Test: ROCCAT Kain 120 AIMO – Let gamingmus i mellemklassen
Som I selvfølgelig har bemærket, så har vi efterhånden testet en del gamingudstyr fra ROCCAT. I starten har det været headsets og tastatur, men nu er turen kommet til at teste den første mus.
Læs også: Test: ROCCAT Vulcan 120 AIMO – Det bedste vi har prøvet
ROCCAT Kain 120 AIMO er en let gamingmus i prisklassen omkring de 500 kroner. Som med så mange andre af ROCCATs enheder, holder Kain 120 sig til et simpelt design – omend den stadig er en del af AIMO-økosystemet, der betyder RGB-lys.
Fordele:
- God pris
- Simpelt design
- Op til 16.000 DPI
- Ligger godt i hånden
- Mange indstillingsmuligheder i softwaren
Ulemper:
- For let
- Kun egnet til højrehåndsbrug
- For få mekaniske muligheder
Design
Der er ikke meget ved ROCCAT Kain 120 AIMO, der skriger gaming. I udformning kunne musen sagtens forveksles med en god, gammeldags Microsoft-mus, som efterhånden findes i de fleste kontormiljøer. Det enester, der afslører, at vi har med gamingtilbehør at gøre, er ROCCATs logo med RGB-lys, samt hjulet, der også har fået et touch af RGB.
Sammenligner jeg med min Logitech Hero G502, der ligger i nogenlunde samme prisklasse, så er der meget mere mekanisk, robot-design over Logitech. Det tjener selvfølgelig det formål, at ROCCAT Kain 120 AIMO henvender sig til et noget bredere publikum, fordi designet er så afdæmpet.
Med hensyn til ekstra knapper, så er der kun de to knapper på vestre side, samt DPI-knappen, der selvfølgelig ændrer musens følsomhed. Selvom der kun er tale om to “ekstra” knapper, så er de placeret således, at de faktisk gør musen uegnet til venstrehåndede. Samtidig har musen en lille hældning mod højre, der igen tjener det formål, at den ligger bedre i højre hånd.
Ydeevne
ROCCAT Kain 120 AIMO er en glimrende mus til prisen, hvis vi ser på ydeevnen. Brugen af Owl-Eye Sensor, der tilbyder op til 16.000 DPI gør, at musen hører til blandt de allerbedste i klassen.
Jeg tvivler på, at de fleste faktisk udnytter samtlige 16.000 DPI, da musen bliver usandsynligt følsom og svær at styre. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man er vant til, hvilken skærm man bruger og hvad man spiller. Muligheden alene er dog en klar fordel, selvom man måske ikke udnytter det til fulde.
Jeg har i tidligere anmeldelser nævnt ROCCAT Swarm, som er den software, der bruges til hele ROCCATs økosystem. Swarm skal selvfølgelig også bruges til at programmere Kain 120 efter behag, og der er en masse muligheder for at sætte sin mus op til sine egne preferencer.
Læs også: Test: ROCCAT Khan AIMO – Alsidigt gamingheadset
Der er i alt 12 forskellige indstillinger, der spænder over alt fra DPI-omskifter til signalfrekvens. Det bevirker, at man virkelig kan personliggøre sine indstillinger ned til mindste detalje.
Derudover kan samtlige otte taster programeres efter behag, og inddeles i profiler, der passer til de spil, man spiller. Det fungerer glimrende, og ROCCAT viser endnu engang, at de kender deres fanbase.
Tasterne bruger ROCCATs egen “Titan Click”, der giver en utroligt tilfredsstillende feedback. Man kan både føle og høre det markante klik fra venstre eller højre musetast. Derudover er det sværere at lave utilsigtede klik med tasterne. Med Titan Click, har ROCCAT fundet en perfekt balance mellem trykfølsomhed og hastighed. Så selvom tasterne kræver et decideret tryk, og ikke kan aktiveres ved bare at lade fingrene ligge på tasterne, så føles det ikke som en hæmsko i spil.
Alt i alt reagerer Kain 120 lynhurtigt, den er nem at indstille og den ligger godt i hånden. Jeg er også højrehåndet, så placering af knapper er perfekt for mig – men jeg er stadigvæk ikke helt overbevist.
Endelig dom
Og hvorfor er jeg ikke overbevist? – Det er udelukkende på grund af vægten. De 87 gram virker alt for lette til mig. Jeg har det samme med mobiltelefoner, controllere og generelt det meste hardware. Jeg tror det er så fastgroet i mig, at vægt og byggekvalitet hænger sammen. Objektivt set, ved jeg selvfølgelig godt, at der ikke behøver være en sammenhæng mellem de to.
ROCCAT Kain 120 AIMO er dog stadigvæk for let til min smag, og det havde været rart med et sæt vægte, hvormed man kunne justere vægten på musen. Det findes blandt andet i flere af Logitechs modeller, og jeg har for vane at fylde så meget vægt på som muligt.
Kain 120 AIMO ligger generelt til en pris omkring 550 kroner, hvilket er en prisklasse med uendeligt mange alternativer. Et alternativ jeg vil fremhæve er igen Logitech Hero G502. G502 er lige en smule billigere, og Logitechs G Hub-software er langtfra lige så brugervenlig som ROCCAT Swarm. Til gengæld har G502 en del flere mekaniske muligheder og flere knapper.
Jeg siger ikke, at Logitech er det bedre alternativ, for det er to vidt forskellige produkter. Jeg vil bare understrege, at prisklassen har et tilbus til en hver smag. Hvis man gerne vil have den bedre software og en ultralet mus, der stadig er behagelig at bruge og flot designet, så skal man helt klart vælge ROCCAT Kain 120 AIMO.
Jeg kan ikke give Kain 120 AIMO 6 stjerner, fordi jeg ikke er blæst helt bagover af musen. På den anden side kan jeg heller ikke anbefale andre alternativer i klassen, fordi det er så subjektivt, hvad man foretrækker. ROCCAT Kain 120 AIMO er en god mus, til en god pris, som passer godt ind i ROCCATs økosystem. Der er dog plads til forbedringer, såsom venstrehåndsbrugervenlighed og mulighed for tilføjelse af vægt.
Når jeg tager alting i betragtning, lander vi på 5 stjerner. Primært fordi det er et godt produkt, der hører til i toppen af klassen. Dernæst fordi ROCCAT Kain 120 AIMO, hverken er bedre eller værre end sine konkurrenter.