Razer Phone: Kantet gamermobil med superdisplay [TEST]

Razer første smartphone har tydeligvis tænkt på gamerne, men den kan også være et hit for skærmentusiaster.

Razer Phone: Kantet gamermobil med superdisplay [TEST]

Det er ikke hver dag, at vi får en ny mobilproducent at se herhjemme, og det er langt fra hver dag at det så stort et selskab som Gaming-verdenens nummer et der står bag.

Men det altså det vi ser i dag, hvor Razer udvider deres portefølje af gaming-enheder som laptops og gamertilbehør med en smartphone, hvor mobilspil er i højsædet.

Mød gamermobilen Razer Phone.

Se også:  Razer Phone – Lyd og billede til store spiloplevelser

Razer Phone
Foto: Razer.com

Specifikationer Razer Phone

Mål: 158,5 x 77,7 x 8,0 mm, 197 gram
Skærm: 5,7″ 120Hz IGZO-IPS LCD (2.560 x 1.440 pixels), WCG, 515 PPI
Processor: Snapdragon 835 (octa-core op til 2,35 GHz, Adreno 540 grafik)
Lagerplads: 64 GB + micro-SD
RAM: 8 GB
Kamera: 12 MP vidvinkel f/1,8 optik + 13 MP telemodul m. f/2.6 optik, 4K video + 8 megapixel front
Batteri: 4.000 mAh, 24W Quick Charge 4+ oplader, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 16 LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 7.1.1 Nougat, Nova launcher
Farver: Sort
Pris: Vejledende 5.899 kroner

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Dette er Razer første smartphone, men gamingspecialisterne har tydeligvis rådspurgt sig hos de opkøbte smartphone-designere fra Nextbit, da mobilen blev til. Designet er som Nextbit telefonerne yderst kantet, og flere af selskabets idéer er ført videre i denne telefon.

Men hvor man kunne frygte, at Razer ville køre videre med det plastik der plagede telefonerne fra Nextbit, er det i stedet ren, børstet aluminium der er blevet arbejdet med.

At kalde Razer mobilen for kantet ville være at underdrive situationen. Denne mobil synes at være blevet til med udgangspunkt i en flad blok aluminium og en kantsliber. Her er ingen kompromissøgende bløde former what-so-ever – de maskuline linjer har utvivlsomt et mandligt publikum i sigte.

Det kantede udtryk brydes kun enkelte steder, med nogle små runde volumenknapper og en lille afrunding omkring kameramodulerne bagpå. Både finish og design er så enkle, at man oplever at man nærmest står med en rendering i hånden.

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Heavy duty – men ergonomisk letvægter

Den ekstreme minimalisme som Razer lægger for dagen, bliver dog af og til for meget af det gode. Det virker som om, at Razer har glemt de ergonomiske erfaringer fra deres egne controllers, som ellers er studier i ergonomi med deres indstuderede kurver.

De skarpt optrukne kanter bliver hurtigt ubehagelige at holde om, både ved korte og lange seancer ved telefonen, mens de mikroskopiske volumenknapper er svære at finde, og ramme, under betjening.

At betjeningen er klodset afhjælpes bestemt heller ikke af, at den er lidt af en kolos, med mål på 159 x 78 mm og en vægt på næsten 200 gram – det er større og tungere end en Huawei Mate 10, til trods for, at displayet er en halv centimeter mindre.

Selve powerknappen er dog på Sony-manér ganske anvendelig. Denne gemmer på en fingeraftrykslæser, som i en bevægelse lukker brugeren ind til telefonen.

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Et fænomenalt display – og god lyd

Razer har allieret sig med Sharp og deres IGZO-teknologi for at bringe en regulær nyhed til mobilbranchen: det første 120Hz display nogensinde i en smartphone – en teknologi som Razer døber ’UltraMotion’. Displayet opdateres altså dobbelt så ofte som på alle øvrige smartphones der operer 60Hz.

I praksis betyder det, at displayet synes at lystre øjeblikkeligt på dit input. Det er det mest smooth, der nogensinde er set i en mobil enhed, siden Apple introducerede en lignende teknologi i deres seneste iPad Pro-tablets.

Ekstra smart er det, at displayet frekvens dynamisk drosles op og ned, så frekvensen kan sænkes til under en tiendedel, når der ikke er behov for det. Det har potentiale til at spare på strømforbruget, uden at det bemærkes.

Læs også:  3 Group indgår samarbejde med gaming-giganten Razer

Ud over sin nyskabende teknologi, bydes der på 5,7 tommers herligt display med livlige farver og masser af pixels (2.560 x 1.440 af dem) så alt ser skarpt og frodigt ud. Eneste lille anke der kan nævnes om displayet, er at den maksimale lysstyrke ikke er nær så imponerende som den, der findes i disciplinens mestre fra Apple: iPhone 8 og 8 Plus.

De livlige billeder akkompagneres af to veloplagte, frontvendte højtalere, der byder på intet mindre end THX-lyd – en teknologi med biografrødder.

Der spilles højt, og den Dolby-signerede lyd giver faktisk lyden en hvis rumfornemmelse – slet ikke noget man forventer fra en smartphone. Det er et bonus til spil, men hvis det er musik det handler om, er lyden mere tør og hul end det iPhone 8 Plus præsterer. Her kan du med fordel skifte over til USB-C adapteren og få 24-bits vellyd ud af jackstikket.

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Masser af power

For at drive det ambitiøse display og den potente lyd frem, vælger Razer komponenter fra de øverste hylder i Android-land. Her er en Snapdragon 835 octa-core parret op med 8GB RAM og 64GB lagerplads. Sidstnævnte kan udvides via et micro-SD kort.

