Sony Ericsson Xperia X10 – stortest – del 3

I tredje del af testen af Xperia X10 ser vi på mailfunktionen og Sony Ericssons nye funktioner Timescape og Mediascape.

Sony Ericsson Xperia X10 – stortest – del 3

Sony Ericsson Xperia X10 har nu været min i et par uger, og det har været en noget blandet fornøjelse.

I første del af testen så vi på design, opsætning, touch-skærmen og Android Marked. 


Anden del af testen
handlede om kameraet på 8 megapixels og på SMS-skrivning. 

Det generelle indtryk af X10 er indtil videre en telefon, der især halter på opsætningen.

Der er flere ting, der er svære at få til at fungere optimalt.

sony ericsson X10 nyt artikelfoto
Sony Ericsson Xperia X10

Mailopsætning med problemer

Opsætningen af mail har ikke været helt gnidningsfrit.

Google-kontoer er der ingen problemer med at sætte op, og Hotmail-kontoer går på samme måde lige igennem.

Har man til gengæld valgt en @live.dk mail, som egentlig også er en Hotmail konto, så kan systemet ikke genkende den, og man ryger ind i en meget kompliceret opsætning, som ikke lige umiddelbart giver sig selv.

Det er nødvendigt at kende til både Port, Server, sikkerhedstype m.v.

Det er til gengæld ikke et enestående problem for Xperia X10, men en fejl ved selve Android-systemet, eller måske i virkeligheden ved Hotmail. Vi har efterprøvet dette på en anden Android-baseret mobiltelefon med samme fejl til følge.

Xperia X10 synkroniserer desuden med Outlook eller en anden exchange server, så alle mails, kontakter og aftaler er opdateret på mobilen.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson Xperia X10 – Timescape

Den nye Timescape-funktion

En af de ting som Sony Ericsson fokuserer meget på, er funktionen Timescape der ligesom HTC’s Friendstream og Samsungs Social Hub, samler alt om dine venner i én rulle.

Så kan du både se dine mails, opdateringer fra Facebook, Twitter, opkald, de seneste billeder, du har taget og det seneste musik, du har hørt. På den måde er Timescape faktisk mere detaljeret end tilsvarende funktioner på både Samsung og HTC’s telefoner.

Intentionerne bag Timescape er rigtig gode, men det er, som om det ikke kommer helt i mål.

Der går op til et minut, før Timescapen er opdateret, og det gør brugen lidt besværlig.

I den samlede Timescape-oversigt har man alt kommunikationen fra de forskellige tjenester i ét billede. Det betyder, at hvis man sidder og kigger på SMS’er og opkald, der er opdateret i rullen med det samme, tikker der pludselig en række Facebook opdateringer ind.

Samtidig er jeg heller ikke altid interesseret i, at se de billeder jeg selv har taget i rullen – dem ved jeg jo godt, jeg har taget.

Heldigvis indholder Timescape også de enkelte funktioner i ‘opdelte’ versioner, så man f.eks. kan se Facebook updates eller SMS’er for sig selv, uden at få det andet blandet sammen. I SMS-delen er beskederne til gengæld vist enkeltvis, og ikke i samtale-visning som ellers.

I hverdagen er resultatet, at man oplever funktionen som relativt rodet og langtfra specielt intuitiv. I realiteten ender jeg med helt at droppe Timescape og bare bruge SMS-indbakken, Facebook-programmet ‘Facebook for Android’ og de andre funktioner fra min egen menu.

F.eks. er Facebook for Android hurtigt opdateret, samt pæn og overskuelig. Det er en forsimplet version af Facebook, hvilket desværre betyder, at hvis du for eksempel vil se på en begivenhed i Facebook, eller læse dine meddelser, så er du nødt til at gå ind gennem den almindelige browser. Det er dog hverken Sony Ericsson eller X10′ skyld, da det er en helt standard Android-applikation.

Sony Ericsson får derimod skylden for Timescape, og det hele toppes af, at systemet ikke er intelligent nok til, at medtage f.eks. den mailboks, man har sat op under Gmail i telefonen. Resultatet er, at f.eks. Gmail skal sættes op både i Timescape og i mobilens egen applikation – og at mails dermed kommer ind to steder.

Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at man som bruger skal sidde og lave dobbeltopsætninger.

En anden stor ulempe er, at det umiddelbart ikke er muligt, at starte skrivning af en ny mail eller SMS-besked fra Timescape. Her skal man gå til hovedmenuen – altså i realiteten lukke Timescape og gå til meddelelser eller e-mail.

Der er ingen tvivl om, at intensionen i Timescape er god, men i hverdagsbrug fejler den, og man får den slet ikke brugt.

Her skal det nævnes, at grafikken faktisk er lavet ret flot, og glider både smidigt og flot.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson Xperia X10 – Mediascape

Mediascape – dine medier i én rulle

En anden “signatur applikation” i Xperia X10 er Mediascape. Idéen er den samme som fra Timescape – altså at samle tingene ét sted. I dette tilfælde er det musik, video og – igen – fotos.

I modsætning til Timescape er Mediascape yderst vellykket.

Øverst på skærmen ses “Mit musik” som er musikken fra hukommelseskortet. De nyeste, “seneste afspillede, “senest tilføjede”, “favoritter” m.v. vises i et flot grafisk udlæg med albumcovers – og mobilen kan selv downloade denne grafik, hvis den mangler på sangene.

Mens en sang spiller, kan der søges flere detaljer om kunstneren eller videoer fra YouTube m.v. Det er en ret lækker og flot funktion.

Under fanen “Mere” er det muligt at søge i alt den musik mobilen indeholder. Det ser bare SÅ lækkert ud.

Uheldigvis har programmørerne ikke gjort arbejdet færdigt. I denne nye musikafspiller findes der umiddelbart ikke spillelister. I stedet kalder Sony Ericsson det for favoritter.

Video-delen af Mediascape er opbygget på præcis samme måde som musikken.

En testfilm vi lagde ind, der på alle andre mobiler med stor skærm vises på hele skærmen, afspilles i X10 i et vindue midt på skærmen. Tricket her er at “dobbeltklikke” med fingeren på skærmen hvorefter filmen blæses op i fuld skærm.

Billedekvaliteten af en DVD-film er i øvrigt ret fantastisk på X10.

Foto-visning lider af præcis samme “sygdom”. Når der bladres i billederne er de heller ikke i fuld skærm. Der kan derimod godt zoomes, men vil du bladre videre, skal der først zoomes helt ud.

Sony Ericsson har tilføjet en mulighed for ansigtsgenkendelse. Mobilen forsøger altså at gætte, hvilke personer, der er på billederne. Når den gætter forkert (hvilket sker for det meste) kan brugeren manuelt linke personen på billedet til en kontakt i adressebogen.

Dette er en fed funktion, blandt andet fordi man så kan vise alle billeder af én person i ét view.

Det kræver en hel del arbejde at få det til at køre!

Mediascape fungerer LANGT bedre end Timescape, men noget egentligt medieprodukt er Xperia X10 langtfra.

Den store opsamling er på vej

Vi kommer senere på ugen med den store opsamling omkring Sony Ericsson Xperia X10.

Her vil du blandt andet kunne læse om internet-oplevelsen i produktet samt naturligvis den samlede dom over produktet.

Læs også:
– Første del af Xperia X10-testen
– Anden del af testen

Den videre fortælling

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden gik et skridt videre. 25/3/2010 publicerede redaktionen fortællingen HTC Legend – en sikker vinder (mobiltest) – Fortsættelsen om emnet kan læses her. Se de seneste nyhede om temaet her.