Lenovo Yoga 900 – En bærbar med et twist [TEST]

Anmeldelse: Lenovo Yoga 900 vil være alsidig. Ud over at være bærbar bijobber den nemlig også som tablet.

Lenovo Yoga 900 – En bærbar med et twist [TEST]

2-i-en, 3-i-en, 5-i-en og andre altmuligmandsløsninger florerer for tiden i PC-markedet. En bærbar skal nu også være tablet, fjernsyn, mediecenter og meget mere.

Lenovo Yoga 900 er netop en af disse multiværktøjer, men som hos forgængeren Yoga Pro 13 satser den først og fremmest på at være en bærbar – og det er ikke nogen dum idé.

Det kinesiske selskab byder samtidig på en heftig opgradering til Yoga 900 med en kraftigere processor type og ny teknologi der skulle gøre Yoga 900 i stand til at køre op til 50% længere på en opladning.

Se også: Lenovo Yoga 3 Pro – Tynd, sexet og dyr ultrabook [TEST]

lenovo yoga 900
Lenovo yoga 900 er smidig, for skærmen kan bukkes drejes 360 grader rundt. Foto: lenovo

Specifikationer Lenovo Yoga 900

Mål: 324 x 225 x 14,9 mm – 1,29 kg
Skærm: 13,3” IPS-skærm 3200×1800 pixels, 276 PPI
Ydelse: 6. gen Intel Core i5/i7, op til 16GB RAM, Intel HD520 grafik
Lager: op til 512 GB SSD
Kamera: 720p HD
Batteri: 66 Wh, op til 9 timer
Porte: 2 x USB 3.0, 1x USB type C med video, kortlæser, 3,5mm audio
Software: Windows 10 , preinstalleret Lenovo software
Pris: fra 9.499,00 kr.

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: skarp skærm, men mere kontrast efterlyses. Foto: Mobilsiden.dk

Yoga-navnet forpligter, og 900’eren har utvivlsomt i sinde at leve op til det smidige kaldenavn ved at byde på en ulamindelig slank profil.

Hele herligheden kan klemmes ind på bare 14,9mm, smallere end en tændstiksæske og med 1,29 kg totalvægt er Yoga 900 en sand sylfide der lever op til Ultrabook-betegnelsen

Yoga 900 er bygget som en sandwich af robust plast placeret mellem to stykker massivt aluminium. Skærm og base er forbundet via en særligt udført mesh-hængsel, der pynter det ellers lidt anonyme design.

Samlinger og hængsel virker alt sammen solidt udført hvilket resulterer i et robust, men stilfuldt, indtryk.

Tastaturet er behageligt hvis man som jeg er til lette og følsomme taster, jeg irriteres dog lidt over at knapperne ikke nyder af den fulde bredde som basen leverer – Værst er det, når Shift-knappen er såsmal som den er og at den yderste række af ’Home/End/PgUp/PgDn’ knapper ikke er rykket enten over eller under Enter-tasten.

Touch-padden er hører heller ikke til det allermest komfortable af sin slags. Det er lidt mindre end gennemsnittet og til tider er den enten lidt for følsom, eller ufølsom, over for mine tryk – hvilket resulterer i dobbeltklik eller intet klik. Heldigvis kan meget ordnes med touch-skærmen i stedet.

Se også: Lenovo Yoga Tab 3 Pro – Et hit for mediemanden [TEST]

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: fungerer fint som touch-computer. Foto: Mobilsiden.dk

Skærm med party-trick

Skærmen har desuden et party-trick: den kan vendes den anden vej. Lenovo kalder det godt nok selv for i en to-i-en maskine, men jeg øjner umiddelbart 4 forskellige måder som bærbaren kan benyttes: som notebook, som tablet, som filmfremviser.

Som notebook fungerer den præcis som enhver anden 13 tommers ultrabook – nem at have med, at snige ind i tasken og nem at parkere på cafébordet eller Airbus’ens klapbord.

Klapper du skærmen 180 grader tilbage er Yoga 900 teknisk set en tablet, men det er svært at se præcis hvordan der skal holdes om den (selvom tasterne godt nok deaktiveres) – og med en vægt på over en kilo er den dømt til korte tablet-seancer.

Men muligheden foreligger, hvilket vel altid er et plus.

Film og hjemmevideoer akkompagneres at lyden fra to højtalere i bunden som bidrager med et hæderligt lydbillede – for en laptop.

Læs også: Stor Windows 10 update på vej næste uge

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: God til film. Foto: Mobilsiden.dk

Velforbundet enhed

Den stadigt større miniaturisering blandt telefoner, tablets og bærbare har gjort enhederne tyndere og slankere. Det har så også haft den bivirkning, at mange af de porte og tilslutningsmuligheder som der kan være behov for i hverdagen, nu er udraderet.

I Yoga 900 er det dog lykkede Lenovo at bevare rigeligt med porte og udvidelses muligheder – alt 4 USB-porte og en 4-i-en kortlæser er det blevet til.

Inden du jubler over de mange porte, skal du være opmærksom at et af dem også fungerer som ladeport – og derfor er optaget mens du oplader og at den anden er et vendbart USB-C stik som ikke er særligt udbredt endnu.

Sidstnævnte er både godt og skidt – godt fordi det fremtidssikrer Yoga 900 og kan bruges både til eksternt display eller andre USB-funktioner, men samtidig ærger det, for den kræver *endnu* en adapter til bunken af micro-HDMI, mini-display eller Thunderbolt skærmadaptere.

Læs også: Windows 10 får ’Find min Enhed’-funktion

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: fine designdetaljer. Foto: Mobilsiden.dk

Nyt liv i motorrummet

Yoga Pro 3 var lidt af en særling dengang den udkom, den var nemlig første Lenovo produkt med Intels Core M processor. En processor-type med særligt fokus på minimalt strømforbrug frem for power.

