Apple står over for kæmpebøde og forbud i strid med Spotify

Spotify har i mange år kæmpet mod Apples strikse regler i App Store, som ifølge streamingtjenesten har tvunget dem til at hæve priserne. Nu får Spotify opbakning af EU.

Apple står over for kæmpebøde og forbud i strid med Spotify

Apple forventes at blive ramt af en stor bøde og et potentielt forbud af EU mod nogle af de strikse regler i App Store, som Apple i mange år har anvendt over for musikstreamingtjenester som Spotify. Det kunne Bloomberg afsløre tidligere på ugen.

Siden 2016 har den svenske streamingtjeneste forsøgt at råbe op om Apple og selskabets regler i App Store, som ifølge streamingtjenesten begrænser konkurrencen.

Læs også: Spotify bruger AI til at kopiere podcasteres stemme til andre sprog

Spotifys mangeårige kamp mod Apple giver nu pote

Spotify hævder at være tvunget til at hæve priserne på sine abonnementer for at dække den avance, som Apple tager på alle betalinger foretaget i applikationer udgivet i App Store. Spotify har ikke kunnet bruge sine egne betalingsløsninger, fordi Apples regler forhindrede Spotify i at lade brugerne abonnere på Spotify uden om Apples betalingsløsninger.

Denne sag mellem Spotify og Apple har udløst en EU-undersøgelse, som ifølge Bloomberg er ved at være færdig. EU-Kommissionen indgav et formelt anklageskrift mod Apple tidligere i år. Heri står, at Apples App Store-regler er unødvendige og betyder, at slutbrugerne kan komme til at betale mere.

Alt peger derfor på, at EU vil tvinge Apple til at stoppe selskabets praksis med at forhindre streamingtjenester som Spotify i at sende deres brugere ud af App Store for at tegne abonnementer. Det vil betyde, at Spotify kan lade brugere af appen abonnere på musiktjenesten til samme priser som på Spotifys hjemmeside – vel at mærke uden at skulle forlade appen eller betale særlig kommission til Apple.

Læs også: Hemmelig særaftale afsløret: Spotify betaler ingen gebyrer til Google

Apples nye regler var “kun for syns skyld”

Ved en privat høring i juni oplyste Apple til EU, at selskabet allerede havde taget hånd om eventuelle problemer relateret til manglende konkurrence på området, oplyser en kilde bekendt med sagen til Bloomberg.

I starten af 2022 begyndte Apple at tillade Spotify og andre musiktjenester at henvise brugerne til deres hjemmesider for at tegne abonnementer – noget som tidligere har været imod Apples strenge regler. Dermed kan indholdsudbyderne undgå at afgive op til 30 procent af omsætningen til Apple.

Spotify oplyste dog i juni, at Apples restriktioner stadig eksisterede, og at ændringerne “kun var for syns skyld.”

Sideløbende med denne sag undersøger EU også, om Apple har et lidt for stramt greb på området for mobilbetalinger med NFC-teknologien i iPhone og Apple Watch. Her skulle der foregå forhandlinger om at indgå forlig.

Læs også: Stor fyringsrunde: Spotify fyrer 17 procent af alle ansatte