Apple iPhone 6S – den fremtidssikrede iPhone [TEST]
Ny vin på gamle flasker. Det er den fornemmelse, man oftest står med, når man står med Apples S-modeller i hånden. Hos Apple er mobildesign nemlig noget, der kun udskiftes hvert andet år. Til gengæld opgraderes der heftigt i maskinrummet, mens ny teknologi, såsom Siri, Touch ID og nu 3D Touch, introduceres.
I år synes Apple dog at være mere hovmodige end sædvanligt med iPhone 6S. ”The Only Thing That’s Changed is Everything” er budskabet, som øjensynligt clasher med, at der igen i år ikke er nogen væsentlig forskel at se – skulle det da lige være for den nye rosafarvede variant.
Der er dog noget om snakken, for Apple forsøger sig denne gang med nye materialer, ny skærmteknologi, nyt kamera, nyt Touch ID og en ny processor. Stort set alt er altså ændret i denne omgang – på nær designet.
Men det vækker så det tilbagevendende spørgsmål – er den så værd at opgradere til? Eller skal man hellere vente et år til og springe på den eventuelle iPhone 7?
Læs også: Apple iPhone 6: Den gyldne middelvej [TEST]
Specifikationer Apple iPhone 6S
Mål: 138 x 67,1 x 7,1 mm, 143 gram
Skærm: 4,7” 1334×750 pixels, 326 PPI
Ydelse: Apple A9 dual-core 1,85 GHz, 2GB RAM
Kamera: 12 MP f/2,2 optik, 4K-video, 5MP frontkamera
Lager: 16/64/128 GB
Batteri: 1.715 mAh
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 6 (300 mbps)
Øvrigt: Touch ID,
Farver: Sølv, space grey, guld og rosaguld
Mere substans
Selvom iPhone 6S ligner sin forgænger til forveksling, er det flere grunde til at dvæle ved designet i den nye generation.
I denne omgang skrotter Apple nemlig den aluminiumstype, de hidtil har benyttet sig af til fordel for en ny stærkere legering fra 7000-serien. Selvom forlydender om bøjede 6’ere føg omkring lanceringen, viste disse sig at være overdrevne. Men stærkere og mere holdbare materialer er altid kærkomne – og de første bøjetest tyder på, at den nye Apple er en stivere sag.
Se også: iPhone 6s – slipper for ny bendgate – bøjer næsten ikke
Skærmen skulle også holde til en mere hårdhændet behandling ifølge Apple: den er ifølge selskabet selv den stærkeste på markedet i dag. Jeg har endnu ikke oplevet nogen ridser, men det har jeg ærligt talt ikke oplevet nogle udprægede ridseproblemer hos forgængeren.
De små ændringer betyder, at iPhone 6s vokser marginalt i forhold til 6’eren: i alt 0,2 mm i højden, 0,2 mm i profilen og 0,1 mm i bredden. Det giver dog ingen mærkbare forskelle, og de forskellige iPhone 6-covers, Mobilsiden.dk har liggende, passer alle sammen uden problemer.
Alligevel opleves 6S anderledes, for skærmen huser nu Apples 3D Touch-teknologi, hvilket gør den 15 gram tungere. Den lille vægtforøgelse giver 6S pondus og slutteligt får den til at virke mindre sart og mere robust end før.
iPhone 6S ligner altså sig selv, men føles en anelse anderledes. Men hvad med designet? Er det i grunden stadig holdbart i en mobil, som skal udgøre toppen af Apples line-up et godt stykke ind i 2016?
Det er igen et stykke veldrejet og kompakt elektronik, som synes skræddersyet til enhåndsbetjening. Volume- og power-knapper er fortsat perfekt placerede, og ergonomisk er den stadig en fornøjelse at bruge.
Læ også: Derfor er den nye iPhone 6S så tung
Anvendeligheden styrkes samtidig af en langt hurtigere Touch ID-knap, der øjeblikkeligt aflæser dit fingeraftryk. Det foregår endda så hurtigt og så sikkert, at du ikke længere kan åbne låseskærmen med et flygtigt prik på home-knappen. For så er du nemlig inde.
