villige til at tilbyde en mobil som kan matche netop din klør fem.
Øverst i hakkeordenen er naturligvis topmobilerne som gradvist, men sikkert er vokset fra de mindre hænder til store, kraftige og udstyrspakkede mastodonter. Selv den store Android-rival, iPhone 6 fra Apple, er svulmet op og kan nu også blive en udfordring for de mindste hænder.
Se også: Sony Xperia Z3 Compact – første smugkig [WEB-TV]
Allerede for to år siden indså Samsung og HTC at det ikke er alle der har behov for en stormobil – og mini-klassen blev til. Resultater som Samsung Galaxy S4 mini eller HTC One mini, delte mange af storebrors funktioner, men kendetegnende for dem alle, er at ydelse og kvalitet led under miniaturiseringen.
I januar 2014 sluttede kompromiserne.
Sony indså at der var et marked, hovedsagligt dækket af Apple med deres diminutive iPhone 5(s), og at det var på tide med en Android-topmobil i kompakt format. Sony Xperia Z1 Compact blev til.
Læs også: Sony Xperia Z1 Compact – Muskelmobil i kompaktklassen [TEST]
Succesen udeblev ikke. Den muskuløse minimobil blev mere populær end Sonys større og dyrere flagskibe i Z-serien, faktisk har den siden introduktionen boblet nær toppen af mobilsiden.dks månedlige top 10, kun overgået af Apple og Samsungs mest populære mobiler.
Og nu er den her i en to komma nul’er, døbt Sony Xperia Z3 Compact. Opmærksomme læsere vil nok undre sig over springet fra Z1 til Z3 navnet, men forklaringen skal nok findes i lanceringsdatoen som faldt samme dag som storebror Xperia Z3.
Men nu er den her, forhåbentlig klar til at løfte lille Z1 Compacts tunge arv.
Specifikationer Xperia Z3 Compact
Mål: 127 x 64,9 x 8,6 mm, 129 gram
Skærm: 4,6” HD display, 320 PPI
Ydelse: Snapdragon 801, 2,5 GHz quad-core, 2GB RAM
Kamera: 20,7 megapixels 1/2,3” RS-sensor med f/2 G-optik, dual flash og 4K video, 2,2MP front kamera
Lager: 16GBGB + micro-SD op til 128GB
Batteri: 2600 mAh
Software: Android 4.4.4 KitKat
Netværk: 2G,3G, Cat 4 LTE
Øvrigt: Frontvendte højtalere, IP68 vandtæt over en meters dybde. Fås i sort, hvid, orange og grøn.
Når skærmen slukkes, kan man snildt forveksle Z3 Compact med sin forgænger. Både design og mål er nærmest uændrede, eneste mærkbare ændring er tykkelse og vægt, hvor Sony har formået at barbere en millimeter af profilen samt 9 gram af vægten, som nu lander på 129 gram.
Vægtreduktion er dog ikke uden omkostninger, for aluminiumsrammen er nu vraget til fordel for en plastkonstruktion. Det gør Sony Z3 Compact en anelse mindre stiv, men til gængæld agerer plastrammen som støddæmper i tilfælde af tab. Denne mobil frygter derfor ikke knubs.
Støv og vandtæthed er igen at finde, men denne gang er det en IP-68 certificeret skal der omgiver mobilen. Det betyder at Z3 Compact nu også er støvtæt, mod tidligere bare støvafvisende. En nuance der bidrager yderlige til Z3 Compacts evner som håndværkermobil.
Designet matcher dog ikke den dyrere Z3’s studie i glas og aluminium. Det er stadigt en finelektronisk sandwich af hærdet glas, men hvor Z3’eren er raffineret, satser Compact mere på det robuste.
Læs også: Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST]
Og det er en god ting. Det kompakte vandtætte og robust ydre kvalificerer Z3 Compact til at være den perfekte kompagnon til alt fra løbe- til sejlture.
En konsekvens af det vandtætte ydre er at porte til micro-USB, nano-SIM og microSD kort skal dækkes af en vandtæt låge. Det skaber dagligt kvaler ved opladning, da det kræver lidt fingersnilde at dirke lågerne op. Man kan i stedet ty til en magnetisk lade-dock, men den koster ekstra og der er heller ingen mulighed for trådløs opladning.
