Test: The New SOUNDBOKS – Den komplette højtaler
Der er mange ting at sige om SOUNDBOKS. Hvis man er bekendt med mærket, så har man sikkert også en eller anden mening om det, forudindtaget eller af erfaring. Personligt var jeg super forudindtaget omkring den enorme Bluetooth-højtaler, hvilket ikke var ubetinget positivt.
Læs også: Test: UE Wonderboom 2 – vidunderlig efterfølger
Egentlig var det snævertsynet og uretfærdigt af mig. Min idé om, hvad SOUNDBOKS er, var i høj grad præget af skumfester og “ongo-bongo-musik” på Roskilde Festival. I morgen lanceres The New SOUNDBOKS, som jeg har haft til test de seneste par uger, og spørgsmålet er så, om den har ændret mit syn på SOUNDBOKS – få svaret her:
Fordele:
- Design
- Batteritid
- Hurtig opladning af batteriet
- Op til fem højtalere koblet sammen via trådløs SKAA-teknologi
- “Pulse Reflex Port” – en slags videreudvikling af basrefleksrøret
- Mange tilslutningsmuligheder – blandt andet til instrumenter
- 126 dB krystalklar lyd
Ulemper:
- Manglende indendørsmodus
- Kan ikke spille på maksimum lydstyrke med strømforsyningen
- Manglende EQ
- Kun mono
Læs også: Test af JBL Link Portable
The New SOUNDBOKS specifikationer | |
Mål og vægt | 66 x 43 x 32 cm 15,4 kg |
Batteri | 5 timer ved maksimum styrke – Op til 40 timer ved middel styrke Udskifteligt Fuldt opladet på 3,5 timer Femtrins LED-indikator |
Bluetooth | Version 5.0 |
Lyd | Max 126 dB
2 x 10” 96dB woofers 1 x 1” 104 dB compression driver tweeter |
Andet | Op til fem højtalere kan kædes sammen via SKAA-teknologi. 2 x kombo XLR input 1 x 3,5 mm stereo input 1 x 3,5 mm stereo output |
Farver | Sort, sort, sort og så er der en sort model |
Vejledende pris | Ca. 6.700 kroner |
Hvad er en SOUNDBOKS?
En SOUNDBOKS er kort fortalt en stor Bluetoothhøjtaler, der kan spille dine ører af. Det hele starter med tre gymnasievenner, der vælger at bygge en festivalhøjtaler som kan spille en hver fest op, hvor som helst. Idéen tager rigtig fart, da de op til Roskilde Festival 2015 beslutter sig for at tilbyde at bygge festivalhøjtalere på Den Blå Avis. Det bliver faktisk så populært, at de tre gutter må trække hjælp ind fra andre venner, familie og endda jobcenteret, for at imødekomme efterspørgslen. I alt bliver det til 400 enheder, “The 400 original SOUNDBOKS speakers”, og nu var fundamentet lagt.
I dag har SOUNDBOKS solgt omkring 50.000 højtalere, og firmaet beskæftiger 60 medarbejdere på verdensplan – slet ikke dårligt på 4 år. Dertil kommer det imponerende faktum, at alle reparationer på SOUNDBOKS-højtalere, der er købt i EU, bliver foretaget på et lille værksted i København N. Som en ven påpegede, så må teknikerne hos SOUNDBOKS enten være uhyre hurtige, eller også er højtalerne uhyre hårdføre. Personligt tror jeg, at højtalerene er uhyre hårdføre.
Ny SOUNDBOKS – Nyt design
The New SOUNDBOKS er tredje generation, og markerer et nyt stadie for SOUNDBOKS. Blandt andet designet har fået en fornuftig overhaling. Den første SOUNDBOKS var kendetegnet ved en meget iøjefaldende metalramme, der mere end noget andet henleder tankerne på et værksted i provinsen. Designet blev trods alt mere spiseligt med SOUNDBOKS 2, men stadigvæk med en god portion Roskilde Festival og teknomusik. Dertil kommer at lyden på de første to generationer af SOUNDBOKS virkede til at være mere fokuseret på høj bas end ren lyd.
Hele pakken har nu fået en overhaling, hvilket giver et meget mere modent udtryk. Faktisk er The New SOUNDBOKS blevet redesignet fra bunden, hvilket inkluderer et nyt frontgitter og et nyt logo. Også placeringen af enhederne er anderledes, hvilket bidrager til et mere stilrent design, der mere end nogensinde gør, at SOUNDBOKS nu passer ind steder, hvor man ellers ville tænke den malplaceret. Panelet med lydstyrke-knappen, powerknappen og knappen til sammenkobling af flere SOUNDBOKS-højtalere, har dog stadig det der udseende, der får mig til at tænke på elektronisk musik, ungdom og ølbowling. Men alt i alt er det tydeligt, at SOUNDBOKS er blevet voksen.