Allerede i sidste år bar iPhone 6 dog præg af en vis konservatisme: designet er nydeligt, hvis du ellers ser bort fra kameraet, som rager ud. Men jeg efterlyser nu den wauw-faktor, som man eksempelvis finder i Samsungs Edge-telefoner.
Her vil kunderne nok falde inden for tre kategorier: dem der kan se de indre kvaliteter opveje det ikke synderligt innovative design, dem der hellere tålmodigt vil vente til næste års iPhone eller dem der vil se andetsteds efter en ny topmobil.
Til førstnævnte gruppe har Apple skabt en ny rosafarvet variant, som rammer en meget fin tone mellem det sarte og uden at virke for prinsessetøset. Ønsker du andre farver, fås 6S fortsat i sølv eller guld med hvid front samt i den mørkere space grey med sort front.
En yderst lysstærk skærm
Mobilverdenen er ikke stået stille, siden Apple for fire år siden introducerede retina-skærmen. Mobilskærme er siden blevet langt mere detaljerede, så en opløsning på bare 1350 x 750 pixels synes lav, når 4K-skærme med otte gange flere pixels begynder at poppe up.
Alligevel savner jeg ikke de vilde opløsninger, for skærmen er ikke synderlig stor med sine 4,7 tommer. Tekst og fotos står derfor fornuftigt trukket op, og jeg glædes mig i stedet over, hvor lysstærk og farveægte denne skærm er. Kontrasten er dog set bedre i AMOLED-skærmene fra blandt andet Samsung og Motorola.
I bunden genfindes højtaleren fra iPhone 6, som igen udfører et hæderligt arbejde med at gengive lyden, men placeringen gør igen, at man let kommer til at skærme for den og derved forstumme den.
Se også: Officielt: iPhone 6s og 6s Plus til salg i Danmark den 9. oktober
3D Touch – fremtidens mobilskærm?
Men det er altså det indre, der tæller i iPhone 6S, og under skærmens overflade finder man den såkaldte 3D Touch – den teknologi som den nye iPhone skal være banerfører for. Ligesom da iPhone 4S i sin tid introducerede den digitale assistent Siri og 5S blev først med fingeraftrykslæseren ’Touch-ID’.
Teknologien er væsentlig, for den giver en tredje måde at interagere med telefonen. Hvor almindelige touchskærme nøjes med at registrere tryk eller swipes, kan iPhone 6S i stedet mærke, hvordan du trykker.
Et let tryk opfattes som et regulært tryk, mens et fast tryk nu åbner for en ny måde at interagere med skærmen. Skærmen registrer, hvor hårdt du trykker, hvilket opleves allerede ved låseskærmen, når de nye live-baggrunde bevæger sig skiftevis hurtigt eller langsomt alt efter hvor hårdt du presser.
Se også: Sådan lyder de første iPhone 6s- og 6s Plus-anmeldelser
iPhone 6S anerkender samtidig dit faste tryk med en ny form for dirren. Et 3D Touch udløser en lavfrekvent duk-duk-duk-banken med langt mere substans end den raspende summen, som en smartphones’ vibreren normalt afgiver.
Det giver nye muligheder. Og den bruger Apple på at give dine iOS-apps ’dybde’.
Ikonerne på din hjemmeskærm er nu ikke længere statiske portaler ind til app’en, men kan nu åbne smutveje ind til app’ens vigtigste funktioner. Tryk på ’Ur’ og en menu popper op med 3 valgmuligheder: ’Opret alarm, start stopur eller start tidtagning’. Tryk på kamera-app’en og den springer direkte ind i enten selfie, foto, video eller slowmotion-mode.
3D Touch kan også benyttes inde i apps, hvor et fast tryk genererer et preview. Eksempelvis kan du presse på et link inde i Safari og smugkigge på linket uden at skulle åbne en ny fane – skubber du samtidig opad, kan du vælge at kopiere linket, åbne det i en ny fane eller tilføje det til din læseliste. Slipper du med fingeren, er du tilbage på den oprindelige side.
