Sony Ericsson Xperia X10 mini – lille mobil med stort format (mobiltest)

TEST: Xperia X10 mini er VIRKELIG mini! Men mobilen viser et stort format og er Sony Ericssons bedste mobil i flere år.

Sony Ericsson Xperia X10 mini – lille mobil med stort format (mobiltest)

Fiat 500 og Morris Mini har længe været på mode, men nu er “mini-trenden” for alvor også på vej til mobilbranchen.

Sony Ericsson X10 mini er virkelig en mini-mobil.

Personligt faldt jeg for X10 mini ved første øjekast, tilbage i februar måned på Mobile World Congress. Lige siden har jeg ventet spændt på, at finde ud af om det blot var en “flirt”, eller om det er ægte kærlighed.

Vi har testet Sony Ericsson Xperia X10 mini på kryds og tværs, for at se om  ordsproget “det er ikke størrelsen, men gørelsen” er rigtigt her.

X10 mini nyt artikelfoto

Så har vi X10 mini i hånden

Med X10 mini har Sony Ericsson fortsat designet med den buede bagside, der også prægede f.eks. Vivaz, men med X10 mini rammer de efter min mening helt plet. X10 mini ligger som skabt i min hånd.

Selv i store hænder ligger den lille mini-telefon godt, og tasterne fungerer helt efter hensigten og er nemme at ramme.

Størrelsen på telefonen, kombineret med den buede form gør, at den bare venter på at blive brugt.

Sony Ericsson har lavet X10 mini med udskiftelig bagside, så man let kan give den sit eget personlige look. Med i salgspakken er der to farver, og disse kan variere lidt – alt efter teleselskab.

Selve telefonen er ikke større end et kreditkort, rent fysisk er den 83 x 50 x 16 mm, og den vejer kun 88 gram. Selve skærmen er en 2,55 tommer, modstandsdygtig overfor ridser, touchskærm (berøringsfølsom skærm).

X10 mini virker som en rimelig robust telefon – og det er til trods for, at det eksemplar jeg har til test, allerede har haft det hårdt.

Den har uden problemer klaret fald på asfalt – kun selve plastiken fik et par overfladiske ridser. Resten af telefonen har ikke reageret på de fald, den har været udsat for.

Så måske den er mini, men den er så godt konstrueret, at der ikke er nogen problemer på den måde. Når man fjerner bagsiden, og kigger “under hjelmen”, så er hukommelseskort, simkort m.m. let tilgængeligt og lige til at tage ud, og ikke “hulter til bulter”, hvilket tidligere er set.

Telefonen kører ligesom storebroderen X10, Android 1.6 (cupcake) , men Sony Ericsson har tilpasset det, og givet det deres helt eget look på mini’en.

Sony Ericsson X10 nyt artikelfoto

Prisvindende design

Sony Ericsson har med X10 mini, allerede inden den blev lanceret vundet designprisen Red Dot i kategorien “produkt design”.

Personligt har jeg også, siden jeg så X10 mini til første præsentation i Barcelona, synes der var noget helt specielt ved denne lille telefon.

Det er rigtig fedt, at man kan skifte coveret på bagsiden efter humør. og at telefonerne igen bliver mindre. Mobiltelefoner har længe ikke kunnet blive store nok. Men med X10 mini kommer Sony Ericsson med en 88 grams-mobil, som reelt set kan det samme, som de større og tungere telefoner.

X10 mini får mig til at tænke tilbage på den lille Nokia 8210, som efter min mening også var en telefon, der rent specifikationsmæssigt var mere end bare godkendt. En anden ting de også har til fælles er, at der på Nokia 8210 også kunne skiftes cover.

På det danske marked kommer X10 mini med følgende farver: Sort+sølv, sort+rosa, hvid+lime. Den røde version bliver i første omgang ikke sat til salg i Danmark.

Cupcake nyt artikelfoto

Opsætningen er let

Selve opsætningen af telefonen er “piece of (cup)cake”, det fungerer nemt og smertefrit, både med mailopsætning, Facebook osv.

I forhold til den store X10 har Sony Ericsson her, gjort det hele en smule lettere og mere intuitivt.

Jeg har ikke oplevet nogen problemer på den front, den er ligeså brugervenlig, som Sony Ericssons telefoner plejer at være.

Overførsler til computeren sker også  nemt og hurtigt via et usb-kabel.

Skærmen

Skærmen er en 2,55 tommer berøringsfølsomskærm (capacitive touchscreen), og den reagerer rigtig godt ved berøringer.

Kun sjældent opleves der “hakker” blandt andet ved scrolling i Timescape, men det er nærmest ubetydeligt, specielt når man ser på hvad X10 mini koster.

Selv i sollys kan man se, hvad der sker på skærmen uden problemer. Den har også nogen rigtig gode farver, og størrelsen på skærmen har jeg heller ikke oplevet som for lille.

Sony Ericsson X10 nyt artikelfoto

Internet på mini

Stor skærm til internet… Tja – hvis dette er et krav for dig, så skal du overhovedet ikke overveje at købe X10 mini, men det siger jo sig selv.

