Afstemning: Er du spændt på 5G-netværket?

Femte generation af det mobile netværk er ikke kun hurtigere, men vil blandt andet byde på store ændringer i vores infrastruktur. Er du spændt på 5G? Stem med.

Afstemning: Er du spændt på 5G-netværket?

Der er blevet talt om 5G-netværket i lang tid og det er her stadig ikke. Det er nok hvad de fleste oplever ved 5G, men det er her faktisk allerede. Flere danske teleudbydere er nemlig i fuld gang med at teste deres nye 5G-udstyr, så de hurtigst muligt at blive klar med teknologien – gerne før konkurrenterne.

Læs også: 5G-mobilerne kommer til Danmark i år

Senest har Telenor på deres 5G test-antenne foretaget de første 5G-opkald og målt hastigheder over 1Gbit, hvilket er et stort skridt på vejen. 5G er dog ikke bare et nyt mobilnetværk, der tager over for det nuværende 4G. 5G er meget mere end det og vil i fremtiden ændre mange ting i vores samfund.

Læs også: 5G skal være mainstream næste år

Hvad er 5G?

5G er for mange en underlig størrelse. Det letteste er at sige, at 5G er op til 100 gange hurtigere end 4G, men har vi overhovedet brug for hurtigere mobilnetværk? Svaret er ja, også selvom vi måske ikke står med det behov lige nu. Streaming af 4K-indhold, og med tiden også 8K, kræver en vis båndbredde, og samtidig vil vi med 5G-netværket se en eksplosion af nye enheder på nye det nye mobile netværk, både i hjemmet og ude på gaden. Det er ikke længere kun mobiler og computere, der er at finde på nettet. I dag finder vi allerede køleskabe, fjernsyn, lyspærer, støvsugere, termostater og en lang række andre produkter og der kommer hele tiden flere på. Her vil 5G have en kæmpe fordel.

Hastighed er en ting, men forsinkelser, også kaldet ping, er en helt anden og uvurdelig fordel ved 5G. Med 4G skal man være heldig, hvis man kan opnå ned til 20 ms forsinkelse. Ikke optimalt til gameren, men heller ikke til fremtids-ting som selvkørende biler og operationer, der bliver foretaget af robotter, styret af en læge, der sidder langt fra operationsstuen. Med 5G-netværket kan man opnå en forsinkelse på helt ned til 1 ms, hvilket bliver en reel game-changer.

Læs også: Telenor opnår 5G-hastigheder over 1Gb i Danmark

Hvornår kommer 5G?

De første 5G-netværk er allerede rullet ud i USA og flere andre lande, hvor vi i Danmark stadig er i testfasen. Det er svært at svare på præcis hvornår 5G kommer til Danmark, men tidligst i starten af 2020 vil der være kommercielle 5G-net i Danmark.

I første omgang bliver det erhvervskunder og privatkunder i storbyerne, der får adgang til det nye mobile netværk.

Læs også: TDC Groups lynhurtige 5G-net er klar til test næste år

Mobilerne bliver ikke dyrere

Man kunne som forbruger frygte, at 5G ville gøre mobiltelefonerne endnu dyrere, men det ser ikke ud til at være tilfældet. De fleste af de teleselskaber rundt om i verden, der allerede har lanceret 5G, tager i stedet en højere pris for mobilabonnementer med adgang til det nye netværk. En undersøgelse fra sidste år viste, at mobilbrugerne er villige til at betale 20 procent mere for et 5G-abonnement i forhold til nuværende abonnement.

Vi kan i Danmark også forvente noget lignende, hvor forbrugerne kommer til at betale mere for mobilabonnementer med 5G og 5G-baserede tjenester, mens prisen på mobiltelefonerne derimod kunne falde.

Er du spændt på 5G-netværket? Deltag i afstemningen herunder.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Mere om fortællingen

Vi måtte absolut følge op på denne historie. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 10/1/2020 fulgte vi op med en artikel med fokus på De bedste mobiler lige nu – vinter 2020Klik her for den efterfølgende artikel.. Se også seneste nyt om emnet her..