Huawei P10: En stilsikker sag [TEST]
Huawei har gjort lynkarriere i mobilverdenen. På et halv dusin år, er selskabet gået fra at være ukendt mobilproducent til en etableret udfordrer til tech-kæmperne Samsung og Apple.
En af nøglerne bag opskriften er selskabets satsning på veldrejede smartphones til en skarp pris – principper som fortsat efterleves i Huaweis P-serie.
Med P10 rykker selskabets design-darling dog endnu en tand op i klasse, med en pris der følger med. Tilbage er så for mobilen at bevise, at den fortsat leverer fuld valuta for pengene.
Se også: Huawei satser på design og kamera med P10 og P10 Plus
Specifikationer Huawei P10
Mål: 145,3 x 69.3 x 7,0 mm, 145 gram
Skærm: 5.1” Full HD IPS-skærm, 423 PPI,
Ydelse: Kirin 960 octa-core (4×2,4 + 4×1,8 GHz), 4 GB RAM
Batteri: 3.200 mAh
Kamera: 27mm f/2,2 optik 12 MP + 20MP S/H kamera, fasefokus, 8 MP frontkamera, 4K video
Lager: 64GB + micro-SD
Software: Android 7.0 Nougat, EMUI 5.1
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 9 LTE
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, USB Type-C (Super Charge),
Pris: Starter ved 4.490,- kroner. Kan findes billigst på Mobilpriser.dk
En dejlig størrelse
Med P10 har Huawei tydeligvis taget afset i forrige års P9 og finpoleret designet. Det fremstår nu endnu mere slankt og raffineret end tidligere og giver et unægtelig et stilfuldt indtryk.
Kritiske røster vil måske indvende, at det her minder lige lovligt meget om Apples nuværende iPhone-design, men visse detaljer som den blanke stribe omkring kameramodulerne og flashen er Huaweis helt egne. Huawei P10 er til gengæld ikke IP67 vandtæt.
I P10 bliver der dog leget mere med finishen og farverne end hos konkurrenterne. Huaweis P10 leveres derfor i forskellige finishes. Her er den såkaldte ’Dazzling’ finish mest nyskabende, for du får en let ru, nærmest ru overflade som giver et sikker greb. Jeg er fan.
Den testede udgave er dog givetvis den, vi får set flest af herhjemme. Den er pæn om end len smule kedelig og konservativ. Det er nok også den der minder allermest om iPhone 7.
Læs også: Huawei P10 og P10 Plus – Dansk pris og tilgængelighed
Praktisk og upraktisk
Med 2017-modellen har Huawei benyttet lejligheden til at flytte fingeraftrykslæseren fra bagsiden til fronten under displayet. Det gør bagsiden endnu mere enkel, men gør samtidig at der skal lidt mere tommelfingergymnastik til, før mobilen kan oplåses.
Fingeraftrykslæseren kan samtidig opsætte til at fungere som virtuel navigationsknap: et tap for tilbage, long-press for home-knap samt et svirp til venstre til at tilgå multitasking-knappen.
Idéen er god, men i praksis fungerer det slet ikke. At skulle presse et lang tryk for noget så basalt som at tilgå hjemmeskærmen virker ulogisk og tager lang tid at vænne sig til. Jeg forsøgte bravt at vænne mig til det, men endte med at gå tilbage til de sædvanlige skærmknapper efter et par dage.
Jeg er til gengæld langt mere fan af P10’erens nye format. Nu er den en halvanden millimeter smallere end før og det gør den bare næsten lige så slank som den ellers kompakte iPhone 7. Til gengæld byder P10 på en hel centimeter mere display.
Det ender altså med at blive et rigtig fint kompromis mellem displaystørrelse og anvendelighed. Denne her er let at betjene med en enkel hånd – især med dens smarte ’skaler ned’-funktioner hvor et svirp over navigationstasterne koger interfacet ned, så alt kan nås med selv de mindste hænder.
Livlige farver og mudrede toner
Det mere håndterlige format har en lille ulempe. Displayet er præcis 0,1 tomme mindre end før. Det er dog ikke noget du vil bemærke.
Du vil heller ikke bemærke den store visuelle forskel på kontrast og farver i forhold til før. Det er en god ting – for det betyder, at der fortsat er rigeligt af begge dele.
