iPhone 4 – lækker men ‘old news’ – (kæmpetest)
Forord:
Anmeldelser er totalt subjektive. Min holdning og mening! Så denne test er altså min mening om iPhone 4.
For mig er iPhone en smartphone – altså en mobiltelefon med stor funktionalitet. I min optik er der altså ikke tale om en “iPhone”, men en “smartphone” eller “mobiltelefon”. Jeg taler ikke i “min iPhone”, men i “min mobiltelefon”.
Jeg ved godt, at mange gerne vil sætte Apple i en anden og finere kategori, da de mener, det ikke “bare er en mobiltelefon” – men sådan ser jeg det altså ikke.
Designet er i verdensklasse
Ægget, Corona stolen, Piet Hein, Jakob Jensen, B&O og Apple. De er alle i samme kategori; Design der holder, og som har verdensklasse.
Efter min smag er iPhone 4 den flotteste mobiltelefon nogensinde.
Rene linjer, lækre materialer og en eksklusiv vægt med god fylde. Kvalitetfølelsen er helt på toppen. Og for én gangs skyld er det lykkedes en mobilproducent også at lave en oplader, der er pæn.
Køber man så en bordholder (dock), bliver opladeren helt gemt væk, og mobilen står og kaster sin glans udover hele hjemmet.
Både for- og bagsiden på iPhone 4 er udført i hærdet glas, som kemisk er behandlet, så det skulle være 30 gange mere hårdt end plastik, og rammen af rustfrit stål er fem gange stærkere end standard stål. Desuden er glasset på begge sider ridsefrit.
Ulempen ved dette materialevalg er naturligvis vægten – men samtidigt kan dette også være en fordel, da vægt kan udstråle kvalitet, hvilket jeg synes, er tilfældet her.
Men helt ærligt! Hvorfor kommer den i en standard papkasse, og så til den pris? På iPhone 3GS var der da i det mindste en dybdeprægning af “hjem”-tasten i æsken, men på den nye model er dette altså sparet væk.
Jeg synes, en del af oplevelsen af et produkt også er, hvordan det er pakket ind – og her skuffer Apple mig.
Nu vel – jeg lukker øjnene for pap-problemet, og giver seks ud af seks stjerner til designet af iPhone 4.
Mere af det samme
Da Apple i 2007 lancerede den første iPhone, introducerede de samtidigt en HELT NY måde, at både se og betjene en mobiltelefon på. De gamle kringlede menuer med undermenuer osv., som mobilbrugerne var vant til, blev erstattet af et enkelt overblik, med én grafisk genvej til hvert program.
Apple har så at sige bredt menuen ud på forsiden af mobilen, og gjort forsiden til menuen.
I forhold til dette koncept, er der intet nyt under solen på den fjerde iPhone i rækken. Det er “mere af det samme” – dog med et par enkelte nye features, f.eks. “mapper” – men det vender jeg tilbage til senere.
Designet har en pris
Prisen Apple har måtte betale for designet har været i medierne verden over. Metalrammen er en del af antennen, og ved at holde mobilen på en bestemt måde, kan der opstå udfald og dårligt signal.
Apple har erkendt problemet, og giver derfor en gratis “bumper”, så ens hånd ikke er i direkte kontakt med metallet.
Jeg kan ikke tilslutte mig koret af brugere, der råber op om, at iPhone 4’s antenne er så og så dårlig.
I testen er mobilen blevet brugt (og holdt) både inde og ude – samt steder med god og dårlig dækning. Men uanset hvad, så har jeg endnu ikke kunne fremprovokere fejlen, og heldigvis for det, da det komplet er imod mit princip, at sætte en gummiring (eller andre covers og etuier) på mobiltelefoner.
Hver eneste gang jeg ser en mobilbruger med et grimt plastik/gummi cover på f.eks. sin iPhone, eller nogle med “skærmbeskytte-plastik” må jeg tage mig til hovedet.
Der er tale om et stykke forbrugerelektronik, der skal forbruges. Mon de samme mennesker også hænger en plastikpose over TV’et i stuen, for at det ikke skal blive støvet?
