Huawei Mate 9 – det er stort det her [TEST]
Huawei har længe insisteret på at større er bedre. Sammen med Samsungs Note serie, er Huawei Mate en af de første produktfamilier som definerede sig selv via et kolossalt display.
Huawei Mate 9 er nu nyeste afsnit i sagaen, men den befinder sig på et sært sted i familiens stamtavle. Den er større end efterårets Mate 9 Pro, men den er samtidig billigere.
Placeringen kan undre, men det kan samtidigt betyde, at Mate 9 er der du får mest valuta for pengene hos Huawei.
Se også: Huawei bekræfter: Mate 9 kommer nu til Danmark
Specifikationer Mate 9
Mål: 156,9 x 78,9 x 7,9 mm, 190 gram
Skærm: 5,9″ IPS-LED (1.920 x 1.080 pixels), 373 PPI
Processor: Kirin 960 (octa-core op til 2,4 GHz. Mali G71 grafik)
Lagerplads: 64 GB + micro-SD
RAM: 4 GB
Kamera: 21 megapixel monokrom + 12 MP farvemodul, f/2.2 optik med OIS, 4K video + 8 megapixel front
Batteri: 4.000 mAh, 22,5W kvikoplader, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 12. LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 7.0 Nougat, EMUI
Farver: Fås i grå eller guld
Andet: Fingeraftrykslæser bagpå
Pris: Vejledende 4.999 kroner
Hvor Pro modellen satser på sit særlige design til at lokke mobilkøberne til, henvender sig Mate 9 sig snarere til dem, der vil have mest mobil for pengene.
Og jeg skal da love for, at her er meget mobil. Med sit 5,9” store display er den hinsides det, de fleste har oplevet i en mobil. Alt er dog relativt, for til trods for sit indbyggede biograflærred opleves den ikke større end andre stortelefoner som iPhone 7 eller Nexus 6P – den er faktisk et par millimeter smallere og kortere end sidste års model – og det mærkes.
Udseendet er der til gengæld ikke pillet meget ved. Mate 9 er klædt i en børstet metalkappe, og det er lige så pænt og nydeligt som sidste års model – om end en smule kønsløst.
Se også: Huawei Mate 9 Pro – første kig [WEB-TV]
Forarbejdningen og kvaliteten fejler heller ikke noget, og Huawei giver endda både 3 måneders skærmforsikring og et ekstra års reklamationsret, så du er sikret, hvis det uheldige skulle ske. Denne mobil vil holde længe, så længe du ikke forsøger at dyppe den i vand.
Knapper og fingeraftrykslæser er heller ikke rykket siden sidste år og det mener jeg er en god ting, for den frontplacerede fingeraftrykslæser hos P10 og Mate 9 Pro er ikke altid lige nem at nå.
Display for alle penge
Kunne du tænke dig en tablet i lommeformat er Mate 9 markedets mest oplagte kandidat. Med sit 5,9” store biograflærred bliver der rigeligt med plads til både apps og spil.
Især film tager sig godt ud her. Billedet er ikke langt fra at være lige så stort, som på en iPad mini 4 – men Mate 9 kan altså være i en (stor) lomme.
Rent teknologisk er displayet ikke det allervildeste. Full HD opløsningen er detaljeret nok til, at alting står skarpt, mens den bagvedliggende IPS-teknologi er heldigvis meget lysstærk her.
Kontrast og farvedybde er godt nok mere overvældende i Mate 9 Pro – men Mate 9 haler bare få procent efter her og vil utvivlsomt glæde selv de mest kræsne brugere derude.
Det eneste der muligvis kan genere, er det blålige farvestik Huawei synes at foretrække til sine displays. Det kan der heldigvis justeres på inde i indstillingerne.
Lydmæssigt kniber det for de to højtalere at følge med de lækkerier som displayet byder på. Den ene peger nedad og spiller højt, mens den egentlig lyder ok. Den lades dog i stikken af den anden højtaler. Denne er frontvendt, hvilket altid er et hit, men den er tydeligvis underdimensioneret, for den formår ikke at matche højtaleren i bunden.
