Motorola Moto 360: Uret du ikke behøver [TEST]

Anmeldelse: Et smartwatch skal først og fremmest være et ur, og det har Motorola indset med Moto 360.'Smart'-funktionerne trænger dog til finpudsning.

Motorola Moto 360: Uret du ikke behøver [TEST]

Smartwatches hører til den type wearables, eller bærbar teknologi, som der forventes en lys fremtid, men som stadigt mangler at skabe sig en identitet. Smartphonen eller laptoppen sværger de fleste efterhånden ved, men hvad er egentlig argumenterne for at slæbe på en computer omkring håndleddet, der hvor armbåndsuret ellers pryder armen?

Svaret er todelt, hos den amerikanske telegigant Motorola er hensigten at skabe et ur som man faktisk vil bære og stolt vise frem. Det andet svar findes i styresystemet, Android Wear, som Google har udviklet netop til smart-ure og som skal bringe søgegigantens to nøgleprodukter, søgning og Android, til håndleddet.

Resultatet af mødet mellem Motorola og Google hedder Moto 360 – og det kan bryste sig af at være det første smartwatch med en (næsten) rund urskive.

Se også: Moto 360 smartwatch – ny farve og damestørrelse

Specifikationer Moto 360

Mål: 46mm diameter, 11,5mm tykt, 49 gram
Skærm: 1,56 tomme IPS-skærm (320×290), 205 PPI
Ydelse: Texas Instruments OMAP 3
Batteri: 320 mAh
Lager: 4GB
Netværk: Bluetooth 4.0 LE
Sensorer: Gyro, kompas, accelerometer, skridttæller, optisk pulsmåler, lysmåler, dual-mikrofoner
Øvrigt: kræver Android 4.3, fås i sølv, guld eller mat sort, IP67 vand og støvtæt

Moto 360 Pawel Hanusowski

Først og fremmest et ur

Som anmelder er der derfor to indfaldsvinkler til en smartwatch-anmeldelse: der kan plaskes direkte ned i smart-delen og sværmes omkring de funktioner der løfter smart-uret over dens uintelligente kolleger. Alternativt kan det først måles og vejes som et armbåndsur, med hvad det medfører af kritisk stillingtagen til materialer, komfort og udseende.

Læs også: LG G Watch R – Kluntet, men på rette vej [TEST]

Med Moto 360 fristes man til at fokusere på det ydre først. Motorola har nemlig bagt et stykke elektronik, som til en afveksling ikke opleves som en elektronisk dingenot.

Uret er rendyrket minimalistisk i sit design, som kun består af tre dele: en skinnende aluminiumskant, en 40mm stor digital urskive og en alu-knap med en subtil guldkant.

Visuelt er den et pletskud. Kombinationen af enkel, børstet metal med den dybsorte skive vækker B&O associationer og får nordiske designhjerter til at banke lystigt. Reaktionerne udefra har også været enstemmigt positive, noget man sjældent oplever med smart-ure.

Selve skiven måler 46 mm i diameter, med en profil på 11,5mm. Stort, dog uden at virke overdimensioneret – på en herrearm. Vægten på 49 gram giver uret nok vægtfylde til at uret opleves som massivt, en subtil, men betrygende detalje. Det føles som kram.

Bagsiden er i stift og glat plast, som sammen med læderremmen sikrer en god komfort. Moto 360 kommer i 3 farver sølv, guld og matsort, mens remme kommer i sort og sandstensfarve. En metalremme er efter sigende også på vej, men er endnu ikke at finde i handlen.

LG G Watch R Motorola Moto 360
Moto 360 møder det andet runde smartwatch: LG G Watch R

Motorola er ingen urmager

Det først indtryk er yderst positivt, men visse facetter viser, at Motorola har et stykke vej op til de schweiziske ur-specialister, når talen falder på holdbarhed.

Remmen kan eksempelvis skiftes, men passer ikke med de fleste remme da der skal være en lille slids i midten af fatningen. Visse brugere har derfor vendt sig mod den kompatible metalrem fra Pebble Steel smartwatch. Men en svaghed i bagsiden gør at op mod en fjerdedel af Moto 360 ejere beretter om sprækker i plasten efter skiftet.

