Sound Blaster Axx – stor lyd til god pris (produkttest)

TEST: Nye mobilhøjtalere fra Creative har fantastisk lyd og flot design. Sound Blaster Axx ertsatter fint et minianlæg og DAB-radioen.

Sound Blaster Axx – stor lyd til god pris (produkttest)

Sound Blaster som mange måske kender som producent af lydkort og højtalere til computere, har lanceret et nyt produkt, der egner sig godt sammen med mobile enheder som smartphones og tablets.

Nu introduceres Sound Blaster Axx, der er en serie af tre forskellige højtalere, hvoraf vi har valgt at se nærmere på to af modellerne. Den sidste er ikke umiddelbart aktuel, da den er målrettet mod PC- og Mac-brugere.

De to højtalere vi har valgt at anmelde er modellerne SBX 20 og SBX 10. Begge højtalere kan afspille musik og bruges til at foretage opkald, da enhederne blandt andet har en dedikeret opkaldsknap.

Enhederne får strøm via USB og kan derfor køre via strømmen på en computer, en USB-battery pack eller via USB-strøm. I pakken medfølder dog kun USB-kabel.

De to modeller kan i princippet det samme, men forskellen ligger i størrelsen og effekten. Jeg vil omtale dem samlet og i løbet af testen fortælle om de ”små” forskelle.

Flot og stilrent design

Højtalerne er opbygget som søjlehøjtalere, der kan stå på et bord eller en hylde. De er seks-kantede, sorte og har et betjeningspanel på toppen.

Betjeningen på toppen er lavet som et touch-panel, med nogle få og vigtige funktioner. Der er med andre ord ikke klemt unødvendige funktioner og ekstra knapper ind.

Det hele holdes enkelt og meget brugervenligt. Panelet er desuden baggrundsbelyst og meget overskueligt.

SBX 20 er lidt større end SBX 10. Derfor medfølger der en rund fod til SBX 20, der fastgøres i bunden og gør enheden mere stabil.

Tilslutning – trådløs tilslutning via Bluetooth

Begge højtalere kan parres med en mobiltelefon eller en tablet via Bluetooth. Tilslutningen foregår nemt på samme måde, som ved tilslutning af et headset til mobilen.

Der er dog også muligt, at tilsluttet eksterne lydkilder via en AUX-port på bagsiden. Her findes udgang til hovedtelefoner.

Tilslutningen via Bluetooth er nemt og forbindelsen holdes rigtigt fint. Jeg har i testperioden kunne bevæge mig rundt i flere forskellige rum og på to etager, medbringende min mobiltelefon og stadig være forbundet.

Eneste lille minus er, at jeg hverken på Android eller Windows Phone har kunne få enhederne til at parre automatisk, hvis de i en periode havde været uden for rækkevidde.

Problemet kan dog afhjælpes på Android-enheder, ved at ændre opsætningen via den dedikerede applikation til Android.

Lyden – stor lyd fra små højtalere

Når det gælder afspilning af musik, har jeg været meget overrasket over den store og nuancerede lyd højtalerne leverer.

Jeg er klar over, at HiFi-entusiater formentlig ikke vil være enig i min vurdering, men her skal vi lige have for øje, at højtalerne koster henholdsvis 1.199 kroner og 1.499 kroner. Der er med andre ord ikke tale om et produkt, du kan købe i HiFi-klubben.

Under testen har jeg placeret SBX 10 i mit køkken og SBX 20 i stuen.

Jeg erstattede hurtigt min DAB-radio i køkkenet med den mindste af de to højtalere. Hurtigt blev den fast inventar på køkkenbordet og uanset om jeg afspillede MP3-musik, netradio eller musik via TDC-Play var lyden fra den lille højtaler helt i top.

Det samme gjorde sig gældende i stuen, hvor den større model nemt kunne fylde rummet med klar lyd og god bas. SBX 20 erstatter nemt mit almindelige mini-anlæg, når det kommer til afspilning via mobilen og tablet.

Lyden kan tilpasses og indstilles lige som brugeren ønsker det. Justeringerne foregår via en app, der kan installeres på enten en Android- eller iOS-enhed.

Applikationen hentes via Google Play til Android eller App Store til iPhone.

Med applikationen der hedder Creative Central, kan du individuelt tilpasse lyden. Det er muligt f.eks. at vælge en indstilling, der tilgodeser vokal præstationer, en dynamisk indstilling eller en Night Mode, der undertrykker høje lyde som f.eks. eksplosioner.

Telefonopkald med super lyd og støjreduktion

Der kan også foretages opkald fra begge enheder. Når du modtager et opkald kan dette besvares nemt via en dedikeret knap på enhedens betjeningspanel på toppen.

Herefter kan du tale mens du bevæger dig rundt i rummet. Det er muligt at tale ganske almindeligt, uden at råbe, selvom du bevæger dig lidt væk fra enheden.

Begge enheder kan også bruges til f.eks. opkald via Skype. Enhederne parres blot med en computer med Bluetooth og herefter indstilles Skype til at anvende højtaleren og mikrofonen. Også her er lyden helt i top.

Begge højtalere har indbygget et støjfilter, der reducerer baggrundsstøj til modtageren. Det fungerer i praksis således, at når støjreduktionen er aktiveret, kan modtageren af opkald ikke høre, når min emhætte i køkkenet kører i baggrunden, eller når konen tørrer hår ved siden af.

Selvom støjreduktion er aktiveret, er der stadig rigtig fin lyd for modtageren.

En anden smart feature er den indbyggede mikrofon, der kan retningsbestemmes. Det er især smart, når man fører en samtale og børnene begynder at lege højlydt i baggrunden.

Ved et tryk på en knap aktiveres den retningsbestemte mikrofon, og kun de lyde der befinder sig indenfor en bestemt vinkel vil blive opfanget. Den medfølgende applikation, kan desuden bruges til at justere størrelsen af vinklen på den retningsbestemte mikrofon.

Konklusion

Jeg er blevet meget overrasket over, hvad højtalerne fra Creative kan præstere. De giver en rigtig god lyd, både når der afspilles musik og foretages opkald.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg selv kunne finde på at investere i en af højtalerne. Umiddelbart kommer min gamle køkkenradio ikke tilbage på sin plads.

Prisen er også et godt argument for, at Creative Sound Blaster Axx er et rigtig attraktivt produkt. Den lille model: SBX 10 koster i vejledende udsalgspris 1.199 kroner, mens den store model koster 1.499 kroner.

Derfor skal Sound Blaster Axx have fem ud af seks stjerner. Den sidste stjerne havde de fået, hvis enhederne kunne parres automatisk med min telefon og tablet og ikke mindst, hvis de havde installeret en on/off-knap, så enhederne ikke konstant brænder strøm af.

PLUS:

  • Pris
  • Lydkvalitet
  • Funktionalitet

MINUS:

  • Applikationen understøtter ikke f.eks. Windows Phone
  • Der mangler strøm-adapter i pakken.
  • En on/off knap mangler.

Flere tests af højtalere

Læs også:
Big Jambox – trådløst højtaler med dyr lyd
Test af Noia Play 360

Sagen fortsætter

Fortællingen sluttede absolut ikke her. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 23/8/2012 fulgte redaktionen op med et indlæg omkring emnet Big Jambox – trådløst højtaler med dyr lyd (produkttest) – Følg den videre udvikling her. Se de seneste nyheder om emnet her.