HTC Touch Diamond2 (produkttest)

KÆMPETEST: Diamond2 er en næsten perfekt opfølger til Diamond fra sidste sommer. Vi gennemgår mobilen fra A til Z.

HTC Touch Diamond2 (produkttest)

Nyhederne i Diamond2 begynder allerede ved opstarten. En guide byder brugeren velkommen, og hjælper med opsætningen til mobiloperatøren og flytning af telefonnumre fra sim-kortet. Kort efter er mobilen køreklar.

Vi tester Diamond2 med et sim-kort, der kører på TDC’s netværk. Som på tidligere modeller, laver også Diamond2 fejl i opsætningen af internetforbindelsen. Som gateway indsætter den “wap” i stedet for “internet” og en proxyindstilling bliver aktiveret. Efter proxy er deaktiveret, og wap blev ændret til internet, der kørte forbindelsen.

Designet på Touch Diamond2 er nydeligt, men det er også lidt standardagtigt – som sådan fejler den ikke noget, blot opleves den ikke så kæk og fræk, som Diamond1 gjorde, da vi fik den præsenteret første gang.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Optimeret interface

HTC’s brugerflade TouchFlo 3D til Windows Mobile (mobilens grundsystem der styrer funktionerne, red.) var en primær årsag til Diamond1’s succes.

I Diamond2 har hele denne del gennemgået en forandring. Mens etteren blev et stort skridt væk fra det fingerfjendtlige Windows Mobile 6.1-system, er udgave to, et endnu større skridt. Der skal ledes længe, inden man rammer et sted, hvor stylus er nødvendig.

Selv kalenderen er nu fingervenlig og på de første fem dage, indgår også vejrudsigten på kalenderbladet. Ved indtastning af en ny aftale er man tilbage i Windows Mobile, men det nye fingervenlige skærmtastatur gør navigationen forholdsvist let. Man kunne ønske, at HTC i lighed med “ny kontaktperson” også her, havde designet deres egen grafik.

En anden nyskabelse er “Start/Windows”-knappen, som nu linker direkte til programstarts-oversigten, med 24 favoritgenveje brugeren kan tilpasse selv. Er dette ikke nok kan “alle programmer” vises på en lang alfabetisk liste. Efter nogle få dage, bliver denne funktion ret handy, specielt når ens favoritprogrammer pludselig er direkte tilgængelige.

Aktieoversigten der blev introduceret med Touch HD, findes nu også i Diamond. Grafikken ser dog en smule anderledes ud, men funktionen er der ikke ændret ved.

Den populære vejrapplikation er også at finde i Diamond2.

I fanen “indstillinger” er det nu også muligt at justere programmernes placering på fanen i bunden, samt slå dem man ikke bruger helt fra. Desværre er det ikke muligt selv at tilføje nye elementer.

Betjeningen

Skærmtypen har HTC ikke ændret ved. Der kan stadig benyttes stylus og negle – men i dagligdagen er kun en finger nødvendig.

I forhold til Diamond og HTC Touch HD, er der justeret meget på, hvordan skærmen opfanger ens bevægelser. Præcisionen er langt højere på den nye udgave, og i scroll-lister forekommer fejltryk stort set ikke.

Det er min opfattelse, at tilgangen til betjeningen nu er blevet lettere. Men netop fordi skærmen reagerer på tryk, så kræver det lidt øvelse, at få den optimale brugeroplevelse.

Generelt har HTC arbejdet hårdt med at optimere fingervenligheden. Det ses f.eks. tydeligt helt ned i basale funktioner som ur og alarm. Alle “valgmenuer” er ligeledes optimeret efter dette princip.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Beskeder og mails

En af de ting vi påpegede omkring den første Diamond var, at man ikke kunne skrive mails og beskeder i horisontal visning (liggende) – men her er Diamond2 også et skridt frem.

Under skrivningen kan man blot drejse enheden, hvorefter skærmbilledet følger med.

På Diamond2 er der også introduceret et helt nyt onscreen-tastatur, som afgiver vibrationsrespons. når bogstaverne rammes.