Lysstyrken synes at være boostet i år, så den også brillerer i forårssolen. Faktisk er den eneste lille anmærkning der kan nævnes, at displayet er en kende for blåligt i farverne. Det kan der heldigvis ændres på inde under indstillingerne.
Med sådan et flot display, håber man på en lige så flot lydside – det får du desværre ikke her.
Som i P9 spilles der rimelig højt, men det bliver lynhurtigt mudret at lytte til, når volumen nærmer sig det maksimale.
Jeg er desuden ikke vild med selve højtalerens placering i bunden af mobilen. Det er alt for let at skærmen den med håndfladen mens der spilles.
Se også: Huawei P10 og P10 Plus – de tekniske specifikationer
Imponerende mekanik
Med efterårets Mate 9 Pro beviste Huawei at de nu er i stand til at blande sig med førerfeltet når det kommer til en af smartphonens vigtigste komponenter: processoren.
Selskabets egenudviklede Kirin 960 chipset viste sig nemlig at være fuldt i stand til at matche, og endda overgå, markedets tenorer fra Samsung, Apple og Qualcomm.
Men nu er Mate 9 Pro en stor, imponerende sag, mens P10 er langt slankere og mindre end sin storebror. Det har dog ikke forhindret Huawei i at klemme den stærke octa-core mekanik ned i det slanke kabinet.
Operationen er lykkedes, for Huawei P10 formår at udnytte processoren til fulde – uden at blive for varm eller overforbruge af det i øvrigt rigeligt store batteri.
Resultatet er at huawei P10 er en mobil som bare kan ræse derudaf. Spil, apps, multitasking – alt bliver ordnet på overbevisende vis.
Samtidig bryster Huawei sig med, at interfacen og softwaren er optimeret til ikke at blive sløvere med tiden. Det er en påstand, som er svær at teste, i de halvanden uger telefonen har været til test på redaktionen, men den flugter nu godt med mine erfaringer med både P9 og Mate 9 Pro.
Se også: Huawei Mate 9 Pro – Årets stærkeste smartphone [TEST]
En del af hemmelighederne bag den altid peppe ydelse er Huaweis strenge håndtering af apps og processer i baggrunden – noget der gavner driftstiden men samtidig giver mange småkvaler i hverdagen. Eksempelvis oplever jeg at den, ligesom Mate 9 Pro, ofte har kvaler med at holde sig forbundet til en Chromecast eller med at vågne op fra den dvaletilstand der følger med flytilstanden.
Mest irriterende er dog, at til trods for at apps bliver whitelistet, vil de stoppes brat af mobilen for at spare på batteriet. Eksempelvis er det umuligt at have Endomondo kørende i mere end halvanden time før stikket bliver trukket. Irriterende.
De drastiske sparetiltag har en naturlig fordel. Det sparer på batteriet og med 3.200 mAh at arbejde med, er P10 godt ekviperet fra Huaweis hånd.
Det udmønter sig i en glimrende driftstid, der for de fleste vil række til en eller halvanden dags brug. Altså godkendt til langt de fleste mobilbrugere.
Superbrugere og andre skærmafhængige brugere vil til gengæld kunne glæde sig over Huaweis nye ‘Super Charge’-oplader der får tanken til at ræse fra 0 til 100 på under halvanden time. Mest imponerende er dog, at du kan oplade fra 0 til 60 procent på en halv time. Du vil sjældent stå uden strøm med denne mobil.
Netværksmæssigt er P10 ikke nær så overbevisende som forgængeren. Den kan godt nok ramme fine 4G-tophastigheder, men i mobilsiden.dks kælderlokaler er vi tit nede på det sløvere 3G-netværk.
Software med plads til forbedring
Huawei var relativt hurtige til at introducere Android 7.0 i en smartphone, så P10 er nu selskabets anden mobil med den nyeste software fra Google.
Kinesiske Huawei kan dog ikke dy sig for at give mobilen sit eget udseende, kaldet EMUI, ved at tilføje en god portion iOS-lignende funktioner til mobilen.
Som i Mate 9 Pro er resultatet et miks af både gode og mindre gode indtryk. Grundlæggende er det smart, at interfacet er optimeret til at størstedelen af funktionerne kan tilgås ved maksimalt to-tre tryk.