For at sikre sig, at mobilen ikke taber pusten under gaming-seancerne, er en køleløsning med heatpipes taget i brug – og denne synes at være yderst effektiv til at lede varmen væk, selv når krævende 3D-spil er i gang for n’te time i træk.

Den gode køling og det særlige 120Hz display giver gang på gang indtryk af, at mobilen har et ekstra gear – men det forudsætter at netop det spil du kører, understøtter den højere frame-rate. Det er langt fra alle spil der gør det, men Razer har allieret sig med dusinvis af spiludviklere som på sigt vil få funktionen bagt ind i deres spil.

De mange spilopper stiller høje krav til batteriet, som hurtigt kan blive drænet når både skærm og processor er sparket i højeste gear. Derfor har Razer set helt rigtigt ved at ekvipere mobilen med et stort 4.000 mAh batteri, så du som bruger ikke er holdt i kort snor af en stikkontakt.

Det rækker skam også til en glimrende driftstid på over halvanden døgn, og til lange spilseancer. Razer lover 7 timers Hearthstone-gamin, hvilket nok kan opnås hvis alt skrues ned, men i praksis kan du regne med 5 timers solid gaming og 4 timers med alt skruet op til ’max eye-candy’.

Den medfølgende kvikoplader er også en stærk sag der potentielt kan levere op til 24W og understøtter Qualcomm QuickCharge 4+. Der ræses fra 0 til 90 procent på en time, men det bliver en langsommelig affære derefter, hvor du skal regne med over en time for at tanke de sidste 10 procent op.

Netværksmæssigt kan man ikke se, at Razer skulle være nogen nybegynder i smartphonebranchen. Razer Phone finder hurtigt frem til de hurtige 4G-bølger hvorefter den bider sig godt fast.

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Android på Nova-manér

Med Razer Phone følger ikke den nyeste version af Android – det er i stedet Android 7.1.1 Nougat der leveres her.

De nyeste Googles funktioner som picture-in-picture og de nye notifikationer følger altså ikke med, men det kompenserer Razer for ved at alliere sig med Nova og deres populære launcher til Android.

Her får du nærmest rendyrket Android, men altså krydret med et væld af muligheder for at customize udseendet på telefonen. En temabutik fra Razer giver samtidig mulighed for at hente spilbaserede temaer, som matcher ens favoritspil.

De mange fintuningsmuligheder lever videre i indstillingerne, hvor blandt andet skærmens frekvens kan indstilles og en særlig ’do not disturb’-mode gør at du ikke forstyrres mens du spiller.

Særlige spilprofiler kan samtidig skabes her, hvor du kan vælge den helt rette kompromis mellem driftstid og ydelse til dine installerede spil.

Se også: Nokia 8 i power-udgave kommer snart til DK  

Razer Phone test
Foto: Mobilsiden.dk

Et skrabet kamera

Hvor Razer har outsourcet selve systemsoftwaren, har de tydeligvis ikke fundet nogen kameraspecialist til at hjælpe dem med kameraet. Og det er en skam.

Hardwaren fejler som sådan ikke noget, på papiret minder det om man finder i Samsung glimrende S7, S8 og Note 8 smartphones, 12 megapixels og en lysstærk f/1,7 optik. Her er tilmed et ekstra kameramodul med teleoptik der giver en trinløs zoom.

Mulighederne bliver desværre ikke udnyttet fuldt ud. Her er ingen portrætfunktion, ingen panoramafunktion og hverken optisk eller digital stabilisering. Indstillingsmenuen er samtidig yderst skrabet, og du kan kun ændre på grundlæggende ting som opløsning og videoopløsning der.

Kan du se igennem fingre med, at kameraet featuremæssigt er begrænset, får du til gengæld hæderlige resultater med telefonen. Optikken leverer skarpe og farverige resultater, om end det har en tendens til at blive underbelyst og grynet – især når der bliver mørkt.

Se også:  Nu kan du spille Facebooks ‘Instant Games’ overalt

Razer Phone fotosample
Foto: Mobilsiden.dk

Videofilm optaget med Razer Phone arver mobilens tendens til at undereksponere en kende og lider desuden af, at her ingen stabilisering er.

Razer Phone test
Razer Phone er en kantet kolos af en smartphone. Foto: Mobilsiden.dk

Prøv den, før du køber

Razer har tydeligvis haft mange gode idéer i spil, dengang deres ’Phone’ skulle blive til. Display, lyd og ydelse hører til blandt det allerbedste du kan få i en smartphone.

Softwaremæssigt er det også velset at Razer har allieret sig med Nova, om end den aldrende Android-version og den skuffende kamera-app kunne trænge til en opdatering. Begge dele skulle dog være på vej, lyder det fra Razer, men hvornår den ankommer, vil selskabet ikke fortælle endnu.

Inden du køber den, vil jeg dog råde dig til at besøge din lokale 3-butik (som har ekslusivitet på telefonen) og prøve den ad. Dels er det en fornøjelse at opleve hvor smooth og lækkert et 120Hz display er – dels er det vigtig at få afprøvet, hvor kluntet og kantet telefonen er – den vil ikke være alles kop te.

Se også:  Her er 3’s ekslusive Razer Phone-tilbud

Det bliver derfor til 4½ stjerner herfra.

Fordele:

  • Supersmooth 120 Hz display
  • Stærkt batteri
  • Topydelse
  • Oplagt gamingmaskine

Ulemper:

  • Ufærdig kamera-app
  • Tvivlsom ergonomi
  • Intet jack-stik
  • Ikke vandtæt
 

Emnets videre forløb

Der blev releativt hurtigt pustet nyt liv til historien. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 26/10/2017 kørte vi artiklen Mobilspil hitter hos kvinder – Du finder artiklen her. Det sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.