Se også: Huawei Mate 9 Pro: Pris, specs og tilgængelighed
Igen, masser af power
Huawei Mate 9 er udstyret med samme potente mekanik som Mate 9 Pro og Huawei P10. Med andre ord, den processor du finder her, Huaweis egenudviklede Kirin 960 processor, er blandt verdens førende.
Som hos sin søskende er der derfor fuld fart over feltet uden nævneværdige tænkepauser. Pro-udgaven har godt 2GB RAM yderligere at arbejde med, men de 4GB ombord i Mate 9 synes ikke at være nogen flaskehals.
Hvad du også får med Mate 9 er det kæmpemæssige 4.000 mAh batteri fra Pro-modellen. Her skal den godt nok drive et større display frem, men det ændrer ikke det store: driftstiden er fortsat rigtig god.
Du kan derfor trygt regne med, at mobilen holder til halvanden dag ved normalt brug og selv meget aktive brugere kan regne med at Mate 9 vil følge med hele dagen.
Den medfølgende oplader er også af samme potente kaliber som i Pro-modellen. Der lades derfor igen uhyre hurtigt op: 0 til 55% på bare 30 minutter, mens de 90% rundes på en time. De resterende 10 procent tager dog lidt tid at tanke op – her skal du regne med i lidt over halvanden time i alt for en fuld optankning. Det er omtrent dobbelt så hurtigt som en iPhone 7 Plus.
Netværksmæssigt er Mate 9 også kapabel. Den slutter sig resolut til de hurtigste 4G-bølger nærmest uanset netværksforhold. Mobilen understøtter samtidig dual-SIM.
Se også: Huawei lancerer Mate 9 og Mate 9 Porsche design
Software trænger til finpusning
Rent softwaremæssigt er Mate 9 en tro kopi af Mate 9 Pro. Den er altså med Googles nyeste Android 7.0 Nougat om bord og version 5.0 af Huaweis egen ’Emotion’-interface.
Ved første øjekast nærmer softwaren såkaldt ’stock’, eller rendyrket Android mere end nogensinde – for ikoner, låseskærme og statusbjælker ligner noget fra Googles eget ’Material’ designverden.
Desværre arver Mate 9 også Android 7’s noget utydelige notifikationer, hvor de enkelte underretninger kan være meget svære at skelne fra hinanden. Her er de enkelte ikoner bare for små og notifikationskortene nærmest flyder sammen.
Huawei har dog ikke holdt sig til at være en subtil fortolkning af Android. Når notifikationer, topgardin og indstillinger åbnes, bliver det tydeligt, at Huawei er gået egne vegne. Og app-bakken, den er på bedste iOS-vis væk, for i stedet at bero på en global søgefunktion.
Huawei bygger nogle nye idéer ind i EMUI 5. Eksempelvis kan halvdelen af samtlige af mobilens funktioner tilgås på maksimalt to tryk, mens øvrige 40 procent ligger et yderlige klik væk.
Jeg er desuden fan af funktionen ’app-tvilling’, hvor du kan være logget ind i en app med to forskellige konti. Eksempelvis kan du så have to Whatsapp-konti med hver deres ikon – hvilket jo er oplagt i en dual-SIM smartphone. I skrivende stund er det dog kun Facebook og Whatsapp der understøttes.
Læs også: Huawei P10: En stilsikker sag [TEST]
Mate 9 arver desværre også de småfejl der hidtil har plaget sine kinesiske søskende. Oversættelserne er langt fra lige gode, hvilket virker lidt useriøst. Strømstyringen er til tider for aggressiv, med apps der slukker i utide – til trods for, at applikationerne er blevet tildelt eksplicite tilladelse til at køre i baggrunden.
Huaweis nyeste mobil, P10’eren, rummer dog nogle ekstra kamerafeatures til at give bedre portrætfotos og retoucheringsmuligheder. De er ikke at finde i Mate 9, men Huawei forsikrer mobilsiden.dk, at disse vil finde vej til Mate 9 i de kommende måneder.