I Yoga 900 er Lenovo tilbage med en regulær laptop processor, og i den testede udgave med Core i7 processor, giver det et ordentligt spark bagi til forgængeren.

Processoren er sjette Core-generation fra Intel og ræser nu med op til 3,1 GHz mod 2,9 Ghz. Det lyder ikke som den store forskel, men det er det i praksis for marchfarten for processoren er nu løftet fra 1,1 GHz til 2,6 GHz.

Det betyder at Yoga 900 veksler mellem at være en smule hurtigere til lette opgaver, mens tunge discipliner som video og fotoredigering afvikles næsten dobbelt så hurtig som hos forgængeren.

Læs også: Dansk Windows-chef: Tre grunde til at vælge Windows 10

Spil og andre 3D-opgaver løses af Intels HD520 grafik-chip – en begynderløsning der vil række til ældre spil og så heller ikke meget mere. Yoga 900 er bare ikke nogen spillekonsol.

Blæseren larmer betragteligt når Yoga 900 presses – noget som vil blive trættende ved længere opgaver som videoredigering eller andre tunge opgaver.

Ifølge Lenovo skulle batteriet nu holde op til 50 procent længere end før, eller ca. 9 timer. Begge påstande skal tages med et gran salt, for driftstiden kan jeg ikke presse til meget over 6-7 timer – hvilket er et mulehår bedre end sidste års model – men nu leveres der betragteligt del mere power i mellemtiden.

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: kan til nød også bruges som tablet. Foto: Mobilsiden.dk

Windows 10 og Lenovo

Softwaren leveres, som forventet af Microsoft, men den kommer i stor stil også fra Lenovo der inkluderer en hel softwarepakke med maskinen.

Windows 10 Home fungerer glimrende på maskiner som Yoga 900, med både touch-venlige menuer og de børnesygdommene som plagede Microsofts styresystem fra i sommers synes at være borte.

I stedet er det Lenovos iver efter at bundle software der plager computeren som tæller intet mindre end 22 forskellige applikationer fra Lenovo, og ikke en af dem har været nødvendig under testperioden.

Med andre ord: denne maskine har rigeligt med crapware.

Se også: Første kig på Android apps i Windows 10

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: tastaturet og visse knapper kunne være bredere. Foto: Mobilsiden.dk

Pris og konfigurationer

Yoga 900 kommer i fire modeller på det danske marked. Du kan se listen over mulig konfigurationer herunder:

  • Core i5 2,3 GHz /8GB RAM/256 GB SSD – omkring 9.500 kr.
  • Core i7 2,5 GHz /8GB RAM/256 GB SSD – omkring 10.400 kr.
  • Core i7 2,5 GHz /8GB RAM/512 GB SSD – omkring 11.300 kr.
  • Core i7 2,5 GHz / 16GB RAM / 512 GB SSD – omkring 11.500 kr.

Der er altså ikke det store spænde mellem begyndermodellen og den store forkromede i7-løsning med fulde udstyrspakke. Med en debutpris omkring de 10 tusinde kroner er fortsat mange penge – men prisen er rimelig for en moderne ultrabook udstyret med top-specifikationer.

Lenovo Yoga 900
Lenovo Yoga 900: et hybrid-koncept der især holder som laptop. Foto: Mobilsiden.dk

En god udvikling

Lenovo Yoga 900 byder på meget af det der kræves af en kontormaskine: god ydelse, godt batteri og god kvalitet.

Yoga 900 rager dog ikke rigtig ud over nogle af sine konkurrenter, men leverer i stedet en solid performance uden at have nogle reelle svagheder – og det gør den pålidelig.

Yoga 900 har desuden et fint lille trick i sin fleksible skærm, men i sidste ende vil jeg dog først og fremmest kvalificere Yoga 900 som en laptop – med et tvist.

Den er ikke ligefrem billig, men prisen på opgraderinger er til gengæld langt mere rimelig end hvad man ellers ser hos konkurrenterne.

Se også: Windows 10 overhaler Apple OS X

Vi slutter derfor på 5 ud af 6 mulige stjerner.

Fordele:

  • Skarp skærm
  • Ultraslank design
  • Relativ billig for Core i7
  • Kan stilles på forskellige måder

Ulemper:

  • For meget crapware
  • Tastatur er lidt for smalt

3 Alternativer du bør overveje

Dell XPS 13 – Den stærke
Dells nyeste XPS modeller deler mange komponenter med Yoga 900, og leverer derfor samme ydelse. Hvad der får XPS 13 til at rage ud, er dog displayet som løber helt ud til kanten, hvilket gør laptoppen meget mindre end sin konkurrenter.

Læs testen: Dell XPS 13 (2015): Kantløs og sexet bærbar [TEST]

Asus UX305 – den lydløse
Vil du hellere have en lydløs løsning er Asus UX305 et af mobilsiden.dks favoritter. Her fårdu flot skærm og hæderlig ydelse til en rimelig pris. 

Læs testen: Asus Zenbook UX305: Gedigen high-end til lavpris [TEST]

Apple Macbook Air 13 – den sikre
Apples Air-laptop begynder at vise alderdomstegn, men er fortsat en sikker og pålidelig bærbar, hvis batterilevetid ikke er overgået. 

Se også: Rygte: Apple præsenterer MacBook Air med Retina-skærm

Sagen er ikke slut

Redaktionen følger op med den seneste udvikling om emnet. mobilsiden gik et skridt videre. 15/2/2016 fulgte vi op med en artikel med tematikken Konkurrence: Vind en Asus ZenPad S 8.0 [Vinder fundet]Klik her og læs artiklen.. Vi følger op på temaet. Læs de seneste nyheder her.