Robomow RC304u – din hjælpende hånd i haven [TEST]

Med en robotplæneklipper, får du pludselig en masse ekstra tid, som kan bruges på andre haveprojekter, eller måske bare et ekstra glas rosé i sommervarmen

Robomow RC304u – din hjælpende hånd i haven [TEST]

Som haveejer kender mange sikkert godt til den evige “glæde” ved at slå græs i sommerhalvåret.

Nu er denne anmeldelse jo kun et udtryk for mine egne følelser, men personligt er det at slå græs ikke en ting som jeg ser frem til med glæde.

Som fuldtidsarbejdende familiefar til 2 drenge, vil jeg hellere bruge min tid i haven på at spille fodbold med drengene, frem for at skulle slå glæsset, 1 til 2 gange om ugen.

Tit passer det ikke ind i det daglige skema, og når der så endelig er tid til at slå græsset, så regner det udenfor.

Så derfor var det med stor glæde at jeg takkede ja til at teste robotplæneklipperen Robomow RC304U.

Robomox i kasse
Robomow RC304u er ankommer og klar til at blive installeret. Foto: Mobilsiden.dk

Installation

Selve installationen skal man påregne kommer til at tage lidt tid. Robotplæneklipperen har en base i haven, som du skal tage udgangspunkt i, i din installation.

Fra denne base udgår en kanttråd, som du skal montere i kanten, rundt omkring hele det område, som du ønsker skal blive klippet. Selve kanttråden bliver monteret med pløkker med 20-30 cm mellemrum rundt i hele plænen.

Har du et et bed, en trampolin eller andre forbudte områder som ikke må klippes, så laver du ganske simpelt en ”ø” rundt om de forskellige forhindringer med kanttråden, og så bliver dette område ikke klippet.

Til at starte med, lavede jeg betydelig større mellemrum mellem pløkkerne, så jeg lige var sikker på, at Robomow kunne køre ruten, inden jeg satte kanttråden helt på plads.

Læs også Styr din dyr med mobilen

Robomow kanttråd
Du skal regne med at skulle bruge lidt tid på selve opsætningen af kanttråden. Foto: Mobilsiden.dk

Der er en meget pædagogisk dansk manual med, som detaljeret beskriver opsætning af både kanttråd og robotplæneklipperen. Så denne del er ganske nem at gå til for de fleste, man skal bare lige regne med at det tager noget tid, alt efter størrelsen på ens plæne og mængden af bede osv. der skal undgås.

Er du i tvivl om størrelsen på din have, så kan du nemt måle den op via Robomow’s egen hjemmeside.

Min have er til sammenligning 188 kvm og jeg har sammenlagt brugt en 6-7 timer på opsætning af kanttråd og tilretning af denne.

Af udfordringer i min plæne er der et bed som skal undgås, en trampolin, hvor jeg har sat robotplæneklipperen til at slå indenunder, et gyngestativ med rutchebane ( den hører vi mere til senere ) samt et fodboldmål.

Alt i alt lidt forhindringer, som alle sammen har taget lidt tid at skulle sætte kanttråden op omkring.

Så har du en mere reel plæne, uden de store forhindringer, vil du kunne sætte kanttråden  væsentlig hurtigere op.

De tekniske detaljer omkring Robomow RC4u

De tekniske detaljer

Anbefalet plænestørrelse 500 m2
Maksimal plænestørrelse 1000 m2
Maksimal plænehældning 20 grader
Batterikapacitet 2,4 ah
Gennemsnitlig driftstid 45-50 minutter
Opladningstid 50-70 minutter
Klippehøjde 15-60 mm
Klippebredde 28 cm
Støjniveau 64-69 dB
Vægt 11,4 kg
Mål højde 21 cm bredde 46 cm
Strømforbrug 11 kWh/måned
App-tilslutning
Regnsvejrssensor
Pin-kode beskyttelse
Pris omkring 6800 kr.

Robomow app
Robomow App – her kan du både fjernstyre robotplæneklipperen, samt sætte alle indstillinger. Foto: Mobilsiden.dk

Robotplæneklipperen i brug

Når du har sat den fysiske kanttråd op, kan du via den medfølgende gratis app nemt klare opsætningen af Robomow.

Her kan du bestemme indenfor hvilket tidsrum du ønsker at robotplæneklipperen skal være aktiv, hvor tit der skal klippes kanter, og et væld af andre muligheder.

Jeg har sat den til at køre mandag til fredag mellem kl. 8 og kl 15. Så på den måde sørger den for at køre, når der ikke er nogen hjemme i huset, samtidig vil den heller ikke genere hverken naboer, eller havens dyr, som vil komme frem efter mørkets frembrud.

Jeg har sat den til at holde pause i weekenden, da det typisk er der, at der er børn i haven det meste af dagen.