Funktionen virker blandt andet også i kalender-, e-mail- eller besked-appen og bliver hurtigt en del af hverdagen. Især mail-appen bliver smart, når der tages et smugkig ved at rykke fingeren til venstre, nedad eller til højre. Her kan du henholdsvis arkivere, besvare eller markere en mail som værende læst.
Det er enkelt og ligetil, men er indtil videre begrænset til cirka et dusin Apple-apps og en håndfuld tredjeparts applikationer som Instagram eller Pinterest.
Ikke helt moden endnu
Jeg ser det største problem i, at iOS 9 ikke indikerer, hvad der kan og ikke kan 3D-klikkes. Jeg har allerede taget mig selv i at mase på sageløse ikoner, som i stedet for at svare med en ny menu eller funktion svarer med en sløret skærm og 3 hurtige vibrationer – og så sker der ikke mere.
Et andet potentielt issue er ved det såkaldte ’long press’, som allerede benyttes flere steder i iOS, eksempelvis når apps skal slettes eller omrokeres. Her kræver det lidt tilvænning at skelne mellem de to touch-typer.
Teknologien trænger derfor til at modnes yderligere, men det vil givetvis komme så snart app-udviklere vil integrere 3D-mulighederne i deres respektive applikationer.
Til sidst ser jeg frem til, hvordan 3D Touch vil tages i brug i spil, for teknologien åbner nye muligheder, som bare venter på at blive taget i brug. Jeg forestiller mig, at der allerede nu arbejdes på bilspil, der kan mærke hvor hårdt eller let du trykker på speederen eller bremsen.
Læs også: Apple tæt på 10 millioner iPhone 6S-forudbestillinger
Et festfyrværkeri i maskinrummet
S’et i iPhone 6S kunne lige så godt være en forkortelse for ‘Supersport’. For hvor iPhone 6 dengang var hurtigere end nogensinde, så stikker den nyudviklede A9-processor endnu dybere og leverer et kolossalt overskud.
Første tegn ses i benchmark-programmer, hvor 6S konsekvent er mellem 50 og 100 % hurtigere end den ellers rappe forgænger.
Det er især spilydelsen, der forbedres via en kombination af mere rå muskelkraft og en dybere integration af Apples Metal-API, som giver spiludviklere prioriteret adgang til grafikprocessoren. Samtidig betyder den lavere opløsning end de fuld HD- og Quad HD-skærme derude, at skærmens kan opdateres langt oftere og mere flere grafik-effekter.
Testprogrammer fortæller kun en del om livet i iPhone 6S’s overhalingsbane. En hurtigere SSD-baseret lagerteknologi gør, at dine apps åbnes på ultrakort tid. Visse spilapplikationer såsom ‘Real Racing 3’ eller ‘X-com: Enemy Within’ åbnes mærkbart hurtigere end i den ellers så kvikke Samsung S6.
Læs også: iPhone 6s i Danmark – bestil den her og få den i morgen
Desuden har Apple omsider besindet sig til at udvide arbejdshukommelsen til 2 GB, hvilket gør at dine applikationer sjældent skal genindlæses.
Med mange regnekræfter følger også et behov for et hurtigere og bedre netværk. Et behov der opfyldes af en ny 4G-antenne, der tillader dobbelt så hurtige dataoverførsler på op til 300 Mbit/s.
Antennen i iPhone 6s er dog gemt lidt for godt inde i metalkabinettet, og dækningen er god, dog uden at imponere.
Mens indmaden generelt byder på et væsentligt løft, er det derimod en tilbagegang at spore i batteriet, hvis kapacitet mindskes med 6 procent til 1.715 mAh.
Apple forstår heldigvis at klemme masser af juice ud af det klejne batteri, og jeg har endnu ikke oplevet nogen kortere driftstid.
iPhone 6S holder sig derfor typisk vågent i et halvandet døgn ved almindeligt brug, men vil tørste efter en stikkontakt sidst på dagen, hvis du spiller eller surfer i timevis.