Artiklen fortsætter efter galleriet…
Tilslutning og lyd
Før man kan tilslutte sin SOUNDBOKS, skal der selvfølgelig være en strømkilde. Med højtaleren følger et stort batteri, der passer perfekt ind i en holder på siden af højtaleren. Hvis man vil spille for fuld skrue, så kan jeg kun anbefale batteriet, da den medfølgende oplader/strømforsyning ganske enkelt ikke er kraftig nok. Det betyder at den slukker, hvis man skruer for højt op.
Tilslutningen via Bluetooth er smertefri. Man tænder The New SOUNDBOKS og den søger, derefter finder man sin SOUNDBOKS på telefonen og vupti, man er klar til at spille. Jeg fik to højtalere til test, så jeg kunne teste den nye funktion, der gør det muligt at tilslutte fire højtaler trådløst til en vært, eller host. Også her var opkoblingen smertefri. Den ene højtaler blev indstillet til “Host”, den anden til “Join”, og to sekunder senere spillede begge højtalere den samme musik. Hvis man nu har andre højtalere, der ikke lige understøtter SKAA, så kan disse nemt tilsluttes via 3,5 mm jackstick. På den måde kan man serieforbinde uendeligt mange højtalere med kabel, dog stadigvæk kun fem trådløst. Det eneste minus her er, at højtalerne kun spiller mono. Der er derfor ikke mulighed for at sætte flere SOUNDBOKS-højtalere op til stereolyd – rygtet siger dog, at den mulighed kommer med tiden.
Lyden i The New SOUNDBOKS er lækker. Sammenlignet med SOUNDBOKS 2 er det en helt anden, bedre lydoplevelse. Lyden er ren og klar, den nye tweeter sender krystalklare, diskante toner ud, som sammen med de to 10″ basenheder, hvoraf den ene spiller bas- og mellemtoner, giver lyden en langt mere high fidelity profil. Den nye Pulse Reflex Port er en spændende variation af det traditionelle basrefleksrør, som efter sigende bidrager til en mindre mudret baslyd. Det er svært at afgøre, hvor stor effekten faktisk er, men sammenlignet med SOUNDBOKS 2, er The New SOUNDBOKS meget renere i lyden. Lyden bærer dog præg af, at højtaleren er skabt til udendørs brug, hvilket gør lyden for diskant ved høj styrke, hvis den bruges indendørs. Her mangler The New SOUNDBOKS den indendørsmodus, som man kan finde på tidligere generationer.
Det er klart at man ikke både kan få en trådløs HiFi-højtaler og en højtaler, der kan holde til det danske festivalvejr. Men The New Soundboks er det tætteste man kommer, og man sidder ikke tilbage med en følelse af at mangle noget.
Den endelige dom
Det er svært ikke at forelske sig i The New SOUNDBOKS, hvis man er til god lyd ved høj lydstyrke. Hvis man samtidig gør brug at muligheden for at tage lydoplevelsen med på farten, så er dette højtaleren – punktum. Produktet er så tæt på perfekt som muligt, på trods af de mangler jeg selv synes at finde. Men manglende EQ og stereofunktion er ting som kan fikses med mobilapp og softwareopdatering. Gutterne hos SOUNDBOKS har mere i støbeskeen til The New SOUNDBOKS, så højtaleren bliver kun bedre herfra.
At den skærer i ørerne ved maksimum styrke indendørs, kan man egentlig ikke bebrejde højtaleren. Selv mit eget Hi-Fi-setup, der er skræddersyet efter mine egne preferencer, kan skrues højt nok op til at blive ubehageligt. Jeg medgiver at prisen måske er høj, men det er også et premium produkt. Dertil kommer, at The New SOUNDBOKS er den mest alsidige højtaler, jeg nogensinde har set. Den kan bruges som forstærker til en guitar, som sanganlæg, som festhøjtaler, den kan kobles til en DJ-pult og man kan nyde sin yndlingsmusik med fremragende lyd. Mulighederne synes uendelige, og så er 6.700 kroner pludselig ikke en enorm investering. The new SOUNDBOKS kan købes her.
SOUNDBOKS er blevet voksen i lyd og udtryk, og jeg ser faktisk ingen anden mulighed – 6 stjerner!