Hemmelig særaftale afsløret: Spotify betaler ingen gebyrer til Google

Spotify har været stor modstander af Apple og Googles høje gebyrer på 15-30 procent. I stedet for at tage den retslige kamp har Spotify lavet en - indtil nu - hemmelig aftale med Google.

Hemmelig særaftale afsløret: Spotify betaler ingen gebyrer til Google

Udviklere af apps, der tager betaling, må affinde sig med at afgive op til 30 procent af indtægterne til Google, når applikationerne udgives i appbutikken Google Play. Men det har ikke været tilfældet for musikstreamingtjenesten Spotify, der har fået særbehandling af Google.

Spotify betaler nemlig 0 procent i kommission, når de bruger deres egen betalingsløsning, og kun 4 procent for betalinger, der går gennem Google.

Det er lykkedes Spotify, fordi det svenske selskab har indgået en noget unik og meget generøs aftale med Google. Det afslører et nyt vidneudsagn i den igangværende retssag mellem Epic Games og Google.

Læs også: Google tilbød Epic 1 mia. kr. for at lancere Fortnite i Play Butik

Google ville hemmeligholde aftalen

Under afhøringen bekræftede Googles chef for globale partnerskaber, Don Harrison, at Spotify betaler en kommission på 0 procent, når brugerne vælger at tegne deres abonnement via Spotifys eget betalingssystem. Hvis brugerne vælger at betale med Googles betalingsløsning, skal Spotify betale fire procent i gebyr. Det er markant mindre end Googles mere almindelige afgift på 15 til 30 procent alt efter applikationens størrelse.

Google kæmpede for at holde Spotifys særlige procenter hemmelige under antitruststriden med Epic Games med det argument, at det kunne skade forhandlinger med andre appudviklere, der derfor også ville have mere generøse afgifter.

Velfungerende Spotify var vigtigt for Android-økosystemet

Ifølge Don Harrison var Spotifys ”tidligere usete” popularitet tilstrækkelig til at retfærdiggøre en ”skræddersyet” aftale med Google.

”Hvis vi ikke får Spotify til at fungere ordentligt i Play og med andre primære tjenester, køber folk ikke Android-telefoner,” sagde han under afhøringen.

Som en del af aftalen gik begge parter med på at lægge hver 50 millioner dollars i en såkaldt ”succesfond.”

Google har bekræftet Don Harrisons vidneudsagn i en udtalelse til The Verge.

”Et fåtal udviklere, der investerer mere direkte i Android og Play, kan få andre serviceafgifter som en del af et bredere samarbejde, der inkluderer betydelige finansielle investeringer og produktintegration på tværs af forskellige formfaktorer. Disse primære investeringspartnere gør det muligt for os at få flere brugere til at bruge Android og Play ved løbende at forbedre oplevelsen for alle brugere og skabe nye muligheder for alle udviklere,” siger Dan Jackson, der er talsperson hos Google.

Læs også: Spotify præsenterer overskud og flere betalende kunder

Tilbød også lavere gebyrer til Netflix

Google ville ikke sætte navn på andre udviklere, der har fået selskabet til at gå med på en mere generøs afgift. Under retssagen er det kommet frem, at Google også tilbød Netflix en lavere kommission på 10 procent. Det ville Netflix dog ikke gå med til. Netflix har fjernet muligheden for at tegne abonnement direkte i sin Android-app. Derfor betaler selskabet ikke længere Google for at distribuere appen.

Spotify har ofte klaget over afgifterne for køb i appen – de såkaldte in-app purchases. I midten af 2023 droppede Spotify fuldstændig Apples betalingssystem i App Store for at undgå at betale op til 30 procent i kommission.

Spotify var også en af de største og første navne, som blev medlemmer af Coalition for App Fariness. Det er en gruppe, der også involverede inkluderer Epic Games, og som støttede Fortnite-udgiverens antitrustsager mod Apple og Google.

Hvor Epic Games fortsat er i gang med sin retslige kamp mod både Google og Apple, har Spotify altså tilsyneladende fundet en anden og meget billigere vej ud af kampen mod Google.

Læs også: Google betalte Samsung 55 mia. kr. for at inkludere Googles apps