En andet lille irritationsmoment er volumenknappen, som er endnu mere mikroskopisk end hos forgængeren. Man vænner sig til den, men også her kræver det finmotorik, som sjældent er i overskud under eksempelvis løbeturen.
I hverdagen er de små hager hurtigt glemt, især så snart den 4,6 tomme store HD-skærm blændes op. Sony skal her bifaldes for at formå at integrere en 0,3” større skærm uden at øge målene.
Skærmstørrelsen på 4,6” rammer plet: den giver nemlig en tilpas stor flade til Android-apps. Det skaber ekstra luft til knapper og ikoner som tidligere kunne være svære at ramme på den mindre skærm. I brug føles Z3 Compact ikke længere som en mini-mobil, men rettere som et kondensat af stormobil-oplevelsen – perfekt til enhåndsbetjening.
Selve skærmen arver samme HD-opløsning som i forrige udgave og står skarpt, selvom den ikke kan bryste sig af en tårnhøj opløsning. Farver er rigelige, men generelt for blålige, hvilket der heldigvis kan rettes op på inde i indstillingerne.
Se også: Sony Xperia Z2 overlever havets dyb
Som en mobil henvendt til mere aktive brugere, er læsbarhed udendørs kritisk og Z3 Compact skuffer heller ikke her. Kontrasten er godkendt, men den rekordhøje lysstyrke og brede betragtningsvinkler gør displayet let at tyde, selv i fuldt solskin.
Til billedsiden følger nu ikke bare en, men to, højtalere der medbringer et stereo-lydbillede til film og spil. Lydtryk og lydkvalitet matcher ikke hvad lydspecialisten HTC One (M8) formår, men det er et kæmpe løft fra forgængerens tynde og fejlplacerede mono-højtaler.
Sonys nye lommekraftværk tilbydes i de selvskrevne sorte og hvide varianter, men nu også i smaragdgrøn eller Ferrari-rød (som Sony på mystisk vis har døbt orange).
Bonsai-mobil siger ‘Banzaï!’
Ferrari-farven klæder Z3 Compact. For der kan drages mange paralleller til mærket bag den iltre hingst. Z3 Compact er nemlig en fuldblods-racer gemt i en kompakt to-sæders.
Mekanikken består i en 4-cylindret quad-core Snapdragon 801, der rammer 2,5 GHz i omdrejninger, et boost på 14% i forhold til Z1 Compact. Sammen med allernyeste Androidversion som styresystem og 2GB RAM, støder Z3 Compact aldrig i opgaver den ikke kan håndtere i højeste gear.
Selv de tungeste hjemmesider leveres prompte og selv multitasking giver sjældent ventetider. Selv tunge 3D-spil som XCOM eller Real Racing 3 bliver omsat til flot og flydende grafik
Bag den potente ydelse er to greb: den ene er at Sony parrer den potente mekanik med et display med 720p opløsning. Det betyder at færre pixels skal renderes og de mange hestekræfter får derfor frit spil.
En anden del af æren tilfalder Sonys software-ingeniører, de har været grundige med optimeringerne, ligesom i Z3, hvilket igen sikrer et yderligere kraftoverskud.
I forhold til Z1 Compact er batterikapaciteten øget med 9%, ikke meget, når skærmarealet samtidig vokser med 20%. Det betyder dog ikke at Sony nye Compact skuffer, Ferrari-lignelser bryder sammen når vi taler driftsøkonomi.
Den nye Snapdragon 801 er nemlig langt mere mådeholden med strømforbruget, især under standby. Der ræses nu hurtigere til vågeblus når mobilen ikke er i brug og det forbedrer levetiden markant.
Sony lægger desuden et grundigt stykke optimeringsarbejde for dagen, og praler selv med, at Z3 Compact byder på 2 hele dages driftstid. En påstand der ikke er langt fra virkeligheden.
Læs også: Sony Xperia T3 – Storslank mellemklasse [TEST]
Er man omhyggelig med ikke at øsle batteriet væk på 3D-spil eller 4K-videooptagelser er det muligt at hive to dages almindeligt brug ud af mobilen. Noget af en bedrift i kompakt-klassen. Er spil og spas i højsædet kan batteriet dog lænses for strøm på omtrent 4½ timer – en væsentlig forbedring i forhold til Z1 Compact.
Sonys oplader går desuden fra 0 til 60% på en time og kan derfor hurtigt sikre strøm til resten af dagen.
