Information om skimmelsvamp
Dette indhold er sponsoreret. Har du mistanke om skimmelsvamp i din bolig? Det er ikke sundt at leve i et hus, der er ramt skimmelsvamp, og derfor er det også vigtigt, at du finder ud af, om der er hold i din mistanke hurtigst muligt. Her kan du læse gavnlig information om skimmelsvamp.
Du får eksempelvis mere information om, hvad skimmelsvamp er, hvordan du optager det, herunder symptomer på påvirkning af skimmel samt hvad du gør ved det.
Hvad er skimmelsvamp?
Skimmelsvamp findes normalt naturen og er en del af svamperiget. Skimmelsvamp er små mikroorganismer, og det lever af omsætning af organisk materiale. For at svampen skal kunne brede sig indenfor, er det nødvendigt, at forholdene er til det. Skimmelsvampen kan leve i træværk, tapet, maling og lignende materialer, men for at den kan leve og brede sig, er det en forudsætning, at der er en høj fugtighed.
Denne fugt kommer enten grundet indeklimaet eller fra selve huset, eksempelvis efter en vandskade, eller hvis der er eksisterende kuldebroer. Skimmelsvamp opstår som plamager, og kan være flere farver, blandt andet hvid, grå, grøn, sort eller i rødlig nuance.
Hvordan opdager du skimmelsvamp?
Du kan opdage skimmelsvamp, hvis det kan ses på eksempelvis væggene. Det kan også være, at du bemærker en jordslået eller muggen lugt. Men det er ikke altid, at det kan ses, hvis det nu sidder under tapet eller andet materiale. Svampene kan medføre en række symptomer, da de frigiver nogle giftige stoffer, som kan være skadelige for mennesker.
Symptomerne kan blandt andet opleves som irriterede øjne, næse eller luftveje, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær og svimmelhed. Der er nogle grupper, der er mere udsatte end andre, når det kommer til skimmelsvamp. Det er eksempelvis mennesker, der er allergiske eller har astma. Derudover er børn også mere udsatte for skimmel end voksne, så hvis du har børn i hjemmet, bør du være særligt opmærksom. Ved symptomer på skimmel bør du opsøge lægehjælp.
Slip af med skimmelsvamp
For det første er det vigtigt at forebygge skimmel. Det gør du eksempelvis ved at holde din bolig tør, sørge for at lufte ud og ved ikke at skabe unødvendig fugt i hjemmet (som du gør ved at tørre tøj indendørs). Men hvis skaden er sket, og du har mistanke om skimmel, skal du sørge for at komme det til livs hurtigst muligt.
Først finder du kilden til skimmelsvampen. Sørger du for at følge de gode råd for forebyggelse? Har i en vandskade eller kuldebro? Begge dele er eksempler på, hvad kilden kunne være. Hvis svampen kun dækker et lille område, kan du selv fjerne det med et middel, der passer til formålet. Hvis det er et større område, der er ramt, kan du opsøge professionelle for hjælp.