Men jeg vil mene, at de fordele der er ved, at den er så lille og fiks, så rigeligt opvejer at internetoplevelsen ikke bliver ligeså god, som på en telefon med en større skærm, som f.eks. Sony Ericsson Xperia X10, HTC Desire eller Apple iPhone.

Nettet fungerer, som det skal, og zoom-funktion osv. er bestemt godkendt. Det skal dog nævnes, at denne model ikke har Multi-touch (Pinch-to-zoom) – og dette betyder, at man kan derfor ikke zoome med to fingre.

Skal man bruge mail, så er dette ikke en begrænsning, da mobilen både understøtter Google Gmail og almindelig Pop3/Imap-adresser.

Der er selvfølgelig også mulighed for trådløst netværk på X10 mini.

Hastigheden er i orden

Jeg har brugt X10 mini til internet, musik, opkald, sms, e-mail m.m. og indtil videre vil jeg sige, at processoren på 600 MHz er mere end godkendt.

Tidligere beskrev vi på Mobilsiden.dk under sammenligningen af HTC Legend og Desire, at sidstnævntes 1 GHz processor ikke udnyttes fuldt ud.

Derfor ville en større processor på nuværende tidspunkt være unødvendig frås på Sony Ericsson X10 mini.

Batteri og batteritid

Der har været store forventninger til batteriet på X10 mini. Batteriproducenterne har længe været bagud, specielt når vi snakker de batterikrævende smartphones.

De store skærme sluger strøm som bare pokker, derfor har forventningerne til X10 mini været, at den også bør holde batteri lidt længere end de større skærme.

Indtil videre kører X10 mini også uden problemer minimum halvanden dags tid på en opladning.

Eneste “minus” ved Sony Ericsson Xperia X10 mini er, at man ikke selv kan skifte batteriet. Der skal bruges en skruetrækker for at tage det ud, og derfor må man ikke selv gøre dette, men skal forbi et autoriseret værksted. 

Sony Ericsson X10 nyt artikelfoto

Navigering rundt i menuerne

Jeg synes, at navigeringen rundt i menuerne er nem – også nemmere end på nogle af de andre Android telefoner jeg har leget med. Dog skal det også siges, at det er den første Android telefon jeg har haft 24/7.

Men jeg synes, at Sony Ericsson har haft stor succes med, at videreføre den samme brugervenlighed de er kendt for.

De fire genveje der er på den første hjemmeskærm, som kan tilpasses til eget behov, giver et godt overblik og fungerer fremragende.

Kort og godt er den tilpasning Sony Ericsson har lavet på Android til X10 mini lige i skabet.

Timescape – giver godt overblik

Generelt set laver de fleste mobilproducenter de samme funktioner i telefonerne og kalder det så lidt forskellige ting, og laver en lille forskel på detaljerne. Det er Timescape et godt eksempel på.

Timescape er Sony Ericssons svar på HTC’s Friend Stream og Samsungs Social Hub. Sony Ericsson samler i Timescape SMS-beskeder, ubesvarede opkald, e-mails, Facebook og Twitter.

Man vælger så selv hvor ofte den skal opdatere statusbeskederne fra vennerne på Facebook, Twitter og emails – sms-beskeder og ubesvarede opkald sker helt automatisk.

Man kan sætte telefonen til at opdaterer manuelt eller automatisk hvert 15, 30, 60 eller 180 minut.

Timescape er en service der skal give dig hurtigt overblik over hvad der er sket siden du sidst kiggede på telefonen. Med Timescape er du altid opdateret, også selvom du ikke lige sidder ved computeren osv.

Timescape kan tilføjes “hjemmeskærmene”, som en widget så der altid er hurtig adgang.

Personligt synes jeg dog ikke, at det er så brugbart i hverdagen, da jeg synes det er ligeså nemt at gå ind i “oversigten” i toppen.

Timescape er en fin applikation at få med, når nu den er der, men det er ikke på grund af denne, man skal købe mobilen.

Kamera på 5 MP

X10 mini er udstyret med et 5 megapixels kamera, og jeg synes billedekvaliteten er rigtig god. Selv i modlys synes jeg faktisk, at X10 mini tager nogen rigtig gode billeder.

Kameret starter også rigtig hurtigt op, og får med autofokus også fokuseret ganske hurtigt. Der er selvfølgelig mulighed for at benytte geotagging på billederne.

Uploades billederne til f.eks. til et Picasa galleri, gør geotagging det muligt, at se på hvilken lokation billedet er taget.

Videooptagelserne er også i en rigtig god kvalitet, dog er lyden ikke altid så god som man kunne ønske. Men når man tænker på, at det er en telefon og den jo reelt set ikke er et “rigtigt” videokamera synes jeg bestemt det er mere end godkendt.

Du kan i galleriet herunder se billeder taget med Sony Ericsson X10 mini.

Billeder taget med Xperia X10 mini

SMS-beskeder og e-mails

X10 mini har et T9 tastatur, der fungerer som man kender det fra ander mobiler.