Vil du forlænge tiden mellem hvert pitstop, kan du med fordel slå Apples nye strømsparemodus til, som giver lidt længere mellem hver opladning, hvis du kan undvære baggrundsprocesser som push-mails, opdateringer af apps og visse visuelle effekter.
En sjatopladning på en time giver 60 procent strøm, mens en fuld opladning afvikles på knap to timer. Bruger du den større iPad-oplader, kan du barbere 20 minutter af opladningstiden, hvilket er omtrent lige så hurtigt som Android-telefoner med Quick Charge-teknologi.
Se også: Samsung Galaxy S6 Edge – Værd at begære
iOS 9 – en beskeden update
iOS 9, som iPhone 6S leveres med, har ikke ændret sig synderligt siden et større redesign indtraf for to år siden med iOS 7. Det er genkendeligt, og befinder du dig i forvejen i Apple-folden, vil alt virke bekendt.
Meget af udvilkingskrudtet synes dog at være spænderet på multitasking-funktionerne til Apples iPads samt på 3D Touch-funktionerne omtalt foroven.
Der er dog nyt at spore i eksempelvis søgefunktionen, som nu får sin helt egen skærmside, hvor dine mest brugte apps og kontakter hurtigt kan hives frem.
Når man som anmelder dagligt veksler mellem Android-, Windows- og iOS-telefoner, ærgrer man sig dog lidt over, at Apple ikke har benyttet lejligheden til at låne lidt fra konkurrenterne og byde på en større grad af brugertilpasning af looket.
Se også: 8 løsninger til problemer med iOS 9-opgraderingen [TIP]
Er du ivrig app-bruger, vil app-ikoner fortsat være strøet ud over de mange hjemmeskærme, og Apple inkluderer nogle apps, som ikke kan fjernes fra oversigten. Løsnignen er at gemme dem væk i en mappe, som jeg så gør med eksempelvis Watch- eller Værdipapir-app’en.
Tiden er samtidig ved at være moden til en oprydning i Apples ’indstillings-app, som efterhånden rummer så mange funktioner, at det er svært at danne sig et overblik over, hvad der kan ændres og hvor dette ændres.
Endnu et fantastisk kamera
Apple byder denne gang på første opløsningsløft i fire år siden iPhone 4S. Nu har Apple 12 megapixels at dele ud af, og det giver, ganske forventeligt, skarpere fotos.
iPhone 6S udstyres samtidig med flere af de såkaldte ’fokuspixels’ til at sikre en endnu hurtigere fokusering, mens videoopløsningen firedobles til 4K.
Hvad Apple derimod ikke har forbedret, er selve optikken. Det er fortsat et f/2,2-modul, og den har fortsat ikke nogen optisk stabilisering. Det er en skam og lidt af en undladelsessynd fra Apples hånd, for den dyrere iPhone 6S Plus har den praktiske stabilisering.
Se også: Sammenligning: Her er forskellen mellem iPhone 6S og 6
De små mangler kan dog ikke ses i de endelige resultater, som generelt er meget overbevisende. Fotos er den tand skarpere og formår nu at bide skeer med de bedste 16, 20 og 23 megapixel kameraer derude.
Hvad der henrykker mig hver gang, jeg bruger Apples kameraer, er især deres evne til at ramme plet med hvidbalancen. Farver er naturlige, og de akkompagneres samtidig af en høj dynamik fra en subtil HDR-effekt.
‘Levende fotos’ – mest af alt en gimmick
iPhone 6S har en ny foto-funktion døbt ’levende billeder’. Idéen her er at bygge bro mellem statiske fotos og små videoklip. Det gør mobilen ved at blende cirka halvandet sekunds video både før og efter et billede tages.
De små videosekvenser kan derefter afspilles i galleriet med et 3D-touch på skærmen. Det er en sjov lille feature, der minder om noget, som både Nokia og HTC har eksperimenteret med – uden at blive en must-have.
Nå ja, så hakker det desuden en del og får dine fotos til at fylde det dobbelte.