Til web og streaming på farten er Z3 Compact fuldt 4G LTE kompatibel. Den kobler sig villigt på det hurtige netværk og sikrer generelt god dækning. Samtalekvaliteten kan der heller ikke udsættes noget på, om end lidt højere samtalevolumen ville være gavnligt udendørs.
Frisk og praktisk software
Som hos storebror Xperia Z3, er det en forholdsvis fersk variant af Android, Sony tilbyder. Ikoner og menuer er dog opdateret til et mere tidsvarende look og især de forstørrede ikoner skaber overblik.
Brugergrænsefladen læner sig generelt tæt op ad Googles egen, dog krydret med en stribe anvendelige Sony-features. Man kan ty til dobbeltprik for at vække telefonen og slukke-menuen tilbyder nu både skærmoptagelse og skærmdump.
Sonys widgets har jeg mindre til overs for. Jeg kan godt forstå, at Sony gerne vil sælge både film og musik, men det behøver ikke at fylde forsiden. Det tager dog kun et langvarigt klik at fjerne.
Langt mere praktisk er derimod de såkaldte ’små apps’. Det er applikationer som kan svæve ovenover andre programmer ved et tryk på multitasking-knappen. Med dem kan widgets og små apps som lommeregner, kalender eller timer svæve indover og man slipper for at jonglere mellem applikationer.
Selve menuer og indstillinger er logisk udtænkt, og vigtige interface elementer som tastatur eller hjemmeskærme tilbyder en høj grad af tilpasning. Der kan vælges mellem en stribe forskellige temaer så ens Compact kan blive ens egen. Tastaturet er langt mere træfsikkert i det større 4,6” format, og kan yderligt parres med glidende swype-bevægelser, talrække og flere temaer.
Sonys Lifelog app er som skabt til Xperia Z3 Compact. En lille indbygget processor holder styr på dagens aktiviteter og sammenstykker dem til et dynamisk scrapbook over dagens forløb og kalorieforbrug. Lidt for navlebeskuende vil nogle mene, men til selftrackere er app’en både velformet, intuitiv og tærer nærmest ikke noget strøm.
Musik og videoafspiller bygger begge på Sonys mangeårige erfaring inden for bærbar lyd og billede. Begge leverer et godt overblik over det lokale indhold samt mulighed for at streame musik og film. En indbygget equalizer kan justere lyden efter smag og samtidig understøtter Z3 Compact et dedikeret headset som sikrer støjreduktion – uden brug for eksternt batteri.
Med Z3 generationen introducerer Sony DSEE HX, en optimering af lyd fra komprimerede kilder, som eksempelvis YouTube-videoer. Den dynamiske komprimering genskaber nogle af de forsvundne detaljer og leverer et lydbillede som er mere tro overfor original-indspilningen. Integration med YouTube er generelt i højsædet for Z3 Compact understøtter også streaming direkte til Youtube.
Udover Youtube udbygger Sony også samspillet med deres egen PlayStation 4. Via en dedikeret attrap med klemme og sugekop, kan man montere Z3 Compact til ens PS4-kontroller og afspille PS4-spil direkte på den lille skærm. Det udvider dermed ens PlayStations aktionsradius gevaldigt, så GTA eller Assassins Creed ikke længere er bundet til stuealteret.
Playstation streaming er endnu ikke klar til brug, men en PS4-opdatering i november vil aktivere funktionen.
Kamera: bedst til bodegaer
Det er et ambitiøst kamera Xperia Z3 Compact huser. Den 20,7 megapixel stærke sensor hamler op med hvad moderne spejlrefleks kameraer byder ind med – i hvert fald på papiret. Samtidig sørger en lysstærk f/2 optik for glimrende natteoptagelser.
Som hos Z3 leverer de højopløste billeder lidt mindre, end hvad det lovende kameramodul lover. De allerfineste detaljer er udviskede, og i stedet erstattet af en hårdhændet efterbehandling. Det er dog stadigt en forbedring i forhold sidste generation, og med lidt fintuning kan der printes billeder i plakatstørrelse.
Det er muligvis også af denne grund at Sony vælger at reducere opløsningen til 8MP som standard. Med den neddroslede opløsning fordufter unoderne. Det åbner samtidig for avancerede funktioner som HDR, defokusering og panorama eller sjove indslag som AR-kamera hvor dinosaurer eller nisser kan krydre motivet.