Desværre er interfacet rent visuelt ikke nær så enkel og minimalistisk som forbillederne fra Google eller Apple – eksempelvis giver både quick-toggles og indstillingsmenuer flashbacks til de gamle Samsung Touchwiz-dage med tilfældigt farvede ikoner og voldsomme kontraster.
Man finder også fortsat småspøjse oversættelser her og der i interfacet, noget som virker en kende useriøst i en mobil til tæt på fem tusinde kroner.
Læs også: Huawei P10 Lite er også på vej
Happy hour i kameraet
Huawei P10 giver ligesom P9 givet dobbelt op på kameraet ved at tilbyde to kameramoduler. I modsætning til P9, og ligesom i Mate 9 Pro, er idéen dog videreudviklet så hvert modul bidrager med noget forskelligt. Det ene tager 21 megapixels skarpe billeder i sort/hvid og sørger for detaljerne, mens det andet på 12 megapixels sørger for farverne og dynamiken.
Ligesom i Mate 9 Pro er den optiske løsning signeret af Leica og resultaterne er fuldt ud i ligeså overbevisende som i efterårets topscorer.
Resultaterne synes endda at være generelt lidt bedre end før, med en dedikeret portrætfunktion der pålideligt kan skelne mellem en person i forgrunden og derefter slører baggrunden. Til stilleben bliver kameraet dog nemt snydt.
I mørke er resultaterne også mere end godkendte, og er fuldt ud sammenlignelige med det Apples iPhone 7 leverer.
Se også: Huawei P9 og P9 Plus: Kinesisk teknik og tysk luksus
Til fotoentusiasterne er også en meget udførlig ’Pro’-mode der giver fuld adgang til fotoindstillingerne. Den styrkes endda af en RAW-modus – denne bruger kun det ene, teknisk set svagere 12 megapixel kamera – og man opnår faktisk bedre resultater uden.
Det frontvendte kamera er til gengæld altid stærkt, da det råder over 8 megapixels samt en lysstærk optik. Resultaterne glæder, for de er detaljerede og optikken er så vidvinklet, at den får det hele med.
På videofronten er Huawei omsider kommet med på 4K-vognen og man genfinder de samme gode farver og den velafstemte kontrast som kendetegnede fotodelen. Fokuseringen har dog lidt sværere ved at følge med her, og den har det med ofte at ’pumpe’ frem og tilbage efter motivet.
En vellykket smartphone
Huawei har på mange måder skabt endnu en vellykket smartphone med P10. Designet er igen sikkert, men tilpas lækkert til, at man stolt kan vise den frem.
Men, men, Huawei P10 arver desværre nogle af de småissues der længe har plaget producentens smartphones. Vil Huawei puffe enten Samsung eller Apple ned at toppen af mobilkransekagen, bliver selskabet nødt til at tage software-oplevelsen mere seriøst.
At der optræder halvskøre ord i interfacet som ’skuffeskærm’, ’tone-for-tænd-funktion’ eller ’motivsporing’ kan man klukle lidt over. Min tålmodighed ryger dog, når en notifikation eller et Endomondo-træningspas misses på gund af en overivrig strømsparefunktion.
Det er ærgerligt, for rent mekanisk er telefonen i samme kvalitet som topsælgere som iPhone 7 eller Samsung S7. Men prisen på P10 er bare det skarpere og Huawei er rundhåndede på servicedelen med deres 3 års reklamation og 3 måneders skærmforsikring.
Huawei P10 kan derfor være en softwareopdatering fra en topkarakter – derfor lander P10 en enkel stjerne fra en topkarakter: fem ud af seks stjerner.
Huawei P10 får dansk debut fredag den 10. marts hvor forsalget indledes. Forudbestiller du P10, kan du få et et sæt ANC-høretelefoner til en værdi af 999,- kroner med i handlen.
Få den bedste pris på mobilpriser.dk
Fordele:
- Topydelse
- Godt batteri
- Flot display
- Dual SIM
- Godt kamera
- Huawei VIP-service
Ulemper:
- Ikke vandtæt
- Småfejl i software
- Prisstigning
Redaktionen har mere i sagen
Siden artiklen udkom er der kommet mere til sagen. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 7/3/2017 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med fortællingen om Huawei-chef: Unødvendigt med mere end 4GB RAM – Artiklen kan du læse her. Seneste nyheder om Smartphone findes her..