Skærmen er flot, rigtig flot
Opløsningen er 960 x 640 pixels, hvilket er fire gange så mange pixels, som på de tidligere iPhones, desuden sidder pixels rigtigt tæt, hvilket giver en virkelig flot oplevelse for øjet.
Selv når skærmen ses fra siden, ses farverne og skærmindholdet tydeligt. Det er altså ikke nødvendigt, at sidde lige foran skærmen for at få en god oplevelse.
Selvom detalje-rigdommen er stor, og farverne er klare, må jeg sige, at Samsung Galaxy S med en Super AMOLED skærm er mindst lige så lækker at se på. Men i forhold fx iPhone 3GS er det, som at gå fra analog til digitalt TV.
iPhone 4 har også en lysføler, som justerer skærmlyset efter omgivelserne. Umiddelbart synes jeg dog ikke, at denne virker helt så effektiv, som det er set på andre mobiltelefoner. Om aftenen kan skærmlyset virke meget kraftigt, specielt når man befinder sig i mørke rum.
For at spare strøm, kan man naturligvis skrue længere ned for skærmlyset, men så forsvinder hele idéen med den gode skærm jo. Det er denne del, som lysføleren burde klare.
Som på så mange andre touchmobiler slukker denne også displayet, når mobilen holdes op til øret under samtaler. Det forhindrer dog ikke varmeudvikling – mobilen bliver meget hurtig meget varm, når der tales i den.
Batteritiden er som på andre smartphones, katastrofal. Efter 12 timers brug den første dag, var der under 10% tilbage på batteriet. Længere nede i denne test, kan du læse meget mere om batteriet.
Excellent smidighed
Som INGEN andre formår Apple i deres brugerflade at være nærmest skræmmende smidige. Når man trykker sker der noget med det samme, og ventetid er der ingenting af. Dette gælder både, når programmer åbnes, og når der generelt bare slides rundt i menu-ikonerne.
Selv hvis mobilen har været slukket, kommer den lynhurtigt op at køre igen, og når først pin-koden er angivet, er den klar – jeg mener HELT klar. Ikke noget med “skal lige indlæse diverse halløj først” – men: Kode – og klar, så man fx direkte kan åbne browseren eller mailen, uden ventetid.
Fra slukket til “nu er jeg på nettet” har jeg målt 37 sekunder. Det har jeg aldrig nogensinde set hurtigere.
Voldsomt detaljeorienteret
Udtrykket “det skal ikke være kunst, det skal være færdigt”, gælder ikke i Apples tilfælde. Det mærkes tydeligt, at der kun skal produceres en mobiltelefon om året, og derfor hedder det nok mere “det SKAL være kunst” – og det er det virkelig også.
Prøv helt basalt at se på, hvor flydende “lås op”-knappen på frontskærmen er. Se hvordan teksten lyser op, og bølger i den retning, at slideren skal flyttes. Ikke nok med, at det ser lækkert ud, så er det også så hamrende intuitivt, at selv børn på to år kan regne ud, hvad grafikken betyder.
Et andet eksempel er, når der skal vedhæftes et foto til en mail fra fotogalleriet. Her glider billedet først lidt tilbage, mens mailen åbnes (flydende) herunder, hvorefter billedet glider ind og sætter sig i mailen. Wow! Flot!
Kort-programmet har også bunkevis af detaljer. Når den skal vise, hvor man er, kommer der ikke bare en “pin” eller ring. Nej, der kommer en ring, som vugger som en skib i vandet, og som gradvist formindske i takt med, at positionen bliver mere præcis. Igen! Genialt!
Og sådan kunne jeg blive ved med at fremhæve småting, som ikke i sig selv er raketvidenskab, men som i det samlede billede giver en enestående brugeroplevelse.
Når der programmeres i så små detaljer, som Apple gør, tager det tid – LANG tid. Det er måske også forklaringen på, hvorfor andre mobilproducenten ikke i så høj en grad har fokus på de helt små detaljer, da tid er lig med økonomi.
Jeg undres dog alligevel over, at andre ikke altid tilstræber det perfekte, men nøjes med “det er godt nok nu”. Trods alt er det jo bare programmering – og det afhænger kun af, hvor lang tid man vil bruge på det. Apple har jo ikke opfundet noget, som andre ikke er i stand til at gøre ligeså godt.