Skærmen er beskyttet af Gorilla Glas 3, en type hærdet glas som er hårdfør, men ikke hårdfør nok til at holde de første brugsridser væk – allerede fra den første uge. En urskive er udsat, og Apples valg af det hundedyre, men bomstærke, safirglas til deres kommende Watch synes mere og mere velbegrundet.

Til sidst er uret IP67-godkendt, hvilket betyder at den er vandtæt ned til en meter i en halv time. Nok til at overleve en ufrivillig dukkert, men ikke nok til at du trygt kan have den med dig ved poolen eller stranden.

Motorola Moto 360

Kan den også vise tiden?

Et urs mest fornemme opgave er at vise tiden. Den runde urskive er et naturligt valg, men viser en blank skærm medmindre den vækkes til live ved at føre hånden op eller ved et dobbeltprik på skærmen.

Og nu begynder det at blive smart.

Moto 360 er udstyret med en række stilfulde ur-designs fra Motorolas hånd, men ved hjælp af en app’en Facer kan et væld af urtyper tilføjes. Takket været Moto 360’s minimalistiske design kan uret indtage radikalt forskellige udtryk. Nu kan du altså tilpasse dit ur til garderoben ved nogle få tryk. Skærmens pixeltæthed på 205 PPI er i den lave ende bemærkes sjældent med den rette urskive.

Læs også: LG G Watch: Knapt så smart ur [TEST]

Navnet 360 antyder at uret er rundt, hvilket er tilsnigelse. De nederste 3 millimeter af din urskive er skåret af for at give plads til en lyssensor, en glimrende detalje der sikrer at uret altid tilpasser lyset til forholdende og gør uret let at tyde både indendørs og udendørs – i modsætning til det helt runde, men ikke altid læsbare LG G Watch R.

Det er utvivlsomt smart, men det kan til tider blive meget dumt. Det store væg-til-væg display og tynde kabinet kræver nogle ofre. Det første er batteriet som kun rækker til 1½ til 2 dages brug, og i praksis kræver det en daglig opladning hvis man ikke skal risikere at strande med et stykke uduligt elektronik om håndleddet.

Opladning foregår trådløst via en medfølgende dock, der får uret til at vise en cirkulær ladestatus, og efter en lille time er uret fuldt ladet op. Uret er kompatibelt med QI-ladere, og det gør det nemt at erhverve sig en ekstra oplader til eksempelvis kontoret.

Motorola Moto 360
Bunden gemmer på en optisk pulsmåler

Drop sporten

Uret skal parres, via bluetooth, med en Android telefon, før funktionerne kan aktiveres. Parringen kræver to apps: Googles ‘Android Wear’ samt Motorolas ‘Forbind’. Googles applikation står for kontakten mellem telefon og ur, mens ‘Forbind’ tilbyder urskiver og indsamler data fra puls og skridtæller.

Pulsmåleren i Moto 360 har dog vist sig at være en kræsen størrelse som ofte ikke formår at måle konsekvent, hvis den da overhovedet vil måle. De daglige aktiviteter monitoreres, men udover simpel skridttælling er det sparsomt med oplysninger til self-trackere. Moto 360 er derfor ikke oplagt som træningspartner selvom teknikbladet lægger op til det.

Motorola Moto 360

Et stykke ur-software

Uret anvender tredje version af Android Wear (4.4W2) siden styresystemet fik debut i sommers. Og det har gavnet Moto 360, hvor det tidligere forlød at driftstid var blot 12 timer.

Wear modtager notifikationer fra mobilen og fører dem videre til håndledet, signaleret med en let rysten. Nogle kan udvides på urskiven (fx Gmail og Google Fit), mens andre må åbnes på telefonen. Ligesom i mobilens notifikationsgardin er beskederne væk når de en gang en skubbet til side. Det ærger til tider, nogle gange vil man bare se klokken og konsultere beskeder senere.

Wear benytter sig af Google Nu-platformen, en digital assistent som analyserer dit brug af Googles tjenester og skaber notifikationer ud fra disse. Eksempelvis er notifikationer om dagens trafikale forhold praktisk og Google Maps kan fremvise et minikort over den hurtigste vej hjem.

