Gator2 – barnets første mobiltelefon [TEST]
Som far til 2 børn, er et af de samtale emner som tit dukker op i forældrekredsen, hvornår skal ens barn have sin første mobiltelefon ?
Min ældste søn fik sin første telefon i efteråret, kort tid efter at han startede i 3. klasse. Vi ville måske nok selv have ventet lidt længere, men på ret kort tid, blev alle børn i hans klasse udstyret med telefoner, og lærerne var hurtige til at begynde at inddrage mobiltelefoner og diverse apps i den daglige undervisning. Så for at han ikke skulle være nærmest den eneste elev i klassen uden en mobiltelefon, fik han altså sin første mobil der.
Læs også: For ung til mobil? Forældre fremskynder børns mobildebut
Gator2 er ligesom skridtet før den rigtige mobiltelefon. Producentet siger selv, at produktet henvender sig til børn mellem 3 og 12 år.
Uret fungerer på den måde at det er et ur som barnet har på armen, som samtidig fungerer som en telefon og GPS-tracker.
For at komme i gang skal du indsætte et simkort i telefonen. Du skal først huske at deaktivere pinkoden på simkortet i en anden telefon først, ellers kan det ikke virke med uret.
For at indsætte skal man skrue hele bagsiden af uret med den medfølgende skruetrækker. Ikke den mest fikse løsning, og man er da også bange for at få ødelagt uret, allerede inden at det er taget i brug.
Sørg i øvrigt for at få det skruet ordentligt sammen igen, ellers mister Gator2 den vandtæthed som det har.
Gator2 kører udelukkende på 2G netværket, så sørg for at vælge et teleselskab som dækker her, altså styr udenom Oister, 3, Zenji – disse selskaber fungerer kun på 2G netværket, hvor der ingen 3G og 4G dækning er.
Som forælder henter du den gratis app til din iPhone eller Android telefon, og så er det i gang med at sætte det op.
Selve opsætning af uret fungerer relativt nemt og gnidningsfrit, app’en virker ganske ok og intuitiv.
Fik du læst: Hvor gamle skal børn være for at få en smartphone?
Hvad kan uret ?
Uret kan selvfølgelig vise klokken, der kan skelnes mellem et analogt ur eller et digital ur. På skærmen får du også vist dato og ugedag. Desværre står tingene på engelsk på skærmen, så der skelnes mellem AM og PM når du kører med digital ur, og ugedagene står på engelsk.
Uret har indbygget telefon, her kan man både ringe til og fra uret. Du kan selv definere i app’en hvem der kan ringes til fra uret, og hvem der har adgang til at ringe til uret.
Herudover kan du også via app’en sende små talebeskeder på op til 10 sekunder, disse afspilles på uret via den indbyggede højttaler, og der kan svares retur direkte fra uret, med en talebesked, som indtales direkte via den indbyggede mikrofon i uret. Dette fungerer også ganske fint, dog har jeg specielt i starten af testperioden, været indlagt til en del 10 sekunders beskeder.
Gator2 har indbygget GPS, det betyder at så længe at der er strøm på uret, kan du via app’en følge med i hvor uret befinder sig. Så er barnet ved at lære at skulle gå hjem fra skole selv, kan du følge med i hvor langt på vejen barnet er kommet.
Du kan også lave en ”sikkerthedszone” omkring skolen f.eks. og forlader uret dette område, vil du modtage en notifikation omkring dette via app’en.
Uret oplades med det medfølgende oplader der er magnetisk og skal clipses på. Det tager ca. 2,5 time at oplade uret. Og batteritiden er opgivet til en 7-10 dage.
I praksis har vi fået et sted mellem 2-4 dage ud af det. I takt med at barnet bliver træt at at lege med funktionerne, kan man måske få en bedre batteritid ud af det.
I øvrigt er uret IP67 certificeret, hvilket betyder at det er støv og vandtæt. Du skal dog ikke begynde at tage brusebad med uret på, eller svømme med det på stranden.
Konklusion
Nu er det jo altid meget subjektivt hvordan man opfatter de forskellige produkter. Jeg har 2 drenge på 5 og 9 år – og ingen af disse er på nuværende tidspunkt i målgruppen.
Aksel på 5 år går i børnehave, og ud over slet ikke at være stor nok til at kunne administrere ikke at ringe til mig 25 gange dagligt, må han slet ikke have et sådan ur på i hans børnehave.
William på 9 år som har været testperson, har allerede sin første smartphone, så han synes at uret et stort og klodset og et skridt nedad.
Der hvor jeg personligt tænker at uret kunne have sin berettigelse, er omkring slutningen af 0. klasse og 1. klasse, hvor man måske begynder at gå til og fra skole, men stadig er for lille til at skulle have sin egen telefon.
Men med en normal pris på uret på kr. 1.495 – lige nu tilbud til kr. 899 så ville jeg personligt selv hellere købe en billig smartphone, og bruge den som tracker, spærre for adgang til apps. Når barnet så bliver et år til halvandet større, ville man så ikke skulle ud og købe en telefon.
Det er så bare min personlige mening, jeg har talt med andre børnefamilier, som godt kan se et personligt behov for deres børn, men som dog ikke er villige til at betale så meget for selve uret.
Alt i alt fungerer uret ganske fint, app’en virker ganske godt og er på dansk. Så har du et behov og er villig til at betale prisen, får du et fint produkt.
Gator2 ender på 4 ud af 6 stjerner.
UPDATE Januar 2017
I sidste måned blev modellen Gator 2 meldt til det norske og danske datatilsyn, ligesom urene blev forbudt i Tyskland.
Undersøgelser viste, at med en lille smule IT-kunnen, ville en angriber suge et væld af personlige data om både børn og forældre ud af urene.
Det ender med, at den nordiske importør af urene, der bliver produceret i Kina, trækker urene tilbage. I stedet kommer det opdaterede Gator 3 på markedet. Her lover importøren, at det nye ur er mere sikkert end det forrige.
Importør anerkender fejl
Men det viser sig ikke at være tilfældet. Det norske IT-sikkerhedsfirma Mnemonic undersøgte uret og den tilhørende app for det norske forbrugerråd. Resultatet var, at Gator 3-uret og den tilhørende app også havde adskillige sikkerhedsfejl.
Importøren siger til DR Viden, at fejlene nu er rettet, men anerkender, at begge ure kom på markedet med mangler i sikkerheden. Årsagen er, at importøren slet ikke testede IT-sikkerheden i urene:
– Da vi beslutter os for at importere og sælge uret, kontrollerer vi, at det lever op til de påkrævede EU-certificeringer, blandt andet for stråling. Vi købte af en af de største producenter, som også sælger urene i USA og Storbritannien. Men vi tester ikke IT-sikkerheden på producentens servere. Det var ikke i vores tanker, siger Morten Sæthre, grundlægger af Gator Norge.
Flere nyheder om temaet
Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på artiklen. mobilsiden fulgte op på sagen. 27/1/2016 gik redaktionen videre og fulgte op med en artikel med temaet Interessante facts om mobiltelefoner og genbrug – Historien kan du læse her. Tematikken er fortsat aktuel. Klik her for de sidste nyheder..