Multitasking er indbildning
At multitaske, altså have flere programmer åbent på én gang, er ingen nyhed. Det har mobiler, og computere kunne gøre i årevis.
Problemet her er, at på f.eks. Windows Mobile platformen har multitasking ikke været intelligent. Programmer er vedblevet at køre i baggrunden uden grund, og brugt af både resourser og batteri.
Apple mener selv, at nu er de klar til multitasking – vel at mærke bedre end andre. Men sådan ser jeg ikke på det.
Klik to gange på “hjem” for at åbne en liste over de seneste programmer.
Jeg medgiver, det er let at gå tilbage til en tidligere applikation, men hovedparten af tredjeparts-programmerne starter blot op fra starten – og ikke hvor man slap sidst. Andre vender tilbage til applikationen, der så blot er sat på pause i baggrunden.
Årsagen er, at udviklerne (så vidt jeg har forstået) skal tilpasse det enkelte program til at understøtte Apples multitasking.
Jeg har formået at bruge mit løbeprogram (Endomondo), mens jeg har hørt musik med RealRadios. Men det virkede kun indtil RealRadios pludselig stoppede med at spille – så måtte jeg ud og genstarte RealRadios.
Du kan heller ikke se TV 2 News, og gå ud i mail, mens lyden stadig spiller. Når man vender tilbage, skal playeren igen starte op. Og sådan kunne jeg fortsætte med eksempler.
Apples multitasking er i høj grad blot, at programmet pauses, indtil man vender tilbage, med mindre applikationen specielt er programmeret til det.
Man oplever ikke, at “åbne programmer” gør telefonen sløv – naturligvis fordi programmet hovedsageligt ikke kører.
Så er Apples multitasking bedre end andre producenters? Jo – hvis du sammenligner med Windows Mobile – nej, hvis du sammenligner med Android. Og præcist som på Android er såkaldte “taskkillers” ikke nødvendige – systemet styrer selv hukommelse m.v
Nogle af mine mangler
Selvom mange ting i brugerinterfacet er virkeligt godt, er der også ting, der hænger og flagrer i vinden.
HVORFOR kan jeg ikke få et ikon, som direkte kan slå bluetooth og trådløst netværk til/fra? Hver eneste gang er det: Indstillinger – generelt – bluetooth – tænd. Der findes over 200.000 apps, men denne har jeg ikke løst.
Jeg kan heller ikke få vibrationsrespons i tasterne, når jeg skriver beskeder – og der findes godt nok smileys i SMS, hvis man altså downloader og opsætter en applikation til formålet – men kun andre iPhone-ejere kan se disse smileys. Ej heller er det muligt at ændre tonen på indkomne e-mails.
Jeg savner også, at genvejene er interaktive – fra andre systemer kendt som widgets. Vejr-symbolet viser hele tiden sol og 23 grader og værdipapirer viser hele tiden, at mine aktier er på vej op. Forklaringen er naturligvis, at Apple ikke har widgets på iPhone 4. Der er blot genveje til programmer – intet andet.
Mange mobilbrugere vil dog alligevel elske brugerfladen i iPhone, fordi den er vanvittig enkel – og det vil den være LÆNGE endnu. Men skal vi se på, hvordan mobilmarkedet udvikler sig, så virker iPhone pludselig meget gammeldags i forhold til Android-mobilerne, og slet ikke særligt interaktiv.
Mapperne i menuen
Har du mange apps installeret, er der også mange forsider at bladre imellem. Dette løser Apple med “mapper”.
Træk ét ikon ovenpå et andet, hvorefter der kan oprettes en mappe.
Det er meget enkelt at håndtere, men på samme tid er det et brud på iPhones enkelthed, da man nu begynder at tilføje undermenuer i hovedmenuen – så “hvor var det nu lige, jeg lagde det”.
Mapperne er en fin feature, som også findes på Android – dog i en anden form. Men det er en feature, som i princippet sagtens kan undværes – set i overblikkets hellige navn.
Nettet fungerer
Når først man har prøvet en mobil, der kan åbne fulde hjemmesider, vil man ikke undvære denne mulighed. Specielt ikke, hvis det også er en mobil, hvor websiderne kan betjenes smidigt mht. navigation, zoom, osv.