Fik du læst: Homealarm HomeSecure Pro – test af hjemmealarm [TEST]

Robomow forhindringer
Robomow navigerer fint uden om de fleste faste forhindringer i haven. Foto: Mobilsiden.dk

De første par uger valgte jeg en lidt større klippehøjde, dels for at komme det lidt høje forårsgræs til livs, og dels for at sikre at robotplæneklipperen ikke kom til at klippe kanttråden over.

Kanttråden vil nemlig være ret fremtrædende i græssets overflade de første par uger, indtil græsset er vokset henover den, så bliver den fuldstændig usynlig.

Jeg havde min skepsis da testen skulle starte, men jeg må sige, at efter 2 måneders brug af Robomow, har min plæne aldrig fremstået flottere, i de 5 år jeg har været haveejer.

Robotplæneklipperen har indbygget regnsensor, så den opdager selv hvis det begynder at regne under klipning, så vil den søge tilbage til basen.

Samtidig bioklipper Robomow dit græs, det vil sige, at den klipper det af i så små bidder, at det falder ned for roden af græsset, og kan fungere som gødning, så du undgår at skulle rive, eller tømme en beholder for græs.

Robomow haven
Haven som Robomow RC304u har været på test i. Foto: Mobilsiden.dk

Nu er min have som sagt ikke en af de letteste at navigere i, med en stor række sten fra et nedlagt bed, trampolin og gyngestativ med rutchebane.

Robomow navigerer selv rundt indenfor kanttråden, og støder den på nogle forhindringer, så vil den bakke lidt tilbage, dreje lidt, og så prøve at køre frem igen. På den måde klarer den ganske fint at navigere udenfor legestativet placeret midt i haven.

Her har dog specielt rutchebanen har vist sig at være lidt af en udfordring. Robotplæneklipperen sidder jævnligt fast nedenunder rutchebanen, hvor jeg så kan finde den, når jeg kommer hjem fra arbejde.

Jeg har dog fundet ud af at ændre lidt på indstillingerne i app’en, så jeg ikke tillader robotplæneklipperen at lave rotationer under klipning. Hermed drejer robotplæneklipperen sig noget mindre fast under rutchebanen, men helt undgås kan det dog ikke.

Læs også: Få styr på økonomien med denne app

Robomow rutsjebane
Robotplæneklipperen har jævnligt sat sig fast under rutchebanen. Foto: Mobilsiden.dk

Med den tilhørende app, kan du også fjernstyre Romobow RC304. Udover at det er ganske underholdende at lege med fjernstyret plæneklipper, kan du også få slået græs på områder, hvor du rent faktisk ikke har sat kanttråd op.
Jeg har f.eks. en forhave og en stribe græs foran min matrikel, hvor det vil være umuligt at sætte kanttråd op. Og her har jeg så kunne bruge fjernkontrollen til at få slået græsset.
Har du et større areal som du skal have slået, vil jeg dog ikke anbefale fjernkontrollen, da det simpelthen tager for lang tid at slå græsset, i forhold til hvor hurtigt du vil kunne gøre det med en ”gammeldags” plæneklipper.

Men tænker du at aflive den gamle plæneklipper helt og aldeles, så er det en fin feature, at kunne fjernstyre robotplæneklipperen at tage områder som er udenfor kanttråden.

Jeg har i testperioden selv lige været kanterne efter med en kantklipper, da der ikke bliver klippet helt ud til kanterne, specielt ved fliser og mure. Man kan selvfølgelig justere kanttråden, så der bliver klippet lidt mere præcist, men jeg har skønnet at det er hurtigere lige at gå kanterne efter selv ind i mellem.

Skulle uheldet være ude og du får klippet kanttråden over ( skete for mig med kantklipperen ) så er det heldigvis relativ nemt at reparere kanttråden. Der medfølger 2 vandtætte områdestik til reparation af kanttråden, så man nemt og hurtigt kan få repareret kanttråden.

Konklusion

Alt i alt er jeg meget begejstret for Robomow RC304

Den kører en 3-4 gange om ugen hjemme i haven, og plænen fremstår hele tiden smuk og indbydende.

På trods af de ret underlige kørselsmønster, så er der ingen glemte pletter at se på plænen, alt fremstår klippet ensartet på alle tidspunkter.

Et irritationsmoment med app’en er, at du kan ikke lave om på nogle indstillinger, medmindre at robotplæneklipperen er 100 procent opladet. Så vil du ændre i din tidsplan, eller lave andre indstillinger, så må du altså vente på, at der er fuld kapacitet på batterier.

Samtidig skal du også være indstillet på, at du skal bruge det meste af en dag på opsætningen af kanttråden, samt gå og lave småjusteringer over de næste par uger.

Men når det er sagt, så vil jeg selv kraftigt overveje, om jeg kan leve med min gammeldags benzin plæneklipper, når jeg skal sende Robomow RC 304 tilbage efter testperioden.

Robomow RC304 ender på 5 ud af 6 stjerner.

Mobilsiden badge fem stjerner
Robomow RC304 ender på 5 ud af 6 stjerner.