På videofronten er iPhone 6S noget af det bedste, som redaktionen har set hidtil. Fokuseringen sker prompte med en god evne til at følge personerne i dine hjemmevideoer.
4K-videoen fra Apple fylder dog 3 gange mere end den almindelige Full HD-optagelse eller 2 ½ minuts optagelse per GB. Samtidig savnes den optiske stabilisering igen. Derfor har Apple nok ret i at burge Full HD som standardindstilling.
Til sidst får frontkameraet også et mærkbart løft fra 1,2 til 5 megapixels. Det giver bedre resultater, især i samspil med skærmen, som i en kort stund blænder op til 3 gange max lysstyrke og giver en mini-softbox-effekt.
Se også: Apple lancerer iPad Pro på 12,9″ med tastatur og stylus
16 GB – hvorfor?
De mange gode kamera-features har dog en kedelig bagside – fotos og film fylder nu væsentlig mere end hidtil, og Apples insisteren på at have en grundmodel på 16GB virker uforståelig.
I den lille uge, jeg har testet iPhone 6S, har jeg opbrugt ca. 9 GB lager på et par spil, en del fotografering og mine sædvanlige apps. Med den fart vil 16 GB-versionen, som kun råder over 11 GB ledig plads, være fyldt ud inden weekenden – med hvad der medfølger af kvaler.
Vil du derfor spare lidt og gå efter den billigste 16 GB-variant, skal du derfor være opmærksom på, at du risikerer at bruge en del tid på at jonglere mellem apps, filer, fotos, film og eventuel cloud-lager samt fysisk backup.
Når markedets øvrige topmobiler som minimum byder på 32 GB lager og eventuelt også en micro-SD-udvidelse, synes Apple at være lige lovlige nærrige.
Læs også: Samsung Galaxy S6 Edge+: Den bedste phablet du kan få [TEST]
Køb den for fremtidens 3D Touch
Apple forventer ikke, at du skal købe ny iPhone hvert år, men rytmen i Apples udgivelser lægger op til at skifte telefonen ud hvert andet år. Og derfor ender man enten på en cyklus med nydesignede iPhones hvert lige år og opdaterede S-iPhones i ulige år.
Og, ganske som forventet, er iPhone 6S en markant hurtigere, stærkere og mere funktionsrig update, som vil glæde ejere af iPhone 5S eller ældre iPhones.
Se også: iPhone 6 eller 6 Plus – hvilken type er du?
I år er opdateringen dog af en lidt anden kaliber, for 3D Touch har potentiale til at ændre den måde, du betjener din smartphone. Det er en naturlig betjeningsform, som jeg allerede nu har taget til mig i en sådan grad, at jeg har taget mig selv i at forsøge at mase ikonerne på den forrige iPhone.
Potentialet er dog ikke helt indfriet endnu, for iOS og tredjepartsapps er kun lige begyndt med at understøtte den nye betjeningsform.
Til sidst skal prisen også vendes, for den billigste 16 GB 6S er udfordret på lagerpladsen, hvilket forværres af en stærk dollarkurs, der bringer priserne langt over de fem tusind kroner, som en topmobil typisk koster.
Realistisk set skal du derfor regne med en debutpris på 6.699,- for 64 GB-varianten eller 7.599,- for 128 GB-varianten. En dyr sag.
Vi lander derfor på 5 ½ stjerne for iPhone 6S (med 64 og 128GB), mens 16 GB-varianten må nøjes med 5.
Fordele:
- Stærkere materialer
- 3D Touch virker glimrende
- Kompakt størrelse
- Sindssyg hurtig i brug
- Fantastisk kamera
Ulemper:
- Dyr – især i 16GB
- Ingen udvikling i designet
Find den bedste pris på mobilpriser.dk
Opfølgning på sagen
Flere forhold har spillet ind siden vi bragte denne artikel. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 30/9/2015 blev sagen bragt videre med nyheden om HTC inviterer til event med afsløring af ny topmodel – Forstættelsen om temaet kan læses her. Seneste nyheder om Smartphone finder du her..