Der er tiden før og efter 2007, og Apples første iPhone. Før dette årstal havde ingen mobilproducent formået at skabe en browseroplevelse, der holdt vand.
Apple introducerede Multitouch (også kendt som Pinch-to-zoom), hvor to fingre kan trække ind og ud i skærmbilledet, og dermed give en intuitiv zoom-oplevelse. En anden nyskabelse var, at siderne blev vist på den lille skærm, præcis som de er.
Holder stadig ganske godt
Ud over, at iPhonen med årene er blevet hurtigere til at indlæse hjemmesider, er det sparsomt med nyskabelserne i browser-delen, andet end muligheden for at kopiere tekster.
Der er fx ikke mulighed for at dele et link på Facebook eller Twitter, og Adobe Flash er stadig en mangelvare, men den grundlæggende browseroplevelse er stadig blandt de bedste på markedet.
Bemærk ordvalget – “blandt de bedste”. Modeller som HTC Desire og Samsung Galaxy S gør det mindst lige så godt – og her kan også hjemmesider der indeholder Flash, benyttes fuldt ud.
Hastigheden halter
I anmeldelsen af iPhone 4 har vi testet indlæsningshastigheden på en række websites, op mod HTC Desire (med Android 2.2) og Samsung Galaxy S.
I dette uvidenskabelige setup, var alle mobiler på trådløst netværk (YouSee kabel-TV 25/4 Mbit/s) – og cachen var nulstillet før hvert indlæsningsforsøg. Samtidigt målte vi hastigheden både med Flash aktiveret og deaktiveret på Android-mobilerne.
Resultatet er, at iPhone 4 i forhold til konkurrenterne er bagud på hastigheden. Vinderen blev Samsung Galaxy S, der endda på nogle websites er hurtigere til at indlæse siden med Flash aktiveret, end iPhone 4 er – som jo altså ikke kan vise Flash.
HTC Desire klarer sig også godt i testen. Den er hurtigere end iPhone 4, men langsommere end Samsung Galaxy S.
Webtest: Resultaterne
iPhone 4 | Samsung Galaxy S | HTC Desire | |
dr.dk (uden Flash) | 10,8 | 7,6 ** | 9,0 |
dr.dk (med Flash) | – | 12, 8 | 14,0 |
dba.dk (uden Flash) | 10,2 | 7,0 | 6,2 |
dba.dk (med Flash) | – | 22,0 | 6,0 ** |
bold.dk (uden Flash) | 9,7 | 6,5 ** | 7,6 |
bold.dk (med Flash) | – | 23,0 | 8,0 |
avisen.dk (uden Flash) | 15,0 | 12,9 ** | 22,0 |
avisen.dk (med Flash) | – | 14,0 | 22,0 |
mobilsiden.dk (uden Flash) | 12,0 | 9,0 | 11,0 |
mobilsiden.dk (med Flash) | – | 8,5 ** | 11,0 |
** = Hurtigste indlæsningstid
Bedre trådløst netværk
Selvom iPhone 4 hænger en smule i indlæsningen af websites, holder den for vildt på trådløst netværk.
INGEN anden mobil, finder og forbinder hurtigere til trådløst netværk, end iPhone 4. Den er simpelthen på, så snart netværket aktiveres. De konkurrerende mobiler, skal altid bruge ekstra tid, på at opnå en forbindelse.
Dertil kommer, at iPhone 4 også er fantastisk god til at holde forbindelsen, når først den er inden for rækkevidde. Det kedelige er dog, at man skal ind og rode i indstillinger for at aktivere/deaktivere trådløst netværk – der burde være en genvej på “skrivebordet”.
Mail på iPhone 4
Det er dejlig let at benytte e-mails på iPhone 4. De fleste kendte udbydere som Gmail og Yahoo er repræsenteret som standarder, og brugere af Microsofts mailløsning Exchange, kan også køre synkronisering af mails, kalender og kontakter via mobilnettet.
Benyttes Google Apps (professionel udgave af Gmail), sættes denne blot op under “Exchange”, hvorefter det kører uden problemer.
