iPhone 4 – video, musik og opkald (mobiltest) – del 4
Dette er den fjerde del af iPhone 4 mobiltesten.
Du bør derfor læse de tre foregående afsnit, inden du kaster dig over nedenstående.
Del ét fokuserede på blandt andet designet, mens del to fokuserede på brugerinterface og multitasking. Den tredje del kikkede på internet, iTunes, batteriet og ikke mindst antenneproblemerne.
Nu handler det blandt andet om telefondelen, video, kamera og musik.
Bedre kamera
Uden diskussion, så er kameraet i iPhone 4, til trods for kun fem megapixels, et af markedets allerbedste mobilkameraer.
Som bekendt er pixels langt fra alt, når det kommer til fotokvalitet, og derfor vinder iPhone 4 på både at være god til fotograferingen i lavt lys, samt have evnen til at starte hurtigt op, og ikke mindst få billedet hurtigt i kassen.
Men når jeg skal være helt ærlig, så er billederne fra iPhone 4 ikke “specielt meget bedre” end billeder taget med f.eks. Samsung Galaxy S eller HTC Desire. F.eks. kan du være heldig at tage et flot billede men fotolys – og præcis som på andre mobiler, kan du også på iPhone 4 være uheldig. at fotolyset giver en mystisk belysning.
Apple skal have ros for, at kameraet er enkelt at betjene. Der er ingen fancy indstillinger, kun “tag billede”, “styring af fotolys” og om det er kameraet på front eller bagside, der skal anvendes. Med andre ord, Apple har på vegne af brugerne besluttet, hvad der er bedst for dem.
I øvrigt kan fokuspunktet ændres ved at prikke på skærmen og nærbilleder (macro) justerer mobilen automatisk ind, når kameraet kommer tæt på motivet. Zoom er digitalt og giver som på alle andre mobiler, et begrænset heldigt resultat.
Selvom kameraet som nævnt er skrabet, synes jeg slet ikke man savner de avancerede indstillinger.
Billeder taget med iPhone 4
Videooptagelse i HD – wow!
Enkeltheden fra kameradelen er overført til videooptageren som optager i HD-kvaliteten 720p. Start og skyd – endda med mulighed for at anvende fotolampen som videolys og optage sig selv med frontkameraet, der dog ikke er i HD-kvalitet.
Videokvaliteten er helt enestående flot og er helt på niveau med videooptageren i Samsung Galaxy S – dog med én HELT afgørende forskel; Programmet Apple iMovie til 30 kroner, der hentes fra App Store.
Dette simple redigeringsprogram, kan let få dine videooptagelser til at se helt professionelle ud.
Lyden ved videooptagelser er i øvrigt rimelig god.
Test af Apple iMovie
Vi har sammen med en professionel fotograf og redigeringstekniker, testet iMovie. Her er hendes indtryk efter en times leg med programmet:
Programmet iMovie er som nævnt utrolig nemt at bruge. Der går ikke mange sekunder, fra jeg åbnede programmet, og til der lå en færdig sekvens på mobilen.
Faktisk lykkedes det mig på en fem minutters gåtur, mens jeg gik, at redigere og færdiggøre en ret vellykket video.
Da vi kom tilbage på kontoret sad jeg og kiggede lidt mere på iMovies og fandt ud af, at man i stedet programmets standard-overgange, godt kan justere selv og lave det endnu bedre.
Efter cirka 15 minutter var videoen færdig, og så var der finpudset i råmaterialet – og samtidig havde jeg også fundet ud af, hvordan jeg laver en såkaldt ”bundt”, hvor der kan skrives enten titel på videoen eller også som i vores tilfælde navnet på værten.
iMovies er et utrolig brugervenligt program, hvor der ikke går længe fra man får programmet i hænderne, og til man rent faktisk har en færdig video, klar til at vise for andre end en selv.
Jeg er imponeret over, hvor meget iMovies egentlig kan – specielt set i forhold til prisen, som er 30 kroner i iTunes. Jeg vil helt klart mene, at er man en af de typer, som ofte optager video, når man er sammen med vennerne, så bør man investere i dette program, så de mange små videoer kan sættes sammen til én lækker sekvens.