Blandt de store nyheder er, at tasterne på QWERTY-tastaturet er langt lettere at ramme præcist – hvilket muliggør skrivning med tommelfingeren. Specialtegn og æ, ø, å hentes ved at holde f.eks. “a” nede og derefter trække fingeren henover en popupliste med specialtegn – man slipper, mens det ønskede tegn er under fingeren.

Samlet betyder disse justeringer, at skrivehastigheden er langt højere end på Touch HD og Diamond1.

For dem som ikke ønsker QWERTY-tastatur, findes en almindeligt “telefontastatur” med T9 ordbog.

HTC Touch Diamond understøtter synkronisering med Microsoft Outlook. Maildelen kan sættes op til enhver pop3 eller imap-konto, og standardkonti som Gmail fungerer straks efter angivelse af brugernavn og adgangskode.

Der kan også synkroniseres kalender og kontakter med andre systemer via standarden SyncML – dog kræves der et tredjepartsprogram til Windows Mobile, f.eks. det som Synthesis AG tilbyder.

Hold styr på kommunikationen

Når du skal finde beskeder eller mails fra (og til) en bestemt kontakt, skal personens kontaktkort blot åbnes, hvorefter informationer sammen med opkaldsaktivitet samles under en række faneblade.

Er kontaktens postadresse indtastet, kan denne desuden vises direkte i Google Maps blot med ét tryk.

Som en ekstra bonus er også billederne af kontaktpersoner forbedret. Bruges et som er for stort, foreslås skalering automatisk.

På ønskelisten så vi gerne, at sms-indbakken fik mulighed for at vise seneste “samtaler” vist med modtager/afsender-navnet som overskrift.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Telefonopkald

Intelligentopkald er en fed feature; Tast en del af kontaktnavnet du vil ringe til, så foreslås muligheder fra telefonbogen automatisk. Under opkald er det muligt, at slå højtaler til/fra, besvare indgående banke på-opkald, og let skifte mellem aktive opkald. Alle knapper og muligheder er store og fingervenlige.

ages stylus ud under samtale, oprettes der med det samme en opkaldsnote med telefonnummer, tidspunkt osv., og med plads til egne notater.

Lydkvaliteten er desuden god i begge ender.

Favoritkontakter kan oprettes under “Personer” i Touch Flo 3D-menuen. Der kan tilføjes billeder eller silhuetter af kontakterne, og der skiftes mellem dem ved at bladre op/ned på skærmen.

Foto og video

HTC har ingen tradition for fotomobiler, men i Touch Diamond2 er der alligevel fokuseret på at skabe forbedringer.

I forhold til Diamond1 er antallet af megapixels i kameraet øget fra 3,2 til 5,0 – men som bekendt er pixels ikke det samme som kvalitet.

Vi har været ude at fotografere med Diamond1, Diamond2 og Sony Ericsson C905. Sidstnævnte er af mange betegnet som toppen af poppen i forhold til mobilfotos. Derfor er den god at sammenligne med.

Kameraet i Diamond2 fokuserer hurtigt og fokuspunktet kan flyttes, blot ved at klikke på skærmen. Når der trykkes på udløseren, tages billedet næsten med det samme – hvilket er en vigtig detalje.

Fotoet bliver dog kun rigtig godt, hvis motivet står forholdsvist stille.

Fotokvaliteten er overraskende god og farverne er rimelig naturtro. Både Diamond1 og Sony Ericssons fotomobil, har tendens til at forstærke farverne alt for meget. HTC’s nye mobil er umiddelbart “kedeligst” men har dog de mest naturtro farver.

På et indendørs-foto af en blomst, dumper Diamond1 – men Sony Ericsson C905 og HTC Diamond2 ligger meget side om side.

På Touch Diamond2 kan videoer optages i en opløsning på 640×480 pixels. Kvaliteten er rimelig, men billedantallet pr. sekund er mystisk.

Antallet af billeder per sekund (fps) udlæser vi til 18,89 hvilket ikke rammer de to standarder 24 eller 30 fps. Så dette er en klar ommer. Desuden kan man ikke ændre opløsningen til en lavere kvalitet.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Musikafspilleren

I musikdelen kan der opbygges spilleliste og indhold kan synkroniseres via Windows Media Player på computeren. Faktisk indeholder denne afspiller, hvad man i dagligdagen har brug for.