Det skal nævnes, at Gmail brugere vil savne etiketter og arkiver funktionen i mail programmet.
Hvilke antenneproblemer sagde du?
Antennefejl har nok været noget af det mest omtalte i forhold til iPhone 4. På Mobilsiden.dk har vi naturligvis forsøgt i mange sammenhænge, både inde og ude, og på forskellige lokationer, at genskabe de berygtede antennefejl.
Men uanset, hvad jeg har gjort, kan jeg ikke få iPhone 4 til at fejle mere eller mindre end andre mobiltelefoner. Den har for mig kørt fuldkommen fejlfrit på dette punkt.
Derimod har jeg observeret, at iPhone 4 er langt bedre end både HTC Desire og Samsung Galaxy S, til at holde fast i 3G-forbindelsen. Det virker som om, at når først iPhone 4 har fat i en 3G-mast, giver den ikke slip, før det er absolut nødvendigt.
Resultatet er, at man ikke bliver smidt over på en langsom GSM/EDGE-mast, blot fordi denne er tættest på.
Så antenneproblemer – nixen. Ikke for mig. I øvrigt er det Telias netværk, at testen er udført på.
Sluger strøm på ingen tid
Apple mener godt nok, at deres nyeste mobil er blevet endnu bedre til at holde strøm end forgængeren, men nu vokser træerne jo ikke ind i himlen – heller ikke for Apple.
Jeg bruger mobilen RIGTIGT meget, kører med push-mail, Facebook, Twitter, bruger internet, apps som udnytter GPS til løb osv. Så mobilerne jeg tester, bliver pænt pressede.
iPhone 4 holder næsten en hel dag – dvs. fra kl. 6/7-stykker om morgenen, til 20/21 om aftenen. Nogle dage lidt længere – andre gange lidt kortere. Til sammenligning kan jeg ved det samme brug, få både Desire og Galaxy S, til at holde helt til sengetid.
Jeg har også opdaget, at man manuelt skal huske at afslutte visse applikationer via multitasking funktionen, da de ellers ligger i baggrunden og dræner batteriet. Dette er ikke et issue på de andre mobiler, jeg har nævnt i testen her.
Hurra for iTunes og App Store
Nok den bedste ting overhovedet ved iPhone er integrationen med Apple iTunes. Via dette program overføres musik, billeder m.v. automatisk mellem mobilen og computeren, og der laves endda backup af programmerne m.v.
Desuden opdateres iPhone’en let til en ny softwareversion, via ganske få kliks.
iTunes er, med mine øjne, Apples vigtigste salgsparameter. Hvis man som kunde er i tvivl om, om iPhonen er den rigtige mobil, kræver det blot et kik på iTunes, for at omvende folk.
Samtidigt er App Store, hvorfra der kan hentes over 200.000 programmer og spil, langt foran konkurrenterne Ovi Store og Android Market.
Men Apple har desværre indbygget en begrænsning, som forhindrer brugeren i at hente over 20 MB via 3G-dataforbindelsen. Jeg er irriteret over, at dette ikke kan justeres, da mange brugere har et flatrate dataabonnement, og derfor ikke behøver tænke over, hvor mange megabytes, der hentes på mobilen.
Kameraet er bedre, men ikke fantastisk
Uden diskussion, så er kameraet i iPhone 4, til trods for kun fem megapixels, et af markedets allerbedste mobilkameraer.
Som bekendt er pixels langt fra alt, når det kommer til fotokvalitet, og derfor vinder iPhone 4 på både at være god til fotograferingen i lavt lys, samt have evnen til at starte hurtigt op, og ikke mindst få billedet hurtigt i kassen.
Men når jeg skal være helt ærlig, så er billederne fra iPhone 4 ikke “specielt meget bedre”, end billeder taget med f.eks. Samsung Galaxy S eller HTC Desire. F.eks. kan du være heldig at tage et flot billede men fotolys – og præcis som på andre mobiler, kan du også på iPhone 4 være uheldig, at fotolyset giver en mystisk belysning.
Apple skal have ros for, at kameraet er enkelt at betjene. Der er ingen fancy indstillinger, kun “tag billede”, “styring af fotolys” og om det er kameraet på front eller bagside, der skal anvendes. Med andre ord, Apple har på vegne af brugerne besluttet, hvad der er bedst for dem.