Leica-kameraet slår til igen
Mate 9 matcher sin Pro-kollega fra efteråret når det kommer til kameraet. Og det er en glimrende ting.
Her er igen to kameraer – et detaljeret, monokromt modul med 20 megapixel og et 12 megapixel modul, der står for at registrere farverne i motivet.
De to moduler assisteres af både laser-, fase- og kontrastbaserede fokuseringsmekanismer som tilsammen giver en pålidelig fokusering. Huawei lover her, at fokuseringen er deres hurtigste nogensinde – og det er der noget om. Det her foregår præcist lige så hurtigt og sikkert som hos Apples og Samsungs alternativer.
Den store sammensmeltning af teknologi giver gevinst, for resultaterne er de skarpeste, jeg har set nogen af de nuværende topmobiler. Optikken er signeret af specialisterne fra Leica, og det kan ses.
Se også: DXOMark: Huawei P10’s kamera scorer nær topkarakter
Når det bliver mørkt har Mate 9 Pro dog kun en f/2,2 optik at trække på, men den dobbeltløbede optik med stabilisering gør det fortsat godt her og formår næsten at matche lavtlys-specialister som iPhone 7 og Galaxy S7.
Huawei Mate 9 har også samme såkaldte ’bokeh’-feature som i forvejen er set i Huawei Mate 9 Pro samt Apples iPhone 7 Plus. Fidusen her er, at med to moduler kan forgrunden skelnes fra baggrunden og snedige algoritmer kan derefter sløre baggrunden og effektivt efterligne resultaterne fra et spejlreflekskamera.
Det fungerer bare ikke helt lige så godt som i Apples iPhone 7 Plus – Mate 9 bliver snydt en gang i mellem og når det sker, ligner resultatet noget miskmask.
Til fotoentusiasterne er også en meget udførlig ’Pro’-mode der giver fuld adgang til fotoindstillingerne. Den styrkes endda af en RAW-modus – denne bruger kun det ene, teknisk set svagere 12 megapixel kamera – og man opnår faktisk bedre resultater uden.
Det frontvendte kamera er til gengæld altid stærkt, da det råder over 8 megapixels samt en lysstærk optik. Resultaterne glæder, for de er detaljerede og optikken er så vidvinklet, at den får det hele med.
På videofronten er Huawei omsider kommet med på 4K-vognen og man genfinder de samme gode farver og den velafstemte kontrast som kendetegnede fotodelen. Fokuseringen har dog lidt sværere ved at følge med her, og den har det med ofte at ’pumpe’ frem og tilbage efter motivet.
Alt i alt er Mate 9 altså lige så kompetent som Mate 9 Pro – på sigt venter der samtidig en større kamera-update til mobilen med EMUI 5.1. Med denne ombord vil Mate 9 matche den nyere P10 og dens fine portrætfunktioner.
En stor fornøjelse
Huawei Mate 9 Pro var på mange måder efterårets overraskelse fra Huawei, men teknisk set, kunne Mate 9 lige så godt havde været det.
Den billigere, men er på mange måder ligeså kompetent som sin storebror. Ydelse, kamera, funktioner du genfinder det hele her. Her er godt nok kun den halve lagerplads, men 64GB bør række til de fleste, når nu det kan udvides med et micro-SD kort.
Hvad du til gengæld får med Mate 9 er fornøjelsen af et kæmpe display i lommeformat. Noget som ingen anden mobil kan matche i dag.
Huawei Mate 9 får derfor en topkarakter 5½ ud af 6 stjerner.
Få den bedste Mate 9 pris på mobilpriser.dk.
Fordele:
- Topydelse
- Stærkt batteri med turbooplader
- Skarpt, funktionsrigt kamera
- Kæmpedisplay
- Ægte dual SIM
Ulemper:
- Er ikke vandtæt
- Småfejl i software
Mere om tematikken
Der blev releativt hurtigt pustet nyt liv til historien. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 13/3/2017 publicerede vi artiklen Overblik: Test af Huawei P10, stor update til Samsung S7, nærfotos af S8 – Klik her for den efterfølgende artikel.. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.