Det store men er hovedtelefonerne. HTC har vedlagt et trist headset, som tilsluttes via usbporten i bunden af mobilen, som på ingen måde får produktet til at yde sit optimale. Jeg savner en adapter, som vil gøre det muligt at tilslutte egne hovedtelefoner.

Ud fra hvad man kan høre i standard headsettet, er lydkvaliteten ret god. Lyden kan endda tilpasses ens personlige smag via equalizer.

FM-radioen med RDS fungerer fint, endda modtager den signal fint, selv under kritiske forhold.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Internetadgangen

Operas browser giver mulighed for at åbne almindelige hjemmesider på Diamond2 og det nye begreb “push sider” virker. Her kan mobilen med bestemte intervaller downloade ens favorithjemmesider, så de kan læses, når man har lyst. Jeg er ikke sikker på, hvad jeg skal mene om funktionen.

Ellers virker Opera som det plejer – stabilt og effektivt.

Hvis ikke indholdet er stort nok, kan man benytte mobilens zoom-funktion, som er en berøringsfølsom plade, der er placeret lige under skærmen.

Det er muligt at komme på nettet via både trådløst netværk og 3G/Turbo 3G.

GPS og navigation

Diamond2 har indbygget GPS-antenne, så positionen kan fastslås. Out of the box er Google Maps Mobile installeret.

Positionen fastslås nogenlunde hurtigt og mobilen kombinerer data fra mobilmasterne og GPS,

Google Maps egner sig primært til simpel ruteplanlægning og søgning på interesseområder – altså et slags interaktivt Krak-kort. Systemet erstatter ikke dedikeret navigationssoftware.

Desværre kan mobilen ikke benytte GPS-antennen til, at sætte stedinfo på billeder, som er taget med kameraet.

I Danmark medfølger CoPilot Live 7 med Skandinaviske kort i en prøveversion. Softwaren er installeret på telefonen, men kortmaterialet skal man selv downloade og overføre til mobilen. Prøvelicensen gælder i 14 dage.

Strømforbrug

Batteriet er på 1100 mAh og HTC lover, at mobilen holder strøm 50 procent længere end den første udgave af Diamond. I vores test, at den vist sig at være særdeles strømøkonomisk.

Alt efter brug, kan den godt holde strøm til to arbejdsdage. Naturligvis er funktioner som Bluetooth, GPS og trådløst netværk meget strømslugende.

Touch Diamond2 kan også oplades via standard USB-stik fra en hvilken som helst computer.

Fremtidssikret

Som andre mobiler med Windows Mobile-systemet, kan der også på denne, installeres egne programmer. Internettet bugner af tilføjelsesprogrammer, men installationen opleves af mange som en udfordring.

Denne del optimeres i løbet af 2009 hvor Microsoft frigiver Windows Mobile 6.5 med applikationsbutikken Windows Marketplace. Via denne, kan brugerne selv finde både gratis og betalingsprogrammer, der kan hentes direkte ned på mobilen.

HTC har tidligere oplyst, at ejere af Touch Diamond2 og Pro2, gratis får gratis opgradering til version 6.5. Dermed skulle produktet til en vis grad være fremtidssikret.

HTC Diamond2 nyt artikelfoto

Den samlede konklusion

Da vi anmeldte Touch Diamond endte dommen på fem ud af seks point, men Diamond2 er et skridt op af stigen.

Stort set alle klagepunkter vi havde sidste sommer over Diamond1 er i den nye version rettet op. Som en ekstra bonus er skærmopløsningen ændret fra 640×480 til 800×480 pixels og skærmstørrelsen er steget fra 2,8 til 3,2 tommer.

Et lille minus er dog, at der intet hukommelseskort medfølger i salgspakken, men telefonen under støtter op til 32 GB via microSD.

Diamond2 indeholder så mange optimeringer, at topkarakter er undgåelig. Skal jeg vælge mellem Diamond1 og 2 bliver det klart en to’er.

Der med er Diamond2 på seks ud af seks mulige point.

Sidste opdatering af historien

Redaktionen har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 23/4/2009 havde vi dette at sige med en vinkel omkring Nokia E75 (produkttest) – mails på job – Læs mere her. Der er stadig liv i emnet. Læs seneste nyt om internet..