I øvrigt kan fokuspunktet ændres ved at prikke på skærmen og nærbilleder (macro) justerer mobilen automatisk ind, når kameraet kommer tæt på motivet. Zoom er digitalt og giver som på alle andre mobiler, et begrænset heldigt resultat.
Selvom kameraet som nævnt er skrabet, synes jeg slet ikke man savner de avancerede indstillinger.
Billeder taget med iPhone 4
Videooptagelse i HD – wow!
Enkeltheden fra kameradelen er overført til videooptageren, som optager i HD-kvaliteten 720p. Start og skyd – endda med mulighed for at anvende fotolampen som videolys, og optage sig selv med frontkameraet, der dog ikke er i HD-kvalitet.
Videokvaliteten er helt enestående flot, og er helt på niveau med videooptageren i Samsung Galaxy S – dog med én HELT afgørende forskel; Programmet Apple iMovie til 30 kroner, der hentes fra App Store.
Dette simple redigeringsprogram, kan let få dine videooptagelser til at se helt professionelle ud.
Lyden ved videooptagelser er i øvrigt rimelig god.
Test af Apple iMovie
Vi har sammen med en professionel fotograf og redigeringstekniker, testet iMovie. Her er hendes indtryk efter en times leg med programmet:
Programmet iMovie er som nævnt utrolig nemt at bruge. Der går ikke mange sekunder, fra jeg åbnede programmet, og til der lå en færdig sekvens på mobilen.
Faktisk lykkedes det mig på en fem minutters gåtur, mens jeg gik, at redigere og færdiggøre en ret vellykket video.
Da vi kom tilbage på kontoret sad jeg og kiggede lidt mere på iMovies og fandt ud af, at man i stedet programmets standard-overgange, godt kan justere selv og lave det endnu bedre.
Efter cirka 15 minutter var videoen færdig, og så var der finpudset i råmaterialet – og samtidig havde jeg også fundet ud af, hvordan jeg laver en såkaldt ”bundt”, hvor der kan skrives enten titel på videoen eller også som i vores tilfælde navnet på værten.
iMovies er et utrolig brugervenligt program, hvor der ikke går længe fra man får programmet i hænderne, og til man rent faktisk har en færdig video, klar til at vise for andre end en selv.
Jeg er imponeret over, hvor meget iMovies egentlig kan – specielt set i forhold til prisen, som er 30 kroner i iTunes. Jeg vil helt klart mene, at er man en af de typer, som ofte optager video, når man er sammen med vennerne, så bør man investere i dette program, så de mange små videoer kan sættes sammen til én lækker sekvens.
Det er også overraskende, hvor god kvaliteten rent faktisk er på optagelserne, ikke mindst også når man uploader videoen til YouTube i den ”dårligste” kvalitet.
Det eneste rigtige store øv der er ved videodelen i iPhone 4 er, at selvom kvaliteten er HD 720p, så uploader den kun i “lav kvalitet” til YouTube – uanset om man er på trådløst netværk eller bare anvender 3G-dataforbindelsen.
Nedenstående web-TV indslag er det vi lavede med og på iPhone 4.
Web-TV: Indslag lavet med iPhone 4 og iMovie
Galleriet er ikke socialt
I forhold til tidligere iPhones er galleriet til videoer og billeder stadig lækkert og brugervenligt, men jeg savner en mere interaktiv integration med f.eks. Facebook og YouTube.
Som nævnt kan videoer uploades fra mobilen til YouTube, men kun i “dårlig kvalitet”, set i forhold til råmaterialet. Og når billeder skal på Facebook, kan de ikke blot sendes direkte fra galleriet – brugeren tvinges altså til at åbne Facebook applikationen først og rode med det, den vej igennem.
Dette er efter min mening en gammeldags tilgang til deling og sociale medier.
Musik, men ingen radio
Den såkaldte iPod afspiller kører egentlig ret godt – sådan da. Jeg må indrømme, at “uhhhh iPod er bare SÅ godt” (som man ofte hører) ikke får mig til at stå med armene oppe. Det er en fin musikafspiller, men ikke noget særligt i forhold til andre mobiltelefoner.