Selve følsomheden og “præcistionen” i skærmen er utrolig god. Selv med store fingre er det ikke et problem, at skrive beskeder i et ganske hurtigt tempo.

Man vælger selv om man vil skrive beskeder med “multitryk” eller med “hurtigtekst”. Derfor kan man lynhurtigt skrive SMS-beskeder fra X10 mini’en, og personligt synes jeg ikke det hverken er hurtigere eller langsommere end på andre telefoner jeg har prøvet med T9 tastatur.

Beskederne samles som ‘samtaler’ under kontaktpersonens navn, og ønsker man andre visningformer end den som er på telefonen fra start af, så kan der hentes masser på Android Marked.

E-mails fungerer på samme måde som SMS-beskeder, og benytter man “hurtigtekst” synes jeg heller ikke, at det er et problem at skrive lidt længere mails.

Ved skrivningen kan man vælge imellem tal, bogstaver og tegn på en rigtig godt tænkt måde. Sony Ericsson har gjort, så man kan “slide” rundt imellem de forskellige funktioner. Måden man skifter rundt imellem tal, bogstaver og tegn på, minder mest af alt om at man slider igennem billede-galleriet. Super fed feature, som bare virker rigtig gennemført. Godt tænkt Sony Ericsson.

androidmarket nyt artikelfoto

X10 mini og Android Marked

Ligesom på  andre Android telefoner kan der hentes bunker af gratis programmer i Android Marked.

De installeres nemt og man guides ganske nemt og fornuftigt, så selv for nybegynder burde det være til at finde ud af.

Jeg har testet et par enkelte applikationer i Android Marked, for at se hvordan de virkede på den lille mini. TV 2 Sporten, Jewels, Endomondo og DMI vejret fungerer alle på X10 mini, og personligt synes jeg ikke der er den store forskel på at se dem på en stor skærm og så den lille skærm X10 mini har.

For mig er applikationer som TV 2 Sporten også bare nogle, som skal give mig et hurtigt overblik over sportsnyheder. Jewels, der er et spil (kendes som bejeweled på PC), fungerer også ganske fint på X10 mini og der er ingen problemer med at ramme de rigtige farver i spillet.

Så alt i alt synes jeg ikke, at skærmen har betydning for applikationerne på telefonen.

Enkelte applikationer vil måske ikke kunne køre på X10 mini, da de ikke er tilpasset dens skærm-format.

Sony Ericsson X10 nyt artikelfoto

God musik og radio

Sony Ericsson har altid været kendt for, at lave gode “Walkman” telefoner, og også her skuffer X10 mini ikke.

Musikdelen fungerer rigtig godt, og er der albumcovers i musikfilen, så vises disse også i musikafspilleren. Man kan også nemt og hurtigt få adgang til sange af samme kunstner på YouTube samt PlayNow.

Lydkvaliteten er bestemt også godkendt både i de indbyggede højtalere, samt i det medfølgende headset. Headsettet, som medfølger i salgspakken, er udstyret med en fjernbetjening på ledningen så man nemt kan styre lydstyrke m.m.

Den indbyggede FM-radio synes jeg også, virker uden problemer.

Konklusion: Bedste mobil fra Sony Ericsson i lang tid!

Forventningerne til denne telefon har for mig været rigtig høje, eftersom jeg har set frem til den siden februar måned. Derfor har min største bekymring faktisk også været, om den overhovedet kunne leve op til forventningerne.

Men kort og godt kan jeg sige, at den på INGEN måde har skuffet. Sony Ericsson beviser med X10 mini, at de har samlet de gode ting fra deres kamera-, walkmantelefoner og samlet alt det i den lille lækre designede telefon.

De “dårlige” ting jeg har fundet ved telefonen er også små og måske en lille smule søgte.

Efter denne test kan jeg nu konkludere, at det er ikke er størrelsen men gørelsen, som betyder noget.

X10 mini er den mindste Android-mobil på markedet, men Sony Ericssons bedste mobil i mange år. X10 Mini er langt langt bedre skruet sammen end storebroderen Xperia X10.

Sony Ericsson X10 mini holder simpelthen hele vejen. Derfor ender den også UDEN tvivl på topkarakteren og får 6 ud af 6 stjerner.

Med X10 mini får du simpelthen bare meget mere telefon for pengene (ca. 2000-2500 kroner uden abonnement), end man egentlig kan forvente.

Gode ting:

– kan vælge til/fra om skærmen skal roterer
– smiley’er (samt “slide”-funktionen når man skifter mellem tegn, bogstaver og tal i beskeder/mails)
– størrelsen (og at den stadig kan så meget)

Dårlige ting:

– volumenknapperne på bagsiden måtte evt. gerne have været nogen der sad fast på telefonen istedet for på bagsiden
– man ikke selv kan skifte batteri (men gør man heldigvis sjældent)
– man ikke ligesom på mange andre Sony Ericsson telefoner, kan vælge om SMS-beskeder skal vises som indbakke eller samtaler.