Men det er især i mørke at Z3-kameraet stråler. Den lysstærke optik suger godt med lys og kan sikre brugbare resultater, selv i mørke gyder og brune bodegaer.
På videofronten er Sony Z3 også med helt i front. 4K-optagelser er detaljerige, men fylder samtidigt hurtigt op i det begrænsede lager på 16GB. Man finder ingen HDR mikrofoner i Z3 Compact, men man kan ty til et tilkøbt STM10 mikrofon som kan tilføje et professionelt lydbillede til videoentusiasterne.
Sony’s foto-app er enten gal eller genial. Enten kan man overlade al kontrol til dens ’bedste auto’-mode hvor den sjældent rammer ved siden af og nemt kan fintunes med en række filtre. Derefter tilbyder Sony ubegrænset sky-lagring til alle ens billeder – men ikke ens film, der ellers hurtigt fylder op.
Alternativt kan de mere kreative fotografer, slå sig løs i de mange del-apps som hver styrer deres funktion. Her er blandt andet manuel mode, defokusering, panorama, 4K eller burst-modus, og her bliver det hurtigt uoverskueligt og tungt at navigere mellem funktioner.
En håndværker i civile klæder?
Selvom Sony ikke markedsfører Z3 Compact som en decideret håndværkermobil, er den værd kort at vurdere som hårdfør telefon.
Z3 Compact er nemlig velekviperet til hårdfør brug: IP68-certificering sikrer markedets bedste vand- og støvtæthed, mens den kompakte plastkonstruktion er yderst robust. Gemt inde i indstillingerne finder man desuden en handske-modus der gør skærmen mere følsom overfor handskeklædte fingre.
En glimrende lysstærk skærm af hærdet glas fuldender billedet, og Xperia Z3 mangler derfor bare et stærkt cover til at indtage landets byggepladser.
Det fornuftige valg
Sony fortjener ros, i Z3 Compact formår de at klemme storskærms-oplevelse i en relativ lille mobil. Displayet er lige nøjagtigt stort nok til, at man ikke længes efter større mobil – men i modsætning til stormobilerne kan den finde plads i selv den strammeste jeans-lomme.
Dermed er Z3 Compact en væsentlig forbedring i forhold til forgængeren, hvis skærm stadigt tilhørte mini-genren. Og ligesom forgængeren er den stadigt selvskreven til det aktive folk – der findes ikke den mobil, som er bedre egnet, til sports-apps som Endomondo eller Strava.
Sammenholder man det med det vandtætte ydre, den eksemplariske ydelse og maratonbatteriet kan Z3 Compact glæde mange.
Eneste fejlskud hører til småtingsafdelingen: designet er ikke nær så gennemført som hos storebror Z3, kameraet kan stadigt bruge et par tweaks og opladningen kræver et dagligt finmotorisk negle-indgreb for at lirke opladeporten op.
Men hvor Z3 taler til hjertet, taler Compact til hjernen. Det er svært ikke at blive overbevist, af den rå mængde praktisk anvendelighed som Z3 Compact besidder – og så er den billigere.
Se også: Vind Sony Xperia Z3 – Sonys fuldendte flagskib [KONKURRENCE]
Sony Xperia Z3 Compact får derfor, ligesom Xperia Z3, topkarakter: 6 ud af 6 stjerner.
Det betyder mobilsiden.dks karakterer
Find den bedste pris på Sony Xperia Z3 Compact på mobilpriser.dk.
Z3 Compact får salgstart i Uge 40.
Fordele:
- Kompakt stormobil
- Glimrende ydelse og batteri
- Hårdfør og praktisk
- Vand- og støvtæt
- Godt kamera
Ulemper:
- Savner aluramme fra Z1 Compact
- Vandtætte låger besværlige ved opladning
- Kamera skuffer i højeste opløsning
Efterfølgende om emnet
Redaktionen har fulgt udviklingen og her er fortsættelsen på historien. mobilsiden fulgte op på sagen. 18/9/2014 publicerede vi fortællingen om iOS 8 kræver 72% mere plads. Sådan slipper du for lagerbøvl. [TIP] – Historien bringes videre her. Redaktionen har fortsat interesse for emnet. Læs seneste nyt om Musik..