Indstillingerne er sparsomme og standardheadsettet i salgspakken skal helt sikkert skiftes ud med et bedre, hvis man virkelig elsker musik. Jeg har også konstateret, at et bluetooth baseret headset med betjeningsknapper, ikke fungerer sammen med iPhonen – dette virker ellers fint på både Nokia og Android-telefoner.
Det, som får musikdelen til at fungere i dagligdagen, er Apples unikke integration med iTunes, som gør det let for alle, at få musik over på mobilen.
Der er ingen FM-radio indbygget. Så i stedet må man benytte applikationer, der spiller radiostationerne via dataforbindelsen, hvilket faktisk fungerer rigtigt fint.
Telefon-opkald halter
Jo, den kan også ringe… Men det er tydeligt, at denne telefon primært er skabt til alt andet end opkald – men okay, det er jo også en “iPhone”.
Noget helt andet er, at designet af iPhone 4 i disse hårde materialer har gjort, at den er kantet og ikke blød i formerne. Det betyder, at jeg får ondt i øret, når jeg fører længere samtaler. Generelt oplever jeg dog ikke kanterne eller materialet som et problem.
Lydkvaliteten er godkendt, og det er intet problem at høre eller blive hørt – så manglerne ligger et andet sted; Nemlig i opkaldsfunktionerne.
Der er f.eks. ikke “smartdial”, hvor man på taltasterne blot kan taste navnet på kontakten, der skal ringes til. For at ringe til Lars med smartdial skrives 5277 på tallene (ligesom når der sms’es) – derefter listes kontakter, hvor “Lars” indgår – med de hyppigste øverst. Men dette har iPhone altså ikke. Enten taster du hele nummeret eller også ledes i “seneste”, “favoritter” eller “kontakter”.
Under opkald kan samtalen heller ikke parkeres – men der kan dog godt besvares et banke-på-opkald og skiftes mellem dem.
Sover iPhonen, mens der kommer et indgående opkald, vises “afvis opkald” ikke i displayet. Den hemmelige funktion er, at klikke to gange på powerknappen i toppen af mobilen – men dette skal man altså vide selv, da displayet ikke giver nogen hjælp.
Ærgerligt, at Apple ikke har gjort mere ud af opkaldsfunktionerne.
Hov ja, så er der jo lige Facetime, der er Apples bud på videoopkald. Kravet er, at begge parter i opkaldet skal være på trådløst netværk og have en iPhone 4. Funktionen virker okay, dog oplevede vi lydudfald. Men skal vi være realistiske, så tvivler vi på Facetimes succes.
På siden af telefonen sidder en omskifter til lydløs funktion, men jeg synes det er hamrende irriterende, at lydløs-tilstand ikke fremgår af displayet, når først det er aktiveret.
Konklusion: iPhone 4 har også mangler
Der skal slet ikke herske tvivl om, at iPhone 4 ER både et spændende og godt produkt, men det er også en DYR smartphone.
Man har lyst til at bruge den hele tiden, specielt på grund af applikationerne, som for alvor er årsagen til, at diverse iPhones er blevet utroligt populære. Apple stiller en platform til rådighed, men tredjepartsudviklerne er nok den største årsag til succesen.
Er man aktiv bruger af en Android-baseret smartphone opleves applikationerne bedre i iPhone 4, men samtidigt savnes den interaktive tilgang, som netop Android er eksponent for. Faktisk kommer iPhone 4 i den sammenhæng til at virke lidt gammeldags.
iPhonen har grundlæggende ikke ændret sig ret meget siden den første version i 2007, men det har andre konkurrerende platforme. Derfor er det nu tydeligt, at hullet mellem en Android 2.2-mobil, som HTC Desire, og Apple iPhone er blevet udvisket – i hvert fald på platformen, der begge har fordele og ulemper. Der er nu et reelt valg.
Jeg savner, at Apple for alvor overrasker og forbløffer mig. I forhold til markedet har udviklingen været for lille – med undtagelse af designet.
Apple iPhone 4 er gamle nyheder pakket rigtigt lækkert ind i glittet papir.
Derfor fem ud af seks mulige stjerner.