Det er også overraskende, hvor god kvaliteten rent faktisk er på optagelserne, ikke mindst også når man uploader videoen til YouTube i den ”dårligste” kvalitet.
Det eneste rigtige store øv der er ved videodelen i iPhone 4 er, at selvom kvaliteten er HD 720p, så uploader den kun i “lav kvalitet” til YouTube – uanset om man er på trådløst netværk eller bare anvender 3G-dataforbindelsen.
Nedenstående web-TV indslag er det vi lavede med og på iPhone 4.
Web-TV: Indslag lavet med iPhone 4 og iMovie
Galleri uden socialt gén
I forhold til tidligere iPhones er galleriet til videoer og billeder stadig lækkert og brugervenligt, men jeg savner en mere interaktiv integration med f.eks. Facebook og YouTube.
Som nævnt kan videoer uploades fra mobilen til YouTube, men kun i “dårlig kvalitet”, set i forhold til råmaterialet. Og når billeder skal på Facebook, kan de ikke blot sendes direkte fra galleriet – brugeren tvinges altså til at åbne Facebook applikationen først og rode med det, den vej igennem.
Dette er efter min mening en gammeldags tilgang til deling og sociale medier.
Musik men ingen radio
Den såkaldte iPod afspiller kører egentlig ret godt – sådan da. Jeg må indrømme, at “uhhhh iPod er bare SÅ godt” (som man ofte hører) ikke får mig til at stå med armene oppe. Det er en fin musikafspiller, men ikke noget særligt i forhold til andre mobiltelefoner.
Indstillingerne er sparsomme og standardheadsettet i salgspakken skal helt sikkert skiftes ud med et bedre, hvis man virkelig elsker musik. Jeg har også konstateret, at et bluetooth baseret headset med betjeningsknapper, ikke fungerer sammen med iPhonen – dette virker ellers fint på både Nokia og Android-telefoner.
Det, som får musikdelen til at fungere i dagligdagen, er Apples unikke integration med iTunes, som gør det let for alle, at få musik over på mobilen.
Der er ingen FM-radio indbygget. Så i stedet må man benytte applikationer, der spiller radiostationerne via dataforbindelsen, hvilket faktisk fungerer rigtigt fint.
Telefon-opkald halter
Jo den kan også ringe… Men det er tydeligt, at denne telefon primært er skabt til alt andet end opkald – men okay, det er jo også en “iPhone”.
Lydkvaliteten er godkendt, og det er intet problem at høre eller blive hørt – så manglerne ligger et andet sted; Nemlig i opkaldsfunktionerne.
Der er f.eks. ikke “smartdial” hvor man på taltasterne blot kan taste navnet på kontakten, der skal ringes til. For at ringe til Lars med smartdial skrives 5277 på tallene (ligesom når der sms’es) – derefter listes kontakter hvor “Lars” indgår – med de hyppigste øverst. Men dette har iPhone altså ikke. Enten taster du hele nummeret eller også ledes i “seneste”, “favoritter” eller “kontakter”.
Under opkald kan samtalen heller ikke parkeres – men der kan dog godt besvares et banke-på-opkald og skiftes mellem dem.
Sover iPhonen mens der kommer et indgående opkald, vises “afvis opkald” ikke i displayet. Den hemmelige funktion er, at klikke to gange på powerknappen i toppen af mobilen – men dette skal man altså vide selv, da displayet ikke giver nogen hjælp.
Ærgerligt, at Apple ikke har gjort mere ud af opkaldsfunktionerne.
Hov ja, så er der jo lige Facetime, der er Apples bud på videoopkald. Kravet er, at begge parter i opkaldet skal være på trådløst netværk og have en iPhone 4. Funktionen virker okay, dog oplevede vi lydudfald. Men skal vi være realistiske, så tvivler vi på Facetimes succes.
På siden af telefonen sidder en omskifter til lydløs funktion, men jeg synes det er hamrende irriterende, at lydløs-tilstand ikke fremgår af displayet, når først det er aktiveret.
Den store dom over iPhone 4
Den samlede anmeldelse af iPhone 4, med endelig konklusion, kan læses på dette link…