Generelt lader Moto 360 sjældent vente på sig, men der kan opstå hakken af og til som ikke opleves hos LG’s to konkurrerende G Watches. Forklaringen skal findes i Motorolas valg af processor til uret. Processoren er bygget på Texas Instruments OMAP 3 platform – et design som er mindst en generation ældre end den Snapdragon 400 LG’s ure huser.

Taler de Googlesk?

Næste menu ligger gemt under et dobbeltprik på skærmen, eller alternativt, stemmekommandoen ‘ OK Google’. Det åbner Wears stemmestyring, hvor mobilen kan reagere på dine kommandoer – men kun hvis du taler med præcist den rette ordstilling som ‘Send a text’, ‘Take a note’ og med den rette amerikanske accent.

Så snart kommandoen er indtalt, skal den prompte efterfølges af en modtager til beskeden, eller indhold til noten. Er din modtager navn dansk, kan du ligeså godt opgive – navne som Søren og Mette kan Google ikke forstå.

Efter nogle dages forgæves forsøg på at tale Googlesk med uret, slog jeg uret over til dansk, som Moto 360 kun forstår delvist. Kommandoer forstår den ikke, men den kan forstå og omsætte en sætning som ‘Hvor gammel er Helle Thorning-Schmidt?’ til den tilhørende Google-søgning, med billede af statsministeren, flankeret af hendes alder og fødselsdag. Oftest henviser uret dog til de to første sætninger i Google-resultaterne. Vil du læse mere, skal du ty til mobilen.

Mere succes havde jeg med de såkaldte mini-apps til Android Wear. Under Wear applikationen på telefonen kan der søges efter små-apps der kan give Moto 360 nye funktioner.

Anvendeligheden af små-apps kommer an på udviklerne, og så længe økosystemet er så ungt som det er nu, vil anvendeligheden være tvivlsom. Alligevel er det nu praktisk at kunne fjernbetjene ens musik eller få vist nøgletal fra Endomondo eller Runkeeper under træningen.

Samtidig kan apps som ‘Calculator’ tilfredsstille den indre nørds behov for lommeregnerur, mens ‘Lookbehind’ kan streame fra mobilens kamera til håndleddet og dermed vække ens indre James Bond. Vi er dybt inde i gadget-land, men det er også derfor man køber et smartwatch.

Alt i alt virker Wear endnu ikke som noget færdigbagt produkt, især for den danske forbruger. Heldigvis følger der snart en større overhaling af Wear i kølvandet på nylancerede Android 5.0 Lollipop – og den bliver mere end velkommen.

Motorola Moto 360

Et glimrende ur som du ikke behøver

Denne anmeldelse hører til de mere ambivalente af slagsen. Meget taler for Motorolas første færd på wearable-scenen. Det radikalt nye design med rund skærm fungerer faktisk – og så føles det både godt og ser attraktivt ud. Dette er den første skærm, som jeg vil bære på mig i alle døgnets vågne timer og man forelskes let i det.

Efter forelskelsen toner hverdagens realiteter frem og de små kunstpauser, det daglige laderitual, den ugidelige stemmekontrol, halvfordøjede software og de små holdbarhedskvaler kan være gift for forholdet. Og så kan man i øvrigt ikke købe den i Danmark, men må igennem den europæiske nethandel (uret er købt igennem Amazon.fr for 1900,- kroner)

Hvis du derfor påbegynder en relation med Moto 360, bliver det altså i medgang og modgang – og venter du i stedet på næste generation, vil de værste børnesygdomme givetvis være kureret.

Se også: Motorola Moto 360 – de første indtryk [WEB-TV]

Går du derimod Moto 360 i møde med åbne øjne, vil du blive først til at eje dette unikke produkt: det første wearable som først og fremmest er et ur.

Motorola Moto 360 lander derfor på 4 ud af 6 mulige stjerner.

Fordele:

  • Smukt designet
  • Komfortabel
  • Flot, rund skærm

Ulemper:

  • Android Wear er ikke færdig
  • Batteri og ydelse kan forbedres
  • Få apps indtil videre

Fortsættelsen i sagen

Vores redaktion har fulgt sagen og her er de seneste opdateringer. mobilsiden kunne ikke slippe historien. Efterfølgende d. 30/10/2014 publicerede vi historien Motorola Mobility officielt opkøbt af LenovoKlik her og læs artiklen.. Se